Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 05:41
Netbased paper produced by Freinetskolan Bild & Form, Masthugget, Göteborg, Sweden
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
« Föreg. Nästa »

Mest lästa

Göteborgs-Posten

Säkerheten viktig på Liseberg

 


Tyra Södergren och Klara Alexén 2016-11-21

Bild:Liseberg

Vi har varit på Liseberg och ställt frågor om nöjesparken och om säkerheten. Hur ser en av de ansvariga på nöjesparken?

 

Liseberg I Göteborg finns det en stor nöjespark vid namn Liseberg, liseberg grundades den 8 maj 1923 av ägaren Johan Anders lamberg. Hans fru hette Elisabet men kallades för Lisa, då döpte han parken till Lisas berg som efter ett tag blev Liseberg. Den 24 november år 1924 köpte göteborgs stadsfullmäktige nöjesparken för en miljon kronor. Det finns 6 berg och dalbanor och 36 övriga attraktioner. Det kommer ungefär 3 miljoner människor per år.

 

I slutet av oktober varje år så har de halloween på Liseberg. Det finns spökhus och gastar som jagar en och så har de en halloween show vid spökhuset gasten. Jul på Liseberg är någon gång i november varje år. De har marknader och skridskoåkning och annat.

 

Vi åkte till Lisebergs huvudkontor för att få intervjua Patrik Källström. Han tar emot i sitt rum och bjuder oss på godis. Vi frågar först om jämställdhet på Liseberg. Han berättar att alla har lika lön oavsett kön. Han berättar sen om den nya attraktionen Loke. Frågan är om en ny investering kan löna sig på bara ett år.

 

—Nej den kommer inte att gå runt helt, men året därpå kommer vi att bygga en berg och dal bana bredvid Balder som heter Valkyria sen kommer att ha en väldigt brant backe. Den går ner i helvetet och så kommer man upp igen. Sen finns det också jätte mycket planer framöver.

 

Vi frågade om Liseberg hade några andra planer längre fram och det har de. Liseberg funderar på att bygga ett hotell och ett stort vattenland till hotellet när Göteborg fyller 400 år, men det är inte beslutat ännu.

 

—Fick ni mycket kritik efter Rainbow olyckan?

 

—Ja, det blir naturligtvis mycket kritik när det är allvarliga olyckor, men lyckligtvis var det ingen som omkom men det var många som blev skadade och chockade så det var jättehemskt. Men det visade sig att det var ett tillverkningsfel. Vi frågade om hur mycket säkerheten betydde för Liseberg. —Ja jättemycket, säkerheten är det viktigaste här för att folk ska känna sig trygga främst i attraktionerna för det är viktigt. Det finns en lag på att alla attraktioner måste besiktas en gång om året men Liseberg gör det två gånger om året bara för att säkerheten är så viktig.

 

—när är det som minst folk?

 

—det är framför allt på våren och hösten, så säg april, maj, september, oktober framför allt på vardagarna.

 

 

 

 

 


"Rainbow disaster"

 Den 15 juli 2008 inträffade det en olycka med attraktionen Rainbow. Under åkturen hade sitt plattformen hade kraschat mot marken. 6-7 personer räknades som allvarligt skadade av 36 personer. 20 personer skadades lätt. De flesta var i chock men behövde tas till sjukhus ändå. Rainbow hade varit felfri sen olyckan. Staten valde att inte utreda vad olyckan berodde på. Liseberg valde att ta bort Rainbow för att inget liknande skulle hända igen. Undersökningen visade att tillverkaren hade slarvat när delarna bytts ut. 2009 stämdes tillverkaren.

 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
1. Rolig Leia 2017-02-20


Artiklar

Det finns inga artiklar.
No Limit
Ansvarig utgivare:   David Almlöf
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Ågge, Araben, Nirvana, Leo, Jakob, Jakob, Alice, Lucas, Molly, Desmond, Daniel, Melissa , Viktor, Noelle, Anja, Eleazar , Isobel, Marisol , Edwin, Iris, Amanda, John, Vilda, Charlielo, Bruno, Eja, Nelson, Akeelah, Akeelah, Ylva, Casey, Jamie, Elsa, Benton, Delia, Elvira, Melinda, Jordan, Jordan, Henry , Charbel, Chanelle, Chanelle, Elsa, John, Sonja, Ivar, Trulsa, August, Dante, Dante, Dante, Loe, Kim, Valdemar, Teon, Daniel, Juni, Matilda, Bo, My , Thor, Vilma, Anton, Elin, Hugo, Liv, Judit, Saga, Ester, Edit, Ivar, Ivar , Axel, Elsa, Elliot, Tuva , Elmer , Frida, Kira, Olle, Jessica, Olle, Maiken , Valdemar, Kira, Siri, Love, Leenea, Leah, Meya, Vilgot, Simon, Mio, Eira, Nicella, Nicella , Ilias, Edgar, Frank, Lilith, Saga, Elsa, Abdirashid, Jack , Amos, Marit, Astrid, Zeth, Elvin, Aston, Olivia Triana, Sam, Glenda, Glenda, Ebbe, Amir, Amir, André, Aliyah, Atrin, Vega
BoF