Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 00:20
Netbased paper produced by Freinetskolan Bild & Form, Masthugget, Göteborg, Sweden
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
« Föreg. Nästa »

Mest lästa

Göteborgs-Posten

Söta, underbara och snälla barn på Asperö förskola


Elvira Bergström 2012-06-23

Tyvärr så fanns det inga bilder på förskolans framsida men jag hittade en bild på baksidan...
Bild:Okänd...
Tyvärr så fanns det inga bilder på förskolans framsida men jag hittade en bild på baksidan...

Jag har varit på Asperö förskola i Göterborgs skärgård som byggdes i slutet av 1940 talet. Den ligger vackert till mitt på ön. Förskolan är ganska nybyggd, bara två år gammal så lokalerna är väldigt ljusa och fina. Ute på gården finns gräsmattor med små träd, blommor och bärbuskar i rabbatterna. Runt klätterställningarna och gungorna ligger det röd gummi asfalt som ger mjukt underlag om man t.e. x skulle trilla omkull. Många utav barnen gillar kompisgungan väldigt mycket. Den är som en stor rund gunga som ungefär 6 pers kan få plats i. På gården finns också rutshkanor, sandlådor, en stor tennisplan, snurror, cyklar, asfalterade cykel-vägar mm.

 Jag cyklade till förskolan klockan 9 på morgonen. När jag kom fram träffade jag Linnéa utanför (hon skulle också praoa där). Vi gick in genom dörren, därinne fanns det två avdelningar: "Krabbebarnen" (4-6 år) och "Småfolket" (1-4 år).  När vi hade gått in genom dörren som ledde till Krabbebarnen så kom det en massa glada barn fram och kramade oss. Sedan sprang de in till sina fröknar och ropade:
-De är här! De är här! Jag och Linnéa tog av oss våra jackor och hängde dem på en krok i kapprummet. Sedan gick vi in till barnen och lät dem visa oss runt.

Först visade de oss runt i rummet vi var i (samlings rummet). Det var det största rummet av alla och det var där barnen åt mat och hade samling. Sedan gick vi in i ett litet rum som  hette "Byggrummet". Där fanns det en massa byggleksaker men det fanns också små dinosaurier och andra saker. När vi var klara där gick vi in till "Kuddrummet". Där fanns det tre stora blåa triangelformade kuddar, två stora röda fyrkantiga kuddar och en filt. Det sista rummet hette "Målarrummet". Där inne ´fanns det pärlor, saxar, papper, pennor, kritor, penslar, mallar, snören och en massa andra saker som man kan måla och pyssla med.

En liten stund senare på dagen sa en av fröknarna att det var dags att gå ut. Alla barnen på både krabbebarnen och småfolket började ta på sig sina ytterkläder. När jag och Linnéa kom ut märkte vi att det redan var några barn ute som vi inte hade hälsat på än. Vi gick upp på en liten gräs kulle med en rutshkana på och sa hej till några mindre barn som vi aldrig hade träffat förut. När vi hade gjort det så gick vi ned till gungorna. Där stod en liten flicka i 2-årsåldern och försökte ta sig upp på en av gungorna. Tyvärr var hon aldeles för kort för att klara av det själv så vi fick lyfta upp henne. En utav fröknarna berättade för oss att hon hette Matilda. När vi hade stått och puttat på gungan ett tag så började Matilda peka på kompisgungan. Då fick vi lyfta ner henne och gå och fråga de andra barnen som var där om hon fick vara med. Det fick hon inte. De hade för hög fart sa de.

När vi gick in igen hade vi skaffat oss tre nya kompisar: Tilia, Matilda och Elsalie. Vi höll på att leka jage med dem när Gunilla (fröken) kom och sa till oss att man inte fick springa innomhus. Sedan sa hon att det var dags att äta lunch. När vi hade gjort det så kom vi på att vi kanske borde ställa några frågor till några av barnen.
Vi valde ut tre stycken i olika åldrar: Melvin 3 år, Elsalie 4 år och Olivia 6 år. Det var lite svårt att få med sig Melvin eftersom han var så blyg när vi kom. Han borrade ned huvudet i soffan och ville inte komma upp. Så vi fick sitta en liten stund med honom i knät innan han vågade säga något.

Vi började med att fråga barnen om de trivdes här på förskolan?
-Ja, mest när man får leka fritt. Sa Olivia. Melvin och Elsalie nickade. Sedan frågade vi om de hade många bra kompisar här?
-Ja! Sa Olivia. Melvin och Elsalie nickade igen. Till slut frågade vi vad de tyckte var roligast att leka?
-Leka Babar, svarade Olivia.
-Leka Pippi... sa Elsalie tyst.
-Bilar, svarade Melvin.

