Annonsera här - kanin
Din högerventil i Lund. Grundad 1961.
Sök          Sökhjälp
Opinion

Den långa bruna skuggan från Lund


Henrik Edin 2017-07-14

Bild:Dennis Lindbom

Sverigedemokraterna bjuder på ett mer intellektuellt motstånd än vad som är allmänt känt. Ateneum måste ta upp kampen!

Lund är den plats där den nazistiska ideologin övervintrade 1900-talet i Sverige. Per Svensson beskriver i boken Vasakärven och järnröret – om den långa bruna skuggan från Lund hur det nazistiska tankegodset har gått i arv. Det är en svindlande resa. De övertygade nazister som verkade vid Lunds universitet i början av 1900-talet spred ideologin vidare till sina studenter, vilka i sin tur spred den vidare till sina egna. Tillslut landade idéerna hos Jimmie Åkesson och hans bundsförvanter som i dag leder Sverigedemokraterna. Det var under studietiden i Lund som de lärde känna varandra och vann en ideologisk övertygelse som har en mycket direkt koppling till 30-talets nazistiska rörelse.

Det är en skrämmande tanke som slår en. Ibland liknas det nazistiska arvet vid pojkstreck från en barndomstid, men det är någonting annat. Det är en omfattande tankekonstruktion, en väl genomtänk ideologi som motiverar partiets högsta företrädare. Att bemöta Sverigedemokraterna som intellektuellt underlägsna är att underskatta motståndet; man blir Goliat mot David och man kommer att gå under.

Det är lätt att ironisera över hur ensidigt Sverigedemokraterna tar sig an den svenska politiska debatten: Oavsett om det är bostadspolitik, kulturpolitik eller arbetsmarknadspolitik som diskuteras är alla problem alltid invandrarnas fel. För Sverigedemokraterna har det emellertid varit en framgångsrik strategi. Motståndarna idiotförklarar och underskattar dem. Man bemöter främst det sakpolitiskt orimliga istället för att angripa det underliggande ideologiska.

Att stå och skrika rasist genererar möjligtvis många glada tillrop i sociala media, men det kommer aldrig att leda till att Sverigedemokraterna får ett minskat stöd. Det kommer att krävas en betydligt större intellektuell ansträngning för att komma segrande ut ur den ideologiska kamp som nu utspelar sig. Där måste Ateneum stå i bräschen.

Henrik Edin
Liberal debattör

Tipsa en vän     Skriv utMest lästa
« Föreg. Nästa »


Nye Atenaren
Ansvarig utgivare:   Adam Davidsson
Webmaster:   Nye Atenaren
Redaktion:   Lovisa