Annonsera här - kanin
Din högerventil i Lund. Grundad 1961.
Sök          Sökhjälp
Reportage

Remember, remember, den siste november...


Adam Davidsson 2017-11-11

Vice föreningsordföranden och föreningssekreteraren vid föreningens Siste november-sittning 1992.
Vice föreningsordföranden och föreningssekreteraren vid föreningens Siste november-sittning 1992.

Det finns två stora studentikosa högtider i Lund: Siste april och Siste november. Den förstnämnda har delvis förlorat sin forna glans, den sistnämnda passerar för många obemärkt. Siste november har dock en lång och framträdande historia i föreningen och har denna termin återigen uppväckts!

 

 November 1714

Efter en imponerande snabbritt över den europeiska kontinenten är kung Karl XII framme vid Stralsunds portar. Kungen har ridit i snitt 15 mil om dagen. Resten av kolonin från osmanska Bender, 1 500 personer, anländer först i mars året därpå. 


 November 1715

Danmark och Preussen i förbund har angripit de svenska besittningarna i Nordtyskland och Rügen faller. I december tar kungen en segeljakt över havet och landstiger på Luciadagen vid Skåre i Maglarps socken. Väl i Skåne väljer kungen att upprätta sitt högkvarter i, samt styra det tynande stormaktsriket från - Lund. 


 November 1718

Närmare bestämt siste november. Kungens andra fälttåg mot Norge från Lund på två år får ett abrupt slut då, vid belägringen av Fredrikstens fästning, båda hans tinningar genomborras av en kula.Lund har en självklar plats i den nationella och romantiska historieskrivningen om "hjältekonungen" Karl XII. Likaså månaden november. Så när Akademiska Föreningen 1853 bestämmer sig för att börja anordna Karl XII-firande den siste november - med högtidstal, fackeltåg och sång - är entusiasmen stor.

Tåget lockar många deltagare genom åren men mot seklets slut börjar de växande radikala krafterna vid universitetet göra sig hörda. Vorde det inte bättre att i stället fira franska revolutionen? Eller att fira vetenskapliga framsteg? 1890 anordnar man således ett alternativt fackeltåg där man väljer att högtidlighålla den tyske medicinaren Robert Kochs uppfinning tuberkulinet. Ett drygt decennium innan Nobelpris börjar delas ut (vilket Koch sedermera erhöll 1905 för sin tuberkolosrelaterade forskning).

Efter första världskriget börjar tåget dock få en alltmer politiskt nationalistisk prägel under ledning av den 1921 startade 30 november-föreningen. Karl XII:s dödsdag siste november plockas sedan på 30-talet upp som högtidsdag av diverse nationalsocialistiska organisationer i Sverige. Just sådana som Studentföreningen Ateneum 1934 bildades som motkraft till.

År 1965 blir Lars Hultén ordförande för 30 november-föreningen. Något han därefter fortsätter vara i flera årtionden. Såväl den tidiga efterkrigstidens reaktionära Hitlervurmare som 90-talets skinheads kom att bli hans umgänge i denna. Tidigt 1970-tal försökte Hultén även vara medlem i vår förening, men uteslöts strax efter siste november 1972. Konservativa studentföreningen höll lika rent mot det bruna som när man bildades. Något dagens atenare kan vara stolta över.

Men fackeltåget och 30 november-föreningen var långt ifrån det enda med Siste november i Lund. Dagen fortlevde som en festdag för studenterna, likt Siste april. Än i dag ger Lundaspexarna spex på eller kring dessa två datum. Om några veckor sätts Röde Orm upp, i anslutning till Siste november (1-3/12). Och för vår Studentföreningen har Siste varit ett traditionellt sittningsdatum.

Siste november har dock kommit att falla något i glömska i såväl föreningen som bland Lunds studenter i stort. Somliga hoppade då till av förvåning och förtjusning när man såg att föreningen i år igen skall hålla Siste-sittning. När föreningshelgen Bildning&Dekadens introducerades för fyra år sedan lades den i anslutning till Siste november men har sedan dess kommit att valsa runt lite i almanackan. Men i år blir det alltså både Siste och Bildning.

Hur kommer detta sig? frågar jag sexmästare Vladimir Lukic då vi tillsammans bär öl och bäsk från föreningens Spritexpress-gömma till valberedningsintervjuerna i AF-borgen.

- Vi ville ha en sittning till den här terminen och när vi hörde oss för om datum för lokalen vi ville vara i visade det sig att kvällen siste november var ledig. Det var ju bara för bra för att vara sant så jag bokade in direkt. 

Det blir ingen storslagen tillställning i aftonklädsel som förr om åren utan en enklare ärtsoppesittning. Men likväl har en däckad slumrare vaknat ur traditionens högoktaniga dimmor.

- Huruvida man vill göre en större sittning av det nästa år är upp till den tillträdande styrelsen, som jag inte kommer vara en del av, informerar han.

 November 2017

Studentföreningen Ateneum håller i Karl XII:s gamla provisoriska huvudstad återigen Siste november-sittning. Information om anmälan m.m. utkommer inom några dagar.


Tipsa en vän     Skriv utMest lästa
« Föreg. Nästa »


Nye Atenaren
Ansvarig utgivare:   Adam Davidsson
Webmaster:   Nye Atenaren
Redaktion:   Lovisa