Lördagen den 20 april 2024 - klockan 10:55
Netbased paper produced by Freinetskolan Bild & Form, Masthugget, Göteborg, Sweden
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
« Föreg. Nästa »

Mest lästa

Göteborgs-Posten

Praktikant på Stendahls reklambyrå


Freja Seihine 2011-10-05


Ett av husen på Vasagatan har en flagga där det står Stendahls med stora bokstäver. Här måste det ju vara tänker jag och går in genom den stora porten. Jag träffas av en varm vind och en lyxig entré. En röd matta sträcker sig från porten upp till trappan. Jag går upp och kommer till andra våningen där reklambyrån skulle ligga.

Måndag
Den bruna trädörren ser ut som en vanlig lägenhetsdörr och jag vet inte om jag ska knacka på eller öppna. Jag ser en ringklocka på väggen, jag ringer på och 2 sekunder senare öppnas dörren.
Det mörkbrunrandiga golvet är rent och glänser. Två vita fåtöljer står på var sin sida av det lilla bordet. Det ser väldigt modernt ut och jag känner att jag mina sunkiga kläder inte riktigt passar in. ”Hej” säger tjejen bakom den stora vita disken. ”Vem ska du träffa?” Hon ler och hennes armband skramlar när hon snabbt skriver något kort på den stora Macdatorn.
”Lilian” jag hinner knappt säga det innan hon kommer ner från den gröna, högljudda spiraltrappan med en kopp kaffe i handen.”Hej Freja, du kan hänga av dig jackan där uppe”.

Inne på kontoret
Lilian är min mammas kompis så jag känner redan henne. På andra våningen är det ljust och fräscht. Vi går in i hennes kontor som hon delar med fyra andra anställda. Hyllorna och skåpen matchar varandra. Lamporna som hänger ned från taket behöver inte vara tända nu när solljuset lyser in genom de stora fönsterna. Taket är vackert, de lite slitna gammaldags grekiska mönsterna passar bra in i rummet. Det är tyst, det enda som hörs är tangenttrycken och Lilians och mina skor som klampar in.

”Här jobbar jag” säger Lilian och visar sitt skrivbord. Några bilder på hennes tre barn står bredvid den stora datorn och en liten nallebjörn står lutad mot skrivbordslampan. Tre andra skrivbord sitter ihop med hennes och bildar en stor rektangel. De andra sitter med sina hörlurar och arbetar för fullt, jag tror inte att de märkte oss när vi kom in i rummet. Hon knackar lite på Camillas axel som snabbt reagerar.”Detta är Freja som ska praktisera här under veckan”. Hon presenterar mig lite kort för dom andra i rummet också.
”Jaha, då ska vi presentera dig för alla dom andra också” säger Lilian och går mot nästa rum.”Nej” tänker jag, ska jag gå runt i hela huset och pressentera mig? Aja det är bra att de vet vem jag är.

När vi är klara berättar hon om vad jag ska få göra under veckan. Alla som praktiserar på Stendahls får göra en liten praobroschyr med intervjuer och lite fakta i. Hon visar lite olika broschyrer som andra praktikanter har gjort och jag sätter mig ner för att kolla lite i dom.

Intervjuar
Medan Lilian sitter vid sin dator och jobbar går jag in till produktionsledare och intervjuar henne.

Jag knackar på de höga glasdörrarna och hör ett ”Kom in”. Colaburkarna skramlar när dörren smälls igen och popmusiken som svagt spelas i bakgrunden stannar upp för en sekund.
Camilla är en av de som har jobbat längst på Stendahls och hon är väldigt erfaren, men det betyder inte att hon är äldst. ”Hej! Kom och sitt”. Hon drar fram en liten stol som står i hörnet av rummet och frågar samtidigt om jag vill ha tuggummi. Jag tar ett tuggummi och sätter mig för att börja med intervjun.
Jag börjar med att fråga vad hon arbetar som och vad man då gör. ”Jag är en produktionsledare och jag leder katalogproduktioner från master till färdigt tryck ” ”Vad är bra med att jobba som en produktionsledare?” ”Att jag har kundkontakt, och jag jobbar självständigt” ”Vad tycker du om arbetsmiljön? Skulle du vilja ändra på något?” ”Jag skulle vilja ha öppnare ytor. Drömmen är ju att skaffa aircondition, det blir så varmt här på sommaren. Men det är nästan omöjligt eftersom man inte får bygga om i huset” Jag fortsätter med intervjun och när jag är klar går jag och intervjuar några av de andra som jobbar på reklambyrån.

De flesta jobb som finns på en reklambyrån behöver man ha någon slags media eller reklamutbildning. Men det är många av de som jag intervjuar som inte riktigt vet.
Stendahls största kunder är företagen Jonsered och Husqvarna. Men det jag är mest intresserad av är att de har gjort reklamfilmer för Nelly.com och att de har jobbat med Ellos och Volvo.

