Annonsera här - kanin
Din högerventil i Lund. Grundad 1961.
Sök          Sökhjälp

När vi alla skrattar åt samma sak


Sten Storgärds 2018-04-03


Sten Storgärds reflekterar om Sverige genom ett tågfönster. Vad binder oss samman, och vad drar oss isär? 

Vad tittar du på, frågade mitt resesällskap på tåget när jag stirrat ut genom tågets fönsterruta för länge.

– Sverige, svarade jag.

Det är fascinerande att på långa resor få betrakta olika delar av världens vackraste land. Landskapen som skiljer sig åt, arkitekturen på landet och de orter som susar förbi, men det som syns men man inte hinner se är alla de människor som finns där. Alla de som lever och verkar i Sverige, på åkrarna och i skogarna vars näring täcker i princip hela Sveriges yta.

För en politisk engagerad person under ett valår tänker man naturligtvis också på alla dessa väljare som är de människorna. De väljare i alla dessa stugor, flerfamiljshus och villor som i demokratins namn är de som borde styra Sveriges öde. Den gemenskapen yttrad i svensk demokrati grundas i att kunna uttala sin åsikt och granska makthavare med gemensamma referenser, bland annat genom det gemensamma skrattet.

Svensk humor är för vissa bara panelhumor på TV, dålig underbältethumor eller högljutt skrikande. Framförallt är svensk humor nuförtiden väldigt splittrad i och med filterbubblor och olika generationers, klassers och intressegruppers referenser. Det är som att folk inte kan skratta åt samma sak på det sätt som svenskarna gjorde förr när man var förpassad till endast en TV-kanal.

När så Grotesco 3 hade premiär med en musikal om flyktingkrisen 2015 vaknade folk till. Människor som påstått sig aldrig ha förstått sig på TV-serien delade avsnittet i en stor hyllningskör och vissa upptäckte äntligen Grotescos storhet och förvånades över vad de lyckas skapa. Vi som följt Grotesco sedan starten njöt av att känna igen oss i deras pricksäkra spegel av det samhälle vi inte ens riktigt kan se när vi har det framför ögonen på andra sidan tågfönstret.

Liksom Hasseåtage och Lasse Åberg skapat gemensamma referenser för alla lyckas Grotesco samla oss alla och spräcka filterbubblorna. Det är en hejdlös flirt med tidigare generationers humorarv där de genom åren samlat alla från Hasse Alfredsson till Kryddan Petersson. Särskilt i musikalen om flyktingkrisen fångar Grotesco in hundra års populärkulturellt arv samtidigt som dagens samhälle illustreras.

IThore Skogmans kostym håller Dorsin liv i hundra års samhällssatir när han skämtar om det lättkränkta Sverige. Han gestaltar Cornelis Vreeswijks vistradition genom den återkommande karaktären Trubbe Mollberg och även Povel Ramel gör sig påmind vid pianot i Grotescos park.

Att Stefan Löfven steppar på regeringsbordet är ingen slump utan direkt hämtat från Galenskaparna After Shaves film Monopol från 1996. Att göra musik av politik är svårt men precis som Claes Eriksson lyckades fånga det högaktuella Ny Demokrati i sin dansbandsopera Grisen i säcken 1991 lyckas Henrik Dorsin sammanfatta nutiden i en musikal.

Gemenskapen bland tittare från flyktingkrismusikalen är slutsatsen att kejsaren är naken. Inte bara Stefan Löfven utan så många fler politiker som inte kunde hantera invandringspolitiken på ett moget analytiskt sätt där liksom i alla andra områden kostnader och intäkter måste kunna diskuteras utan att smutskasta sin motståndare. Folk har bättre minne än många yrkespolitiker tror och straffar alltid hyckleri.

Partiledare som varnar för faran med att ha en ideologi inskriven i partiprogrammet bär därför ansvar när väljarna har svårt att tro på partiets ärliga uppsåt och äkta tro på den politik man argumenterar för. Där har långsiktighet i sin profilering saknats och gjort väljare vilsna i sina referenser. Att både Moderaterna nu hittar hem och att vi kommer återse delar av Grotesco i höst för valsatir bådar gott för att valåret kommer att handla om de välbekanta och viktiga konflikterna.

Politik tar lång tid och därför måste de långa epokerna behärskas för att inte trenderna ska få ta över och förståelsen olika människor emellan måste stärkas för ett vuxet politiskt samtal. Gemensamma referenser genom att skratta åt en och samma sak – ibland våra högt aktade politiker – är en viktig del för att hela det land som uppenbarar sig utanför tågkupén ska kunna granska och hålla makthavare ansvariga för sina beslut inför valet..


Tipsa en vän     Skriv utMest lästa
« Föreg. Nästa »


Nye Atenaren
Ansvarig utgivare:   Adam Davidsson
Webmaster:   Nye Atenaren
Redaktion:   Lovisa