ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Onsdagen den 24 april 2024 - klockan 11:10
Förstasidan
Artiklar

   


Ordföranden har ordet


Jan Cedmark 2014-06-23


(Ur Orgelforum nr 2, juni 2014)


Orgelvänner!

Vi orgelentusiaster behöver, precis som alla andra tänkande människor, perspektivskiften för att gå vidare med ny insikt. Årets orgelevents under årsmötesdagarna i Ångermanland, Västerbotten och Norrbotten bjöd på detta. De flesta av årets deltagare i årsmötesdagarna var från den södra delen av vårt avlånga land och hade med sig, var och en, sina egna bilder av orgel och orgelentusiasm. Här fick vi se något nytt, något som jag talat om som en vision i Orgelforum. Fler unga måste få tillfälle att lära sig spela och tycka om orgeln som instrument. Därför blev den inledande orgelkonserten i Själevad en fantastisk upplevelse. Under Håkan Dahléns ledning kom en hel rad ungdomar i varierande åldrar och längd, både flickor och pojkar, och spelade av hjärtans lust. Våra årsmötesdagar inföll samtidigt som avslutningen i den s.k. Lilla orgelakademin. Med en inlevelse och frimodighet som imponerade framfördes såväl repertoarspel som improvisation, ja till och med ett ”Star Wars” inspirerat stycke. Härligt! Ett stort tack till alla orgellärare och stöttande och uppmuntrande föräldrar och vänner. Särskilt vill jag lyfta fram Håkan Dahlén, orgelpedagogen Anne-Lise Lindberg Sjödin och Birgitta Wikström på SENSUS studieförbund.

 

Den första årsmötesdagen genomfördes i samarbete med orgelklubben Vox Humana, som är den lokala orgelgruppen i Örnsköldsvik. I en trevlig programskrift ”Tre år med Orgelspelen” presenterades några av de viktiga aktörerna: förutom Håkan Dahlén, ordföranden Sven Edsfors och andra välkända organister som deltagit i Orgelspelen. De lokala orgelgruppernas verksamhet som viktiga nätverk kan inte nog betonas.

 

En hel del av årsmötesverksamheten ägde rum i kulturhuvudstaden Umeå med vår tidigare styrelsemedlem Lisa Oscarsson som värd – ett varmt tack för ditt viktiga engagemang. Lisas kulande i musik ur Ronja Rövardotter gav kraft i uttrycket och nya dimensioner åt orgelmusicerandet.

 

Även besöken i Studio Acusticum i Piteå med den grandiosa Woehl-orgeln, visningen av rekonstruktionen av Tyska kyrkans 1600-talsorgel i Norrfjärden och besöket på Grönlunds orgelverkstad i Gammelstad, där arbete med rekonstruktion av Visby domkyrkas 1500-tals orgel pågår, gav inspiration. Ett tack till Catarina och Jan-Olof Grönlund för utvecklande och idogt arbete med orgelkonsten såväl i Sverige som internationellt. Catarina är för övrigt vice ordförande i ISO, den internationella orgelbyggarsammanslutningen. Ett särskilt reportage om Visbyorgeln kommer under hösten i Orgelforum. Mer om årsmötesprogrammet finns i Curt Carlssons reportage i nästa nummer av Orgelforum.

 

Nästa årsmötesplats bestämdes till Kalmar och Öland helgen den 8 -10 maj 2015, så nu gäller det att inspirera och visa att återväxten finns även i den sydöstra delen av Sverige. Notera gärna tiden i almanackorna. Kalmar domkyrkas nyrestaurerade orgel kommer att ha en viktig roll i programmet.

 

Tack till alla som var med på och arrangerade årsmötesdagarna och ett särskilt tack till vår nu avgående kassör Jerker Sjöqvist för hans värdefulla insatser för Orgelsällskapet och inte minst för dess förbättrade ekonomi.

Trevlig orgelsommar!

 

Jan Cedmark

ordförande


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Svenska Orgelsällskapet




Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders, Marcus