När vi var klara med interjuvn så satte vi oss i kuddrummet med några av barnen. Olivia ville leka Babar. Då frågade vi hur man lekte den leken.
-En får vara häst, sa hon. Sedan räknade hon upp ett antal andra figurer som man kunde vara. Vi hann inte så långt på leken förän det var dags att gå ut igen. När vi hade kommit ut så sa Olivia och Tilia att de ville leka jage med oss. Vi turades om, först lekte Linnéa lite sen lekte jag lite. Efter ett tag började det bli tråkigt. Då föreslog vi att vi kunde gå till kompisgungan. Det gjorde vi. När vi hade gungat en stund gick vi in och åt mellanmål. Efter mellanmålet interjuvade vi två av fröknarna: Eva 50 år och Anna 53 år.

Först frågade vi dem hur det är att vara förskolärare?

Eva: 
-Det är roligt och mycket lärande. Man måste förstå alla barn för att kunna lära dem olika saker. 

Anna:
-Jag tycker bara att det är jätteroligt.

Varför ville du bli förskolärare?

Eva:
-För att jag älskar barn och tycker om att se på när de utvecklas.

Anna:
-För att jag tycker om barn helt enkelt.

Är alla barnen snälla mot varandra?

Eva:
-Alla barn vill ju vara snälla och det upplever jag att de är. Det är mest konflikter som får dem att börja bråka. Då är det viktigt att man hjälper dem ur konflikten eftersom barnen själva inte är mogna nog att göra det på egen hand.

Anna:
-Jag tycker att alla barnen är riktigt snälla både mot varandra och mot oss vuxna. Ibland kan det ske missförstånd som får dem att tappa kontrollen över situationen.

När vi var klara med den interjuvn var klockan tre och då gick vi hem. (Eller jag cyklade faktiskt.)







Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Tyvärr så fanns det inga bilder på förskolans framsida men jag hittade en bild på baksidan...
Tyvärr så fanns det inga bilder på förskolans framsida men jag hittade en bild på baksidan...

Söta, underbara och snälla barn på Asperö förskola


Jag har varit på Asperö förskola i Göterborgs skärgård som byggdes i slutet av 1940 talet. Den ligger vackert till mitt på ön. Förskolan är ganska nybyggd, bara två år gammal ...

Läs mer

Min tid som KappAhls jobbnisse

Efter att de stora dörrarna öppnar till Nordstan, går jag igenom byggnaden, svä...

Läs mer

Praktikant på Cajsa Warg


Tjusig Affär
En frisk vind blåser genom håret när jag går längs...

Läs mer

Bild och form

När jag gick hemifrån var jag lite nervös men förväntansfull över dagen. Jag skulle nämligen praoa på Bild och form-förskolan, det låg tvärs...

Läs mer

Kaffe, café och glada människor

Det har varit en sån där långsam och trög morgon, en sådan som aldrig tar slut. Till slut bestämmer jag mig för att det är bättre att komma för...

Läs mer
En praotid fylld av lampor

Elektrotekniska Byrån

Hela butiken var fylld av lampor, från golv till tak och på många av väggarna också.


Den första dagen.
Prao, Praktisk-arbetsplats orientering, är något som...

Läs mer

Praktikant på Stendahls reklambyrå


Ett av husen på Vasagatan har en flagga där det står Stendahls med stora bokstäver. Här måste det ju vara tänker jag och går in genom den stora porten. Jag...

Läs mer

PRAO

Kaffe på Santo Domingo

Praktik på Freinetdagiset

Dubbelprao

Praktik på restaurang Det Blå huset.

No Limit
Ansvarig utgivare:   David Almlöf
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Ågge, Araben, Nirvana, Leo, Jakob, Jakob, Alice, Lucas, Molly, Desmond, Daniel, Melissa , Viktor, Noelle, Anja, Eleazar , Isobel, Marisol , Edwin, Iris, Amanda, John, Vilda, Charlielo, Bruno, Eja, Nelson, Akeelah, Akeelah, Ylva, Casey, Jamie, Elsa, Benton, Delia, Elvira, Melinda, Jordan, Jordan, Henry , Charbel, Chanelle, Chanelle, Elsa, John, Sonja, Ivar, Trulsa, August, Dante, Dante, Dante, Loe, Kim, Valdemar, Teon, Daniel, Juni, Matilda, Bo, My , Thor, Vilma, Anton, Elin, Hugo, Liv, Judit, Saga, Ester, Edit, Ivar, Ivar , Axel, Elsa, Elliot, Tuva , Elmer , Frida, Kira, Olle, Jessica, Olle, Maiken , Valdemar, Kira, Siri, Love, Leenea, Leah, Meya, Vilgot, Simon, Mio, Eira, Nicella, Nicella , Ilias, Edgar, Frank, Lilith, Saga, Elsa, Abdirashid, Jack , Amos, Marit, Astrid, Zeth, Elvin, Aston, Olivia Triana, Sam, Glenda, Glenda, Ebbe, Amir, Amir, André, Aliyah, Atrin, Vega
BoF