Lunch
Jag sätter mig ned på det lilla bordet som står mot väggen, planerar hur min broschyr ska se ut och hoppas på att det snart är lunch. Tiden går snabbt och det är snart tomt i huset då alla är ute och äter.
”Vill du ha sushi eller indiskt?” frågar Lilian. ”Sushi” Äntligen god mat till lunch.
Vi går ner för det rangliga trappan och ut till sushibaren. ”Jag tar det vanliga” säger Lilian. Det verkar som att de flesta som jobbar på Vasagatan brukar äta på restaurangen.
Jag själva tar 7 bitar och en läsk. Vi äter snabbt så att vi inte kommer tillbaka för sent.

Slut
Vi går tillbaka in och Lilian sätter sig och jobbar. Jag har inte så mycket att göra och det är ändå snart dax för mig att gå hem, så jag sätter mig på stolen bredvid och kollar på vad hon arbetar med.
Det är intressant att kolla på hur hon fixar med texter och bilder som ska vara i katalogerna. Hon visar Stendahls hemsida, där kan man se vilka dom har arbetat med och vad dom har gjort för reklam. Vi sitter och kollar på olika reklamfilmer och facebookspel som de har gjort till olika företag. ”Oj nu är klockan 15 över, du har jobbat lite för länge”. Jag reser mig upp och sätter på mig min jacka, tar min väska, går ned för den rangliga trappan, ner till entrén och ut genom den stora porten och träffas av en kall vind. Jag har praktiserat på många olika platser, men stendahls var klart det roligaste.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
2. Bra gjord. Saskia 2011-10-12
1. Toppen artikel Mrs Seihine 2011-10-06


Tyvärr så fanns det inga bilder på förskolans framsida men jag hittade en bild på baksidan...
Tyvärr så fanns det inga bilder på förskolans framsida men jag hittade en bild på baksidan...

Söta, underbara och snälla barn på Asperö förskola


Jag har varit på Asperö förskola i Göterborgs skärgård som byggdes i slutet av 1940 talet. Den ligger vackert till mitt på ön. Förskolan är ganska nybyggd, bara två år gammal ...

Läs mer

Min tid som KappAhls jobbnisse

Efter att de stora dörrarna öppnar till Nordstan, går jag igenom byggnaden, svä...

Läs mer

Praktikant på Cajsa Warg


Tjusig Affär
En frisk vind blåser genom håret när jag går längs...

Läs mer

Bild och form

När jag gick hemifrån var jag lite nervös men förväntansfull över dagen. Jag skulle nämligen praoa på Bild och form-förskolan, det låg tvärs...

Läs mer

Kaffe, café och glada människor

Det har varit en sån där långsam och trög morgon, en sådan som aldrig tar slut. Till slut bestämmer jag mig för att det är bättre att komma för...

Läs mer
En praotid fylld av lampor

Elektrotekniska Byrån

Hela butiken var fylld av lampor, från golv till tak och på många av väggarna också.


Den första dagen.
Prao, Praktisk-arbetsplats orientering, är något som...

Läs mer

Praktikant på Stendahls reklambyrå


Ett av husen på Vasagatan har en flagga där det står Stendahls med stora bokstäver. Här måste det ju vara tänker jag och går in genom den stora porten. Jag...

Läs mer

PRAO

Kaffe på Santo Domingo

Praktik på Freinetdagiset

Dubbelprao

Praktik på restaurang Det Blå huset.

No Limit
Ansvarig utgivare:   David Almlöf
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Ågge, Araben, Nirvana, Leo, Jakob, Jakob, Alice, Lucas, Molly, Desmond, Daniel, Melissa , Viktor, Noelle, Anja, Eleazar , Isobel, Marisol , Edwin, Iris, Amanda, John, Vilda, Charlielo, Bruno, Eja, Nelson, Akeelah, Akeelah, Ylva, Casey, Jamie, Elsa, Benton, Delia, Elvira, Melinda, Jordan, Jordan, Henry , Charbel, Chanelle, Chanelle, Elsa, John, Sonja, Ivar, Trulsa, August, Dante, Dante, Dante, Loe, Kim, Valdemar, Teon, Daniel, Juni, Matilda, Bo, My , Thor, Vilma, Anton, Elin, Hugo, Liv, Judit, Saga, Ester, Edit, Ivar, Ivar , Axel, Elsa, Elliot, Tuva , Elmer , Frida, Kira, Olle, Jessica, Olle, Maiken , Valdemar, Kira, Siri, Love, Leenea, Leah, Meya, Vilgot, Simon, Mio, Eira, Nicella, Nicella , Ilias, Edgar, Frank, Lilith, Saga, Elsa, Abdirashid, Jack , Amos, Marit, Astrid, Zeth, Elvin, Aston, Olivia Triana, Sam, Glenda, Glenda, Ebbe, Amir, Amir, André, Aliyah, Atrin, Vega
BoF