ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Onsdagen den 24 april 2024 - klockan 07:23
Förstasidan
Artiklar

   


Ordföranden har ordet


Jan Cedmark 2016-06-26


(Ur Orgelforum nr 2, 2016)

Orgelvänner!

Att orgelkonsten är en omistlig del av vårt gemensamma kulturarv som måste förvaltas väl inför framtiden blev väldigt tydligt i samband med Svenska Orgelsällskapets välbesökta och intressanta årsmötesdagar i Västerås den 22-24 april 2016. Dessa genomfördes i samarbete med Västerås domkyrkoförsamlings förnämliga orgeldagar.

Ett reportage från årsmötesdagarna av Curt Carlsson finns i detta nummer. Inte bara de värdefulla instrumenten utan också den initierade hanteringen av dessa som solister, studenter och inte minst professorn och Parisorganisten Daniel Roths eminenta konserter och masterclass, gav oss alla en djupare insikt i den franska romantiska orgelmusiken. I masterclassen och efterföljande konsert medverkade elever vid musikhögskolorna i Stockholm, Göteborg och Malmö som alla gjorde utomordentliga prestationer. Ett stort tack och lyckönskan om att ni alla skall föra orgelkonsten vidare.

Ett varmt tack till alla som medverkade i årsmötesdagarna: solister, arrangörer, styrelse och exkursionskommitté – ett särskilt tack till domkyrkoorganisten Johan Hammarström för både planering och excellent medverkan – sällan har vi hört Edward Elgars Orgelsonat i G-dur tolkad så kongenialt.

I samband med årsmötet slutade Dag Edholm sitt styrelseuppdrag och Orgelsällskapet riktade ett varmt tack till Dag för hans engagemang i sällskapet – inte minst som mångårig redaktör för Orgelforum. Som ny i styrelsen hälsades Kira Lankinen, organist i Finska kyrkan i Stockholm, välkommen.

Till exkursionskommittén har knutits Maja Malmström och Robert Bennesh, båda unga kyrkomusiker i Lunds stift, som hälsades välkomna.

Orgelsällskapet avser att under 2016 öka vår närvaro på sociala medier för att väcka intresse för orgelkonsten och inbjuda fler intresserade att bli medlemmar. Orgelsällskapets roll som opinionsbildare måste stärkas. Orgelns roll i den svenska kyrkan måste bevakas. Glöm inte stödja unga människor som vill ägna sig åt orgel.

Kära orgelvänner, påverka de kyrkomusiker som ännu inte är medlemmar i sällskapet att gå med så att vi blir en stark kraft för att öka orgelintresset, inte minst i Svenska kyrkan!

Trevlig orgelsommar!

Jan Cedmark

 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Svenska Orgelsällskapet




Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders, Marcus