Lördagen den 20 april 2024 - klockan 02:50
Netbased paper produced by Freinetskolan Bild & Form, Masthugget, Göteborg, Sweden
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
« Föreg. Nästa »

Mest lästa

Göteborgs-Posten

MOBILJÄTTARNAS KAMP

En kamp om en världsledande roll på mobilmarknaden


Philip 2012-05-21


Samsung har tagit sig till förstaplatsen på mobilmarknaden och nu knuffat ner Nokia som har varit världsledande i 14 år.


 

Det finska mobilföretaget Nokia har förlorat tronen efter varit världsledande inom mobilmarknaden i hela 14 år. Samsung har haft Apple som deras allra största konkurrent under flera år sedan ”smartphonen” kom till mobilmarknaden.

 

Sen Apple tog sig in i mobilmarknaden med sin allra första ”smartphone” så har de vuxit som företag och deras vinster har ökat dramatiskt. Samsung har under denna tid försökt utmana Apple genom att tillverka mobiler som har ungefär samma utseende och kvalité som Apples storsäljande mobil iPhone.

 

Denna kampen om kunderna har sedan dess kommit in på den våg då man utmanar varandra juridiskt.

 

Apple har bland annat stämt Samsung för att deras mobiltelefon var alldeles för lik iPhone.

 

I stämningsansökan, som lämnats in till domstol, står det att Samsungs mobiltelefoner i Galaxy-serien har ett utseende och ett gränssnitt som sägs vara väldigt likt jämfört med Apples iPhone. Det inkluderar allt ifrån skalets form till ikoner och till och med kartongerna.

 

Olika åsikter

 

Många påstår att det operativsystem som en bland annat Samsung Galaxy S använder (Operativsystem är mjukvaran) som heter Android har fått myten att de typer av telefoner passar endast de som gillar avancerade ”smartphones”. Android är populärt på grund av friheten eftersom att man får tillgång till vissa möjligheter som inte Apples mjukvara har att erbjuda som t.ex. kunna se webbsidor som endast stödjer Adobe Flash Player som Android erbjuder, medan iPhones operativsystem som heter IOS är perfekt för de personer som nyss har skaffat en ”smartphone” och de som vill ha det enkelt och lättanvänt för sin mobil redan vid första starten efter ett inköp.

 

I Sverige har Apples iPhone fått mycket uppmärksamhet och teleoperatören Telia har meddelat att deras kunder väljer en iPhone som favorit. Hälften av Telias sålda telefoner var en iPhone, något som visar vilken popularitet iPhone har i Sverige.

 

Framtiden

 

Idag kan man knappt gissa hur en lyxig ”smartphone” kan se ut om 15 år fram i tiden. Mobilerna blir allt mer avancerade, liknar allt mer datorerna och man förbättrar mobiler genom bättre processorer, bättre kamera, större/mer högupplösta skärmar, tunnare och mer betydelsefulla för en människas vardag.

 

Ser man på all elektronik inom tele & dator så kan man tydligt se att i princip så vill alla stora företag sträva efter tunnare, smidigare och lättare produkter.

 

Detta betyder att det är mycket möjligt att senare i framtiden kommer företagens mål att se likadana ut som idag, antagligen blir mobiler så avancerade att de utrotar datorn. Möjligtvis kommer skärmens storlek att öka på mobilen för att mobilen ska kunna få ungefär samma typer av funktioner och möjligheter som en vanlig dator. Samtidigt kommer priserna att öka mer som priserna redan gör idag, vissa människor kommer bara ha råd till dessa mobiler.

 

Dagens pris för en den allra högsta standarden för ”smartphone” ligger runt 6500 kr och det skulle inte vara chockerade om dessa priser skulle nå upp till 10 000 kr om 10 år framöver.

 

Om teorin om en mer avancerad mobil i framtiden inte duger så finns det olika företag som försöker skapa helt nya produkter som skulle skapa en helt egen kategori.

 

Storföretaget Google har gjort prototyper på en kanske framtida produkt som heter Google Project Glass, denna produkt går ut på att man bär ett par högteknologiska glassögon som fungerar som en mobil fast skärmen är framför dina ögon under en hel dag. Man ska kunna prata till en mikrofon för att kunna skicka ett SMS till någon utan att behöva använda den klassiska knappsatsen. Man kan bli navigerad av en GPS och självklart använda glasögonen som en vanlig telefon.

 

Prototypen av möjlig framtid,en vardag styrd av Google Project Glass.

 

Intervju

 

En intervju med Fredrik, 19 år gammal från Göteborg iPhone-användare i cirka 1år

 

Hej! Av vilka skäl var det just iPhone som blev valet när du köpte en ny mobil?

 

- Jag såg recensioner som gav iPhone toppbetyg, jag fick synen att mobilen var väldigt populär på

 

grund av all reklam och att många vänner hade en iPhone. Dessutom så klarar iPhone av de mesta som jag behöver i min vardag.

 

Skulle du kunna överväga valet istället till en Samsung-mobil?

 

- Nej, inte tillfället i alla fall för att jag har blivit så van vid iPhones gränssnitt.

 

Hur tror du att framtidens telefoner kommer att utvecklas?

 

- Jag tror att de blir allt mer lika datorer, att datorn kan till och med dö ut om utvecklingen fortsätter med samma storm. Samtidigt tror jag att kameran och batteritiden inte kommer att kunna växa lika mycket som förr.

 

 

 

 

 

 

 

 




Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
2. Tja Kim 2012-05-23
1. Ja A Kimfors 2012-05-23




Plastgran eller riktig


Plastgran eller riktig det är frågan. Riktig är mer traditionell. Plast har mindre jobb. Riktig barrar men har en bra lukt för julen. Plas har inte den rätta känslan. Jag tycker att vi går och intervjuar några. Använder du plastgran eller...

Läs mer


Den nya trenden:

Fluffy Slime


Fluffy slime är en blandning av raklödder, lim, linsvätska, boddylotion och karamellfärg. Vid...

Läs mer

MOBILJÄTTARNAS KAMP

En kamp om en världsledande roll på mobilmarknaden


Samsung har tagit sig till förstaplatsen på mobilmarknaden och nu knuffat ner Nokia som...

Läs mer
No Limit
Ansvarig utgivare:   David Almlöf
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Ågge, Araben, Nirvana, Leo, Jakob, Jakob, Alice, Lucas, Molly, Desmond, Daniel, Melissa , Viktor, Noelle, Anja, Eleazar , Isobel, Marisol , Edwin, Iris, Amanda, John, Vilda, Charlielo, Bruno, Eja, Nelson, Akeelah, Akeelah, Ylva, Casey, Jamie, Elsa, Benton, Delia, Elvira, Melinda, Jordan, Jordan, Henry , Charbel, Chanelle, Chanelle, Elsa, John, Sonja, Ivar, Trulsa, August, Dante, Dante, Dante, Loe, Kim, Valdemar, Teon, Daniel, Juni, Matilda, Bo, My , Thor, Vilma, Anton, Elin, Hugo, Liv, Judit, Saga, Ester, Edit, Ivar, Ivar , Axel, Elsa, Elliot, Tuva , Elmer , Frida, Kira, Olle, Jessica, Olle, Maiken , Valdemar, Kira, Siri, Love, Leenea, Leah, Meya, Vilgot, Simon, Mio, Eira, Nicella, Nicella , Ilias, Edgar, Frank, Lilith, Saga, Elsa, Abdirashid, Jack , Amos, Marit, Astrid, Zeth, Elvin, Aston, Olivia Triana, Sam, Glenda, Glenda, Ebbe, Amir, Amir, André, Aliyah, Atrin, Vega
BoF