Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 13:05
Netbased paper produced by Freinetskolan Bild & Form, Masthugget, Göteborg, Sweden
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
« Föreg. Nästa »

Mest lästa

Göteborgs-Posten

 Mina två veckor som vaktmästare


Joel Almlöf 2012-10-01

första dagen.

jag klev upp halv åtta i ottan som till en vanlig skoldag bara

att jag nu skulle på praktik för fjärde gången under min skolgång.

Kvart över åtta gick jag mot hållplatsen med fjärilar imagen av både nervositet och förväntan.

Det var väldigt skön och frisk dag bortsett från regnet.

 

När jag kom fram till skolan kom jag på mig själv att vara nervös fastän jag har gått här i fyra år och känt vaktmästaren på skolan lika länge. Jag knackade på kontorsdörren och väntade, efter ett tag hörde jag en röst som ropade kom in!

Jag öppnade dörren och steg på, jag kom in i ett litet kontor som var fullproppat med en massa prylar. Luften var tjock och damm flög runt i luften och det enda ljuset kom från en liten lampa i taket och inte ett fönster i syne sånär son på två små tonade fönster.

 

Min handledare Ali hälsade mig välkommen och presenterade sig.

Han såg ut lite som ett vaktmästar ideal med skjorta svarta jeans med skärp och ett par svarta skor och en mustasch, man får likson en känsla av att han alltid är förberedd. Adam som också skulle praktisera hos Ali var redan där.

Ali introducerade oss för uppgifterna som väntade oss.

Vår första uppgift var att måla emellan det nya svindyra touch whiteboarden och den vanliga whiteboarden i alla klassrumm från 5-9. Och vi fick absolut inte komma någon färg på någon av tavlorna, Och självklart så var det oljebaserad färg vi skulle använda som bara försvinner med lacknafta.

Efter lunchen så kom jag och Ali in i en väldigt intressant diskussion om politik, Ali är tydligen oerhört intresserad av politik och det märktes! Efter att vi hade målat klart några klassrum till så var första dagen slut.

Nästa dag började vi med ett ganska stort projekt som tog ett tag och det var att lacka stolar till sjuan åttan och nians klassrum.

Mycket slit.

Vi bar också en hel del under dessa veckor och det tog en hel del på min rygg efter som jag under denna tid varsned i ryggen från en skada i hockeyn. Men jag ska inte klaga eftersom vår handledare Ali nämligen har haft diskbrott i 11år! Och Ali fick diskbrottet från just att bära mycket och annat slit och släng som kommer med jobbet. Och jag passade på att fråga om detta under intervjun.

Intervju.

Och Ali svarade: ja det är mycket lyftande men framför allt så ar det mycket slit. Det finns t,ex, inte verktyg till allting och då blir det slit och hitta andra grejer som man kan använda istället. Och just på den här skolan så tror jag att det är extra mycket slit för att det är en liten skola med lite pengar, så istället för att ringa in ett företag så får jag laga det mesta som går sönder. Även datorer fastän det inte ingår i vaktmästare yrket. Jag frågade också om det fanns något som ha skulle vela ändra på och då svarade han inte så konstigt att han tycker att det inte borde vara så slitsamt.

Och i min tredje och sista fråga så vände jag lite på det och frågade vad han tycker är roligast med vaktmästar yrket? Och han sa: att det är stor variation och då blir det roligt och jobba. Jag tycker framför allt att det är roligt att jobba på en skola för då ar man med och utbildar framtidens generationer.

Sista dagen.

Dagarna gick och det blev mindre och mindre att göra. Tillslut kom jag fram till det som kändes så långt bort två veckor sedan, den sista dagen av praktiken. Det var lite vemodigt men ändå en stor lättnad med tanke på allt jobb som var med allt bärande och målande och fixande och trixande vi hade gjort. Men jag måste erkänna att den helgen satt extra gött.

 

Fakta om arbetsplats.

Ägare för skolan var Ulf Pålsson. Arbetstiderna för mig var 9-15 men de ordinarie var 8-17. det man gjorde var att sköta om skolan helt enkelt. Eftersom det bara var en anställd så fanns det inga personal kategorier förutom vaktmästare. Den tekniken som användes var datorer telefon och fax. Bara män och det var en person. Ali är 46. Ali har en teknik utbildning. Men nu tror jag att det finns en yrkesförberedande linje för vaktmästare.

 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






 Praktik på en Vegetarisk Restaurang


 Jag träffade Eila vid fontänen på Brunnsparken klockan 09:50 och vi gick gemensamt mot stället som skulle vara vår praktikplats under två veckor. Jag var inte speciellt nervös – det här med att...

Läs mer

Min vecka på Plantagen

Jag ska praoa med min kompis Vera och jag går mot spårvagnshållplatsen för...

Läs mer

PRAOREPORTAGE FRÅN EN BOKAFFÄR


Jag öppnar den tunga dörren och går in, rummet har bokhyllor proppfyllda med bö...

Läs mer

PRAO PÅ BILD OCH FORMSKOLAN: KLASS 3

Detta är ett reportage om hur det är att praoa hos tredje klassarna på Bild och Form och om det lilla man får göra, allt från hektiska utflykter i regnet till lugna...

Läs mer

Bland böcker och pistoler på Linnéstadens bibliotek

Jag gör min praktik på Linnéstadens bibliotek. Det blir en vecka fylld av bokuppsättning, julböcker, genusboksamlingar, snälla bibliotekarier, fula Dramaten,...

Läs mer

PRAO PÅ PLANTAGEN


Jag kliver av bussen och ser mig omkring i det hemskt fula industriområdet. Plantagen-flaggorna smattrar mot flaggstängerna och på andra sidan motorvägen ser jag den blå...

Läs mer

PRAOREPORTAGE FRÅN UNIVERSEUM

I år har jag praoat på Universeumshoppen. Det var hyffsat kul och jag skulle kanske kunna tänka mig att jobba där.

Läs mer

 Mina två veckor som vaktmästare

Praktik på Bild&Forms förskola

No Limit
Ansvarig utgivare:   David Almlöf
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Ågge, Araben, Nirvana, Leo, Jakob, Jakob, Alice, Lucas, Molly, Desmond, Daniel, Melissa , Viktor, Noelle, Anja, Eleazar , Isobel, Marisol , Edwin, Iris, Amanda, John, Vilda, Charlielo, Bruno, Eja, Nelson, Akeelah, Akeelah, Ylva, Casey, Jamie, Elsa, Benton, Delia, Elvira, Melinda, Jordan, Jordan, Henry , Charbel, Chanelle, Chanelle, Elsa, John, Sonja, Ivar, Trulsa, August, Dante, Dante, Dante, Loe, Kim, Valdemar, Teon, Daniel, Juni, Matilda, Bo, My , Thor, Vilma, Anton, Elin, Hugo, Liv, Judit, Saga, Ester, Edit, Ivar, Ivar , Axel, Elsa, Elliot, Tuva , Elmer , Frida, Kira, Olle, Jessica, Olle, Maiken , Valdemar, Kira, Siri, Love, Leenea, Leah, Meya, Vilgot, Simon, Mio, Eira, Nicella, Nicella , Ilias, Edgar, Frank, Lilith, Saga, Elsa, Abdirashid, Jack , Amos, Marit, Astrid, Zeth, Elvin, Aston, Olivia Triana, Sam, Glenda, Glenda, Ebbe, Amir, Amir, André, Aliyah, Atrin, Vega
BoF