Lördagen den 23 februari 2019 - klockan 08:29
Tidning av Freinetskolan Bild & Form
Vetenskap

Tidsresor - en möjlighet enligt Stephen Hawking


Filip Aniés 2010-05-13

Är det möjligt att resa genom tiden? Det är en av de största frågorna som präglat människan långt bak i tiden. I modern tid så är det dock bara en fantasi, en dröm, att man någonsin skulle kunna uppfinna en tidsmaskin. Stephen Hawking, en av världens främsta vetenskapsmän, har däremot en annan vision och tror sig nu ha klurat ut hur en tidsresa skulle gå till.

Stephen Hawking har länge lidit av nervsjukdomen ASL, men det har inte hindrat honom från ständig forskning och intressanta upptäckter. I sitt program Into the universe with Stephen Hawking presenterar han ett flertal kosmologiska teorier som man tidigare inte trott varit möjliga. I ett av sina avsnitt avslöjar han dessutom sin teori om hur en resa genom tiden skulle vara möjlig (avsnittet finns uppdelat i delar här).
Det kan hända att texten nedan känns krånglig, och eftersom detta endast är en sammanfattning rekomenderar jag att man ser filmen också.

Enligt honom så finns det inte bara tre dimensioner, utan ytterligare en. Den fjärde skulle då innebära tiden. För att kunna resa genom tiden har han lagt upp två teorier, varav den ena motbevisar sig själv.

I den första teorin utgår han från att det, i varje liten atom, finns minimala "maskhål". Om man skulle lyckas förstora ett "maskhål" och göra det tillräckligt stort för en männsika att ta sig igenom skulle man alltså resa genom tiden. Man skulle bygga en portal mellan två olika tider. Det är dock den här teorin som gör sig själv omöjlig. Om man nu skulle lyckas bygga en sådan portal och förflytta sig bakåt i tiden så skulle man även kunna förhindra en själv att bygga portalen från första början, och på så sätt blir hela konceptet omöjligt. Därför skulle även själva portalen i sig försröra sig själv genom att radiovågor upprepas i ett sådant tempo att den förstörs.

Den andra teorin är mera möjligt, och näst intill bevisad. Då snackar han om tidsresa framåt i tiden, inte bakåt som i den första teorin. Den handlar om tidsskillnaden som finns mellan rymden och livet här på jorden. I andra teorin måste man hela tiden tänka på att tid endast är vårt sätt att uppfatta vår omgivning, tid kan gå olika snabbt beroende på hur man uppfattar den (som alla vet går tiden väldigt långsamt när man har tråkigt) samt att en tidsresa inte behööver ske på en sekund för att sedan befinna sig 200 år framåt i tiden.
Enligt Hawking så går tiden långsammare när man befinner sig i rymden. Det är bevisat genom att exakta klockor som finns i sateliter ändå har gått långsammare när de befunnit sig i rymden. Man kan ju tänka att det inte har gjort omgivningen nere på jorden snabbare, men det har gjort processen i sateliten långsammare. Så fungerar det även med an astronaut i rymden. Här nere på jorden går tiden oförändrat, men för astronauten går tiden långsammare. Alltså har de som varit kvar på jorden hunnit åldras aningen snabbare än astronauten vars kropp befunnit sig i ett långsammare läge.
Denna pyttelilla förändring är dock alldeles för liten för att ens vara märkbar, men om man däremot skulle kombinera det med ytterligare ett sätt att ta sig genom tiden.

Det andra sättet handlar om att färdas såpass snabbt att man uppnår 99.99% av ljusets hastighet (då ljusets hastighet är omöjlig att nå enligt naturens lagar). Men om man då befinner sig i ett tåg som färdas i strax under ljusets hastighet, och sedan börjar springa inuti tåget, överskrider man inte då ljusets hastighet? Nej, enligt Hawking löser naturens lagar det genom att sakta ner all aktivitet inuti tåget. på så sätt påverkas omgivningen i tåget långsammare än tiden utanför. Därför kan man kliva ur tåget 100 år senare, medan man själv bara åldrats några veckor. Denna teorin är också bevisad genom att forskare undersökt små partikar som färdats i en sådan hastighet i en lång tunnel.

För att komma upp i den hastigheten måste man dock ta hjälp av det fenomen i världen vars gravitation är så stark att inte ens ljuset hinner åka iväg. De så kallade svarta hålen i rymden. Om man skulle lyckas sätta ett rymdskepp i en omloppsbana runt ett svart hål, skulle man även lyckas uppnå den hastighet som krävs. På det sättet skulle man kunna resa framåt i tiden tillräckligt för att man ska kunna landa på jorden några hundra år senare.

Kommentera     Skriv ut
Kommentarer
1. COOOOOOOOLT Snubben Från Klass 4 2014-08-20


Skräp i haven.

Jag tycker att vi inte ska slänga skräp i haven och i naturen heller.


För det första så äter djuren i havet upp det. Sen blir det stopp i djurens mage så dom inte kan äta riktig mat. Sen svälter djuren ihjäl och dör. För det andra så är det inte bra att slänga skräp i naturen för det kan ta år för naturen att bryta ner allt skräp. För det tredje tycker jag att alla människor på jorden kan hjälpa...

Läs mer

Återvunnet papper

Jag tycker att fler skolor ska göra mer återvunnet papper.


För det första så tar man ju papper från pappersåtervinningen och det är ju så bra, för att...

Läs mer

Stoppa avgaserna och plasten!

Vi tycker att man gör ett fint jobb om man till exempel cyklar till jobbet eller skolan, eller tar en fin promenad.

Läs mer

Källsortera mera!

Vi tycker att man ska källsortera mera för att annars förstörs naturen och vår jord.


För det första så förstör man naturen om man bara slänger skräp...

Läs mer

Bygg om Göteborgs tågstation!

Jag vill att politikerna ska bygga om vår tågstation.


För det första, om ett tåg ska köra in på t.ex. spår 8 och det redan står ett tåg där och blir...

Läs mer

RENARE MC DONALDS


Vi tycker att Mc donalds ska stänga ner eller rena sitt kött.

För det första vet man inte alltid villket kött dom anvä...

Läs mer
No Limit
Ansvarig utgivare:   David Almlöf
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Gro, David, Jakob, Elis, Sally, Tora, Elvin, Angelina, Freja, Ylva, Josef, Amira , Elsa, Melinda, Jordan, Jordan, Boel, Albin, Charbel, Theodora, Trulsa, August, Dante, Leon, Moses, Vide, Kim, Oskar, Elias, Leo, Hugo, Hannes, Mareo, Linnéa, Ivar , Axel, Linus, Linus, Leia, Endre, Jessica, Olle, Love, Leah, Hilda, Simon, Love, Eira , Nicella, Filip, Mattias, Frank, Amelie, Elvin, Wille, Ellen, Elmer , Jack, Linnea , Vilgot, Miranda, Eskil, Olivia , Glenda, Glenda, Amir, Alva-Li