Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 09:37
Netbased paper produced by Freinetskolan Bild & Form, Masthugget, Göteborg, Sweden
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
« Föreg. Nästa »

Mest lästa

Göteborgs-Posten

Skuggsviten  - mystik och realism i förening


Sigrid Arén 2011-11-25


Den prisbelönta författaren Maria Gripe skrev under åttiotalet skuggsviten. De fyra böckerna  handlar om Berta och Carolin. I handlingen och det som sker i sviten möts det övernaturliga med realism och verklighet







Sviten består av fyra delar: Skuggan över stenbänken, …..och de vita skuggorna i skogen, Skuggornas barn och Skugg-gömman.
Böckerna utspelar sig under början av nittonhundratalet och det gammalmodiga språket ger en ännu tydligare inlevelse.
14-årigaBerta bor med sin familj i ett välbärgat överklasshem som styrs av hushållerskan Svea.
Berta studerar noga de människor hon är bland för att se vem de egentligen är.I sina egna ögon är hon en alldaglig och tråkig person. Hon är en rätt så osäker människa och känner sig ofta utanför.


En dag kommer den nya pigan Carolin till huset. Det är då all mystik anländer. Med sin utstrålning vinner Carolin familjens hjärtan, förutom Sveas till en början.
Carolin lever utan pappa och mamma. Hemma hos Berta och hennes familj hoppas hon om att få visa sitt rätta jag.
Medan tiden går kommer Berta och Carolin allt närmre varandra på grund av ett fotografi.Carolin och Berta dömer varandra,för att vara känslokalla, fulla av lögner och sådant de tror den andra ej är medveten om i sitt sätt att vara,speciellt Carolin,och som det gäller att inte se hos sig själv. Skuggan är till viss del det som finns bakom den medvetna självinsikten och förståelsen men också det som redan finns medvetet, och att förstå vad det är.


Sedan bestämmer de sig för att tatjänst på slottet Rosengåva. Det heter så för att det bodde en kvinna där som dyrkade rosor och hon planterade dem längs hela slottet. En dag hittades hon död vid strandkanten med blomblad runt sin kropp.
I Rosengåvas tysta rum bor tvillingarna Arild och Rosilda.
De är ensamma själar som lever isolerade från omvärlden. Därför har det bestämts att en pojke och en flicka ska anställas som någon form av sällskap. Det blir Carolin och Berta.
Berta nämner att inuti Carolin lever två personer, två viljor.
Den fjärde delen,Skugg-gömman består av en dialog i form av brevsom hennes två personligheter skickar emellan varandra.
Saga är den drömmande poetiska sidan och Carolin den barska och jordfasta.

Skugg-böckerna är som sagt väldigt mystiska och lite dunkla.Det spökliga blir till realism på ett väldigt spännande sätt.
Den första delen kan vara lite trög i början men om man har tålamod blir det sedan mycket bra läsning. Tolka böckerna absolut inte som ”tjejlitteratur” bara för att huvudkaraktärerna råkar vara två flickor.
Ta tillexempel Hayao Miyazakis animé filmer där i stort sätt varje huvudkaraktär och hjälte är flicka.Ändå engagerar de pojkar lika mycket som flickor.




Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
1. Skuggsviten Anonym bokmal 2012-01-08


Färg från rymden på Lindholmen



Vi var på teater med klassen. Vi åkte först spårvagn till Stenpiren, sen tog vi båten därifrån och kom fram till teatern. Teatern vi såg hette ”Färgen från yttre rymden”.

 

...

Läs mer


 Intervju med konstnären Lady Pink

Jag har träffat graffitimålaren Lady Pink och haft en kort intervju med henne i Queens,...

Läs mer


Inspirerande illustrationer!


2 bidrag från klass 7 har kommit med som finalister av 700 inskickade bidrag i en...

Läs mer

som min egen skugga


skriven av cathrine MacPhails


Boken handlar om Fay Delussey. Hon har fått huvudrollen i Lady Macbeth, det sägs att det ligger en förbannelse över den pjäsen, det...

Läs mer

Harry Potter och fången från Azkaban


Jag har läst Harry Potter och fången från Azkaban. Den har boken handlar om att harry´s tredje år  på Hogwarts. Hur går det egentligen när han...

Läs mer

Harry Potter och Hemligheternas Kammare


Jag har läst Harry Potter och hemligheternas kammare. Den börjar med att harry får varningar från husalfen Dobby han säger att "Harry Potter får inte åka tillbacks till Hogwarts" och sen säger hann...

Läs mer
Bokrecension:

Harry Potter och Halvblodsprinsen

Boken.

 

När Harry potter börjar sitt sjätte år på Hogwarts får dom en ny trolldrycks lärare, Harry har inte köpt någon bok till det ämnet så...

Läs mer

Skuggsviten  - mystik och realism i förening

Svarta fåglar är en jättebra bok!


När cikadorna gråter

Rum för ung kultur.

Cosplay — ett intresse som inspirerar

No Limit
Ansvarig utgivare:   David Almlöf
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Ågge, Araben, Nirvana, Leo, Jakob, Jakob, Alice, Lucas, Molly, Desmond, Daniel, Melissa , Viktor, Noelle, Anja, Eleazar , Isobel, Marisol , Edwin, Iris, Amanda, John, Vilda, Charlielo, Bruno, Eja, Nelson, Akeelah, Akeelah, Ylva, Casey, Jamie, Elsa, Benton, Delia, Elvira, Melinda, Jordan, Jordan, Henry , Charbel, Chanelle, Chanelle, Elsa, John, Sonja, Ivar, Trulsa, August, Dante, Dante, Dante, Loe, Kim, Valdemar, Teon, Daniel, Juni, Matilda, Bo, My , Thor, Vilma, Anton, Elin, Hugo, Liv, Judit, Saga, Ester, Edit, Ivar, Ivar , Axel, Elsa, Elliot, Tuva , Elmer , Frida, Kira, Olle, Jessica, Olle, Maiken , Valdemar, Kira, Siri, Love, Leenea, Leah, Meya, Vilgot, Simon, Mio, Eira, Nicella, Nicella , Ilias, Edgar, Frank, Lilith, Saga, Elsa, Abdirashid, Jack , Amos, Marit, Astrid, Zeth, Elvin, Aston, Olivia Triana, Sam, Glenda, Glenda, Ebbe, Amir, Amir, André, Aliyah, Atrin, Vega
BoF