ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Onsdagen den 18 oktober 2017 - klockan 03:46
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Ordföranden har ordet


2017-06-24
(Ur Orgelforum 2/2017)


Kära orgelvänner!

 

Orgelsällskapets 39:e årsmöteshelg 2017 hade namnet Gotlandsorgel och ägde rum i strålande vårväder. Alla instrument som vi åhörde hade betydande kvaliteter, men störst intresse tilldrog sig den grandiosa orgeln från 1599, restaurerad och rekonstruerad av Grönlunds Orgelbyggeri i samarbete med Mads Kjersgaard. Den togs nu åter i bruk i samband med årsmötesdagarna. Orgelsällskapet gratulerar Visby domkyrkoförsamling till att ha genomfört detta stora och svåra projekt med élan. Stort tack från hela orgelsverige för denna möjlighet att knyta samman dåtid, nutid och framtid på ett lysande sätt!

På annan plats i denna tidskrift finns en artikel om Gotlandsorgel av Curt Carlsson där de olika konserterna och orglarna beskrivs. Min kommentar är att orglarna var i högform och solisterna i toppform. Enastående och charmanta insatser gjordes på en internationellt hög nivå!

När vi orgelvänner får ta del av denna typ av konserter och master class får man gott hopp för framtidens orgelsverige med unga organister.

Professor Bine Bryndorfs master class, som ägde rum vid 1599 års orgel, placerad på sin ursprungliga plats, visades på storbildsskärm i kyrkan. Med tanke på hur annorlunda en renässans/barockorgel är att traktera jämfört med ett modernt instrument är jag mycket imponerad. Att Bine Bryndorf är en synnerligen skicklig och uppmuntrande pedagog och en av Europas skickligaste organister fick vi uppleva bland annat i en del barockverk där hon fick teman att få nya dimensioner med ett kantabelt retoriskt spelsätt – musiken fick verkligen en ny lyster. Bryndorf och de andra orgelsolisterna visade på möjligheterna att åstadkomma musik för större instrument även på mindre enmanualiga orglar med bihangspedal – tankeväckande!

En annan konsert som väcker tankar var Mark Falsjös konsert på Åkerman & Lundorgeln från 1891. Trots att den endast är på 25 stämmor återgav den Widors Gotiska symfoni på ett fantastiskt sätt.

Tack till alla som medverkade till att Gotlandsorgel blev en succé – organister, ansvariga för programmet och inte minst alla orgelvänner som deltog i årsmötesdagarna!

Jan Cedmark

ordförande


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändareSvenska Orgelsällskapet
Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders