Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 08:14
Netbased paper produced by Freinetskolan Bild & Form, Masthugget, Göteborg, Sweden
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
« Föreg. Nästa »

Mest lästa

Göteborgs-Posten

Pensionärsjävlar och pensionärsänglar..


Sonja 2012-05-21

Min mormor är ett väldigt bra exempel på en riktig bullmormor, när jag var mindre kom jag alltid springandes upp för den gråa cementtrappan och möttes av en varm kanelbulle doft när jag slog upp mormors dörr. Mormor hade sin blommiga sjalett och lite mjöl på näsan när jag omfamnade hennes varma kropp som doftade ljuvligt.

Idag går jag långsamt men med samma förväntansfulla känsla upp för trappan och möts fortfarande av en glad mormor och en kanelbulle doft i hallen. Jag tycker om min mormor otroligt mycket, jag mår liksom tryggt i hennes sällskap även om jag går och bär något jobbigt inombords, det måste vara för att hon är så ödmjuk och snäll. Jag kan iaktta henne när hon sitter i sin mjuka fåtölj och löser det svåra korsordet i ”trädgård och hus” med de brun- bågade glasögonen nere på nästippen och komma på hur lyckligt lottad jag är att ha just henne som mormor. Men. Sorligt nog är det inte alla gamlingar som är mysiga och snälla, rättare sagt kan de vara respektlösa mögel högar. Det är just dessa min krönika handlar om.

 

Något som stör mig något fruktansvärt är dessa bittra, deprimerande och ohövliga gamlingarna som lägger sig i och klagar på allt. Jag förstår mig inte på hur de låter de små problemen bara forsla in i deras hjärnor, kan de inte ta in vettiga problem som svälten i Afrika eller de fruktansvärda våldtäkterna i Kongo men nej, lite dunk-dunkmusik från lägenheten under är katastrofalt för deras halvdöva öron.

 

Jag var med om en sådan fantastisk dramatisk händelse för några dagar sedan som fick mig reagera på äldres attityd till ungdomar. Händelsen utspelade sig på vår skolgård i Masthugget. Jag och en skolkamrat leker med två femteklassare som vi ofta brukar skoja med. Min klasskompis tar tillfället i akt och kastar upp den ene killens keps på ett lusthustak, och som en förståelig reaktion försöker den andra förgäves få ner den genom att klättra upp i en rabatt för att nå den. Han lyckas. I ögonvrån ser jag något skrynkligt som slår upp en portdörr. Skrynklet går med hastiga steg emot oss med sin uråldriga rullväska fladdrande efter sig. När hon är tillräckligt nära får jag en vindpust av en förskräcklig tantparfym som tränger sig upp i bihålorna.

Jag tänker: ”Lugn, hon ger nog en tillsägelse för att vi bråkar med killarna”. Jag skall precis förklara att grabbarna är med på vår lek och att det hela är på låtsas men hinner knappt avsluta meningen innan tantens gälla röst ger mig kommandot: ”Håll mun, jag skiter fullständigt i vad ni har för er men klättra tamej fan inte i rabatterna!”. Till min förvåning blir jag tyst men känner kvickt aggressionerna och frågar hur hon tar sig rätten och be mig hålla mun. Tillbaka får jag ett hånskratt och ännu ett kommando: ”Gå och göm dig”.

 

Det rödbruna läppstiftet har efter en het diskussion dragit sig utmed de hundratals rynk kanalerna i hennes ansikte. Det som fick mig verkligen koka inuti var när den ene killen som innan dragit sig undan av obehag samlade mod och bad om förlåtelse, tanten tittade med makt i ögonen ned på honom och hennes svar blev barskt och kort ”Håll käften unge”. Alla dessa onödiga ord för en enstaka maskros som hängde slappt över rabattkanten. Usch.. man vill ju så gärna grabba tag i gäddhänget och slänga in dom på första bästa ålderdomshem.

 

En viss förståelse över tantens irritation har jag givetvis eftersom det är

Bostadsrättsföreningen (där tanten är med i) som äger marken, men när skolan skulle byggas var skolan tvungna att få bostadsrättsföreningens tillåtelse, med nio klasser och ca 250 elever kan de inte förvänta sig att inte stöta på hinder som t.ex. höga ljudnivåer eller krossade fönsterrutor. Ni har gjort ert val gamlingar, palla läget eller ta picket och packet och flytta ut till en trevlig stuga där ni inte kan påverka oss glada människor och som uppskattar livet aningen mer!

 

Jag tycker detta är ett viktigt ämne att ta upp eftersom jag upplevt att den enda synen av respektlöshet mellan äldre och ungdomar riktas till ungdomar som är respektlösa. Det finns lika mycket hemska och respektlösa gamlingar, på spårvagnen, i affären, ute på stan o.s.v.

Att bli kränkt eller utsatt respektlöst av en äldre människa är som psykisk misshandel, jämför med att en kompis under en konflikt säger till dig att dra åt helvete och en man i 60 års åldern ber dig fara åt helvete, man tar åt sig otroligt mycket mer.

Givetvis kan jag tycka ungdomar beter sig väldigt dåligt, vara respektlösa och fysiskt kränka äldre också. En före detta vän till mig berättade om en gång då han och hans kompis var ute och körde på hans älskade moppe, de körde i mötande trafik på gångvägen när en man i 90 års åldern var ute och gick med sin rullator och massa tunga matkassar hängandes på. Mannen hade en ljusblå luftig kavaj och ett par stora bruna kostymbyxor.

De har just ätit på McDonald’s och har kvar några påsar ketchup och en halvfull coca-cola , Min kompis som sitter bak på mopeden tar alltså och kastar med kraft coca-colan på mannens bröst, med läsk på den ljusblåa kavajen och en smärta i bröstet tappar han taget om rullatorn och faller handlöst ner till marken, moppen svischar förbi och de skrattar högt.

Jag hade inte ord efter han berättat detta för mig, att göra så mot en hjälplös stackars pensionär som inte gjort dem de minsta ont. Sådana beteende är helt oacceptabelt och det finns inte den minsta humor i det utan bara idioti och misslyckade människor. Jag bröt kontakten med honom, personer som han förtjänar inte vänner.

Till ett avslut vill jag bara säga till er pensionärer, bortsätt från er som sprider negativ energi, jag beundrar verkligen hur ni står på er och kan vara så gulliga när ni mister vänner, syskon, blir stela i benen, tappar tänder och får urinvägsinfektioner och ändå finner hobbys, promenadstigar eller tv program som är värt att leva för.

Fortsätt med ert trevliga eftermiddagsfika, korsordslösning och trädgårdshäng. Till er bittra pensionärer, ryck upp er eller in på ålderdomshemmet!

 

 

 

 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
2. Hellu Kim 2012-05-23
1. . . 2012-05-23


Finns Gud?


Religion är rätt konstigt egentligen. Man tror på någon som man egentligen inte vet finns, som små barn tror på tandfén. Inget barn har sett tandfén och till slut slutar man tro på den, men...

Läs mer

När kroppshetsen spelar över

Gina Tricots skyltdocka

För några månader sedan spenderade jag en kväll framför tv:n. Lite halvt...

Läs mer

Pensionärsjävlar och pensionärsänglar..


Min mormor är ett väldigt bra exempel på en riktig bullmormor, när jag var...

Läs mer

Kvinnliga sexobjekt, ja tack!...Eller?

Om någon i ett gaming community säger: "Hej, låt oss ha ett samtal om skildringen av kvinnor i spel" så är svaret nästan aldrig apatiskt. Det är ilskna spelare...

Läs mer

VAR NÖJD MED ALLT SOM LIVET GER OCH ALLT DET SOM DU KRING DIG SER


Jag kan inte förstå att det på andra sidan jorden finns miljontals barn och familjer som inte har råd att mätta sina magra kroppar, som lever på gatan och som kan...

Läs mer

KRÖNIKA: ELEVER SOM FUSKAR


Det är så härligt när man vet att några i klassen eller några kompisar fuskar på ett prov eller kopierar en bit av en text från internet. Själv hatar...

Läs mer

Serier och mord, en bra kombination?


Som inbiten polisserie-nörd och mordisk fanatiker ställer jag mig ganska ofta frågan: ”Påverkas jag av det här?” En fråga som direkt följs åt...

Läs mer

Folk ser ingen skillnad!

SLAVERI!

Var det bättre tider förr?

Är jag vuxen nu?

Det där ständiga suget...

No Limit
Ansvarig utgivare:   David Almlöf
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Ågge, Araben, Nirvana, Leo, Jakob, Jakob, Alice, Lucas, Molly, Desmond, Daniel, Melissa , Viktor, Noelle, Anja, Eleazar , Isobel, Marisol , Edwin, Iris, Amanda, John, Vilda, Charlielo, Bruno, Eja, Nelson, Akeelah, Akeelah, Ylva, Casey, Jamie, Elsa, Benton, Delia, Elvira, Melinda, Jordan, Jordan, Henry , Charbel, Chanelle, Chanelle, Elsa, John, Sonja, Ivar, Trulsa, August, Dante, Dante, Dante, Loe, Kim, Valdemar, Teon, Daniel, Juni, Matilda, Bo, My , Thor, Vilma, Anton, Elin, Hugo, Liv, Judit, Saga, Ester, Edit, Ivar, Ivar , Axel, Elsa, Elliot, Tuva , Elmer , Frida, Kira, Olle, Jessica, Olle, Maiken , Valdemar, Kira, Siri, Love, Leenea, Leah, Meya, Vilgot, Simon, Mio, Eira, Nicella, Nicella , Ilias, Edgar, Frank, Lilith, Saga, Elsa, Abdirashid, Jack , Amos, Marit, Astrid, Zeth, Elvin, Aston, Olivia Triana, Sam, Glenda, Glenda, Ebbe, Amir, Amir, André, Aliyah, Atrin, Vega
BoF