Annonsera här - kanin
Din högerventil i Lund. Grundad 1961.
Sök          Sökhjälp
Reportage

"Jag inledde min politiska bana med att höja skatten"


Vladimir Lukic 2017-12-08


Föreningens sexmästare har testat EU-kommissionens spel Taxlandia. Och på något sätt lyckades han vinna och få över 100 000 poäng. Vad det nu egentligen innebär?

”Grattis! Nu kan du börja höja skatterna!”

 

Så inleds EU-kommissionens nya datorspel, Taxlandia. The Sun kallar det för SimCity-liknande, Flashback skriker indoktrinering. Men vad säger de trovärdiga källorna? Jag satte mig ner för att spela igenom spelet och se vilka lärdomar jag kunde dra.

Till det fagra ljudet av dåligt loopad xylofon och gitarr sattes jag som premiärminister i den natursköna mikrostaten Taxlandia. I många år har landet haft minimala skatter (10 %) och privilegierat glidit på högkonjunkturens vågtoppar. Nu är dock ladorna tomma och ansvar måste tas. Fabrikerna har flyttat till Kina, och endast huvudkontoren är kvar i landet – ett beteende som, för att parafrasera vår nuvarande statsminister, inte är okej. Infrastrukturen är omodern och medborgarna likaså. Summa summarum, en dystopisk nidbild av Schweiz.

Taxlandia i sig har en halv miljon invånare och består av fyra distinkta och unika städer: Norr, Söder, Väster och Öster. Det finns dock ingen möjlighet att riktigt styra städernas utveckling i olika riktningar, och i slutändan lider de av samma problem: underfinansiering - och grafik tagen från barnspelet SimTown från 1995.

Spelet mäter framgång på fem sätt: lycka, sysselsättning, föroreningar, kriminalitet, och ”poäng”. Jag själv inledde min politiska bana med att höja skatten från de rödmarkerade 5 % till mer modesta (men fortfarande rödmarkerade) 10 %. Därefter avsatte jag till skola, vård och kultur 5 % var ur budgeten, och gav resten till näringslivet. Om det gick tänkte jag klara spelet under samma förutsättningar som Taxlandias problem skapats. Med lite småpengar i bakfickan begav jag mig därför ut i landet och spenderade allt på att bygga fabriker.

År 2018 kom min regering och bad mig bygga en damm i Söder för att generera elektricitet och samtidigt stävja de årliga översvämningarna. Naturvän som jag är genomförde jag denna gröna energiväxling, och spenderade resten av statsbudgeten det året på att bygga parker. För detta fick jag 16600 poäng.

2019 inkom ett erbjudande om att bygga en ny och modern flygplats. Jag accepterade dessa högtflygande planer och för 170 miljoner euro byggdes flygplatsen precis bredvid ett bostadsområde. Det gick åtminstone fort.

Enligt spelet är det Statens uppgift att inte bara reparera offentliga funktioner, utan även att underhålla privat mark. Detta insåg jag först nu – spelet varnar faktiskt för områden som borde repareras. Polisstationer, brandkårer, privata bostadshus, allting behöver kärlek. Detta visade sig vara väldigt dyrt, så jag började fiffla lite med skatten. Spelet gav mig rådet att maximera mina intäkter, vilket här innebär att sätta skatten till 50 % och kasta Lafferkurvan i soptunnan.

Därefter löste jag alla varningar och hamnade i historieböckerna som statsministern som på rekordtid (ungefär 4 minuter) uppgraderade hela landets infrastruktur från urusel till toppmodern. Det är fantastiskt vad man kan göra när budgeten plötsligt ökar från 10 till 650 miljoner euro.

2020 avböjde jag att dra en dyr järnväg genom mitt idylliska land. Min intäktsökning var dock väldigt kortlivad; med 737 miljoner euro i plånboken hade jag plötsligt inte tillräckligt med pengar för att uppgradera ett polishus (pris: 200 000 euro). Här började jag misstänka att jag och spelet inte hade samma åsikter om vad dessa 737 miljoner faktiskt innebar. Sedan insåg jag att varningarna om viktiga uppgraderingar kommer tillbaka så fort man inte kikar på dem, vilket en gång fick mig att uppgradera samma brandstation fyra gånger inom loppet av två minuter.

2021 fick jag ett erbjudande om att bygga ett toppmodernt hotell för 7 miljoner. Mina rådgivare varnade för att det kan bli skralt i kassan efter detta mycket dyra projekt. Jag kikade på min budget och kände att det i 750 miljoner fanns utrymme för ett fint litet hotell. Bygget slutfördes utan förseningar, varpå jag åter försökte uppgradera det där polishuset för 200 000, och fick reda på att det inte fanns nog med pengar. Någonstans på vägen hade 743 miljoner försvunnit ner i någons ficka. Är det här spelets sätt att simulera korruption?

2022 föreslogs en idrottsarena för 28 miljoner. Bland de negativa konsekvenserna stod det att jag inte längre skulle se varningar. Jag tackade ja utan att blinka. Nu behöver jag inte längre se den där polisstationen, för jag kunde inte heller nu uppgradera den.

2023 vann jag spelet med över 100 000 poäng. Jag vet fortfarande inte vad den där siffran innebär, men det kändes skönt att kamma hem så många poäng. Eftersom jag fortfarande inte hade råd att spendera fikapengar på att uppgradera polishuset hade kriminaliteten stigit till 50 %. Därefter insåg jag den verkliga anledningen till att jag vunnit spelet. Taxlandia må vara fallfärdigt och genomkorrupt, men här fanns åtminstone inga luftföroreningar!


Tipsa en vän     Skriv utMest lästa
« Föreg. Nästa »


Nye Atenaren
Ansvarig utgivare:   Adam Davidsson
Webmaster:   Nye Atenaren
Redaktion:   Lovisa