Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 13:00
Netbased paper produced by Freinetskolan Bild & Form, Masthugget, Göteborg, Sweden
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
« Föreg. Nästa »

Mest lästa

Göteborgs-Posten

Praktik på restaurang Det Blå huset.


Eric Lindersson 2011-10-06

Jag gick av på Linnéplatsen där min praoplats skulle vara, jag såg den långa backen upp till Konstepidemin. Medan jag gick uppför backen så undrade jag hur min dag skulle bli, hur skulle mina arbetskamrater vara som personer?
Efter en stund så såg jag restaurangen Det Blå huset, jag gick upp på verandan.
När jag öppnade dörren, så känner jag doften av färskt bröd. När jag gick igenom hallen så såg jag kaffebordet och en anställd, det var Kwon. Jag hälsade men får inget svar. Jag gick upp till kassan och så står Eva där, jag hälsade och sa att jag är den nya praoeleven. Dom hälsar mig välkommen och presenterar sig, och så gav de mig nya kläder och sa att jag skulle gå och byta om. När jag var klar så skulle jag få min första uppgift.


Jag gick in i omklädningsrummet, det var litet men alla hade sitt eget skåp. Den svarta pikétröja och förklädet som jag fått var inte snyggt men det funkade. När jag hade klätt på mig gick jag ut till de andra. Jag gick in i köket, det var inte så stort och det var bara 3 personer som fick plats men det gick bra ändå. Jag gjorde salladen till dagens lunch. I den skulle det vara tomat, isbergssallad , gurka och morot och bredvid fanns det små skålar med majs , böner och flaskor med olika dressingar.
Jag fick också baka mycket, vilket jättekul! Först fick jag baka ett bröd. Det var svårt i början att veta hur mycket deg man skulle ha till brödet och att knåda snabbt och bra så brödet inte jäste för mycket.

Eva fick ta över för jag höll på med ett bröd i ungefär 10 minuter och hade 4 bröd kvar att göra, så det var riktigt inte min grej. Men bättre lycka nästa gång! Sedan sa Eva till mig att jag fick baka en kaka och ta hem den om jag ville. Hon gav mig sin receptbok och sa att jag fick välja vilket recept som helst. Efter några minuter så valde jag kärleksmums, jag tog fram allt som jag behövde och så började jag. Naturligtvis så gjorde jag några fel t.ex. att jag tog alla äggen samtidigt när jag inte skulle, jag det tog inte smält smör som jag skulle på glasyren men kakan blev ändå god.

Mest fick jag vara vid disken, det var litet så det fick bara plats 1, max 2 personer.
Först så förklara Eva hur man gjorde, det var inga svårigheter. Det var mest att slänga matrester, skölja av tallriken och sen bara lägga upp den i diskbacken. Ibland blev det äckligt för när man sköljde av en tallrik med sås på så kom ca 50 % av såsen på mig, för det skvätte så mycket. När disken var klar så pep maskinen 2 gånger och då var det dags att ta ut disken. Jag brände mig jättemycket för man var tvungen att stapla disken direkt och om jag väntade på att den skulle kallna skulle det bli för mycket disk som inte fick plats. Det blev extremt jobbigt när det var mycket gäster för då skulle alla vara där inne och ta disk eller lägga in disk.


Vid kl 14 ungefär så åt vi som jobbade lunch. Man fick välja vad man ville utav det som fanns kvar och även av desserterna! När vi hade ätit klart så började alla att städa undan och förbereda för morgondagen. Jag slutade vid kl 15.


Jag trivdes jättebra på min praoplats och var glad att jag hade haft så bra arbetskamrater. Skulle vilja prao där igen om jag fick chansen.

Intervju

Frågor:

1.Vilken verksamhet sysslar du med ?
-Jag jobbar som en kock och en servitris.

2.Antalet anställda (hel-tid)
-Vi har 3 st personer som jobbar här.

3.Olika personalkategorier (t.ex. kock, kallsänka.)
-1 kock och 2 kallskänkor.

4. Hur används IT på era arbetsplats?
-I infornmationssyfte och kundkontakt samt att betala räkningar.

5.Vilken utbildning krävs för ert jobb?
-Det krävs kockutbildning.

6.Vad tycker du om din arbetsplats ( Fackpresentanten ska säga detta )
- Roligt, kreativt yrke, träffar många trevliga människor.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Tyvärr så fanns det inga bilder på förskolans framsida men jag hittade en bild på baksidan...
Tyvärr så fanns det inga bilder på förskolans framsida men jag hittade en bild på baksidan...

Söta, underbara och snälla barn på Asperö förskola


Jag har varit på Asperö förskola i Göterborgs skärgård som byggdes i slutet av 1940 talet. Den ligger vackert till mitt på ön. Förskolan är ganska nybyggd, bara två år gammal ...

Läs mer

Min tid som KappAhls jobbnisse

Efter att de stora dörrarna öppnar till Nordstan, går jag igenom byggnaden, svä...

Läs mer

Praktikant på Cajsa Warg


Tjusig Affär
En frisk vind blåser genom håret när jag går längs...

Läs mer

Bild och form

När jag gick hemifrån var jag lite nervös men förväntansfull över dagen. Jag skulle nämligen praoa på Bild och form-förskolan, det låg tvärs...

Läs mer

Kaffe, café och glada människor

Det har varit en sån där långsam och trög morgon, en sådan som aldrig tar slut. Till slut bestämmer jag mig för att det är bättre att komma för...

Läs mer
En praotid fylld av lampor

Elektrotekniska Byrån

Hela butiken var fylld av lampor, från golv till tak och på många av väggarna också.


Den första dagen.
Prao, Praktisk-arbetsplats orientering, är något som...

Läs mer

Praktikant på Stendahls reklambyrå


Ett av husen på Vasagatan har en flagga där det står Stendahls med stora bokstäver. Här måste det ju vara tänker jag och går in genom den stora porten. Jag...

Läs mer

PRAO

Kaffe på Santo Domingo

Praktik på Freinetdagiset

Dubbelprao

Praktik på restaurang Det Blå huset.

No Limit
Ansvarig utgivare:   David Almlöf
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Ågge, Araben, Nirvana, Leo, Jakob, Jakob, Alice, Lucas, Molly, Desmond, Daniel, Melissa , Viktor, Noelle, Anja, Eleazar , Isobel, Marisol , Edwin, Iris, Amanda, John, Vilda, Charlielo, Bruno, Eja, Nelson, Akeelah, Akeelah, Ylva, Casey, Jamie, Elsa, Benton, Delia, Elvira, Melinda, Jordan, Jordan, Henry , Charbel, Chanelle, Chanelle, Elsa, John, Sonja, Ivar, Trulsa, August, Dante, Dante, Dante, Loe, Kim, Valdemar, Teon, Daniel, Juni, Matilda, Bo, My , Thor, Vilma, Anton, Elin, Hugo, Liv, Judit, Saga, Ester, Edit, Ivar, Ivar , Axel, Elsa, Elliot, Tuva , Elmer , Frida, Kira, Olle, Jessica, Olle, Maiken , Valdemar, Kira, Siri, Love, Leenea, Leah, Meya, Vilgot, Simon, Mio, Eira, Nicella, Nicella , Ilias, Edgar, Frank, Lilith, Saga, Elsa, Abdirashid, Jack , Amos, Marit, Astrid, Zeth, Elvin, Aston, Olivia Triana, Sam, Glenda, Glenda, Ebbe, Amir, Amir, André, Aliyah, Atrin, Vega
BoF