Annonsera här - kanin
Din högerventil i Lund. Grundad 1961.
Sök          Sökhjälp
Ledare

45-årigt förfall på Smålands


Nye Atenaren 2017-12-08

Några stora skaror till kampen samlar Smålands nation inte längre
Några stora skaror till kampen samlar Smålands nation inte längre

I detta nummer finns en exposé över händelserna i föreningen och förbundet under 1990-talets första hälft. Utöver de interna bekymren såg man väldigt positivt på världen i övrigt. Kommunismen föll i en uppsjö länder. Frihet, demokrati och marknadsekonomi trimuferade där förtryck, diktatur och misär tidigare rått.

Utvecklingen blev kronan på ett åttiotal som allt mer gått i liberaliseringens och frihetens fotspår, med härförare som Ronald Reagan och Margaret Thatcher. Francis Fukuyama fick inte helt rätt 1992 när han i Historiens slut och den sista människan proklamerade att i och med kalla krigets slut väntade en den liberala demokratins hegemoni. Men nog var det så situationen upplevdes där och då.

Det mer frihetliga åttiotalet var i sin tur ett välkommet avbrott mot ett radikalt och förtryckvurmande 70-tal i 68-andans spår. En av de i Lund mest framträdande och kvarlevande artefakterna från denna tid är Smålands nation. Efter att nationen under 1960-talet haft en livlig verksamhet och förvärvat tomter och byggt flera hus så skedde genom en ful kupp en kapning av nationen av radikala vänsterkrafter.

Under förra veckan firade Smålands nation "45-årsjubileet" av detta övertagande med bland annat feministkafé, veganskt matkafé och Lgbtqia+klubb [redaktionen ber om ursäkt om vi eventuellt missat någon bokstav]. Detta var kanske inte exakt vad det tidiga sjuttiotalets marxister hade i åtanke, men likväl har nationen förblivit socialistisk och vänster, om än innebörden i begreppen skiftat något.

Nationen beskriver sig själv som "den socialistiska, feministiska, veganska och antirasistiska nationen" och söker profilera sig som välkomnande och tolerant, bland annat genom att välkomna icke-studenter. Som vanligt med den toleranta vänstern är dock verkligheten ofta en annan.

Ett exempel är när en tidigare vice ordförande i LUF i Lund för några år sedan erbjöds ett korridorsrum på nationen. Hon utsattes där dock för upprepade trakasserier och hat, vilket bland annat resulterade i en artikel i Sydsvenskan med rubriken "Hotfulla män vill få bort liberal kvinna från Smålands". Den torde stuckit lite i ögonen på en nation med feministisk ambition.

Smålands nation har dock även i närmare tid haft problem kring sina bostäder. Mycket i fastigheterna är i dåligt skick och behöver åtgärdas, samtidigt som nationsstyrelse vägrat höja några hyror. Nationen har dragits med ekonomiska problem och kanske var det just därför man, då man häromåret röjde bort buskar, stenlade och satte upp ett järnräcke på Kastanjegatan, anlitade billig arbetskraft. Hantverkare från och bilar registrerade i Östeuropa var en bekant syn utanför nationen under en period.

Man har också sett ett svagt engagemang i organisatoriska sammanhang, där antalet medlemmar som röstade i frågan om att ansöka om medlemskap i Kuratorskollegiet för två år sedan kunde rymmas i en walk-in-closet. Men ett fukuyamaskt Historiens slut tycks ännu inte riktigt vara i sikte för Smålands, vars klubbverksamhet (till skillnad från det mesta andra på nationen) fortfarande går bra.

Det är både lite synd och inte. Särskilt synd är det om de "äkta" Smålands nationare från före kuppen 1971 som sett sin nation förfalla, både i fysisk och intellektuell bemärkelse. Samtidigt är det alltid roligt för ärkeborgare som Ateneum att ha en antagonist. Därför är det också både synd och inte att det gått så illa för Smålands. Nationen firar sitt jubileum med glädje. Denna tidning gör det nog ändå med viss kluvenhet.


Tipsa en vän     Skriv utMest lästa
« Föreg. Nästa »


Nye Atenaren
Ansvarig utgivare:   Adam Davidsson
Webmaster:   Nye Atenaren
Redaktion:   Lovisa