ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Måndagen den 1 maj 2017 - klockan 06:11
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Ordföranden har ordet


2017-03-21
(Ur Orgelforum 1/2017)


Orgelvänner!

Styrelsen önskar er alla en god fortsättning på det spännande orgelåret 2017 då vi skall få vara med om att knyta samman dåtid och nutid i den mycket intressanta restaureringen och rekonstruktionen av Visby domkyrkas tremanualiga orgel från 1599 – ett storartat instrument med renässansprägel som kommer att invigas under årsmötesdagarna - i år i form av en helt igenom offentlig orgelfestival – GOTLANDSORGEL 2017!

Länsstyrelsen Gotland skriver i en redogörelse för projektet med domkyrkans renässansorgel bl.a. ”Projektets syfte är att återskapa den orgel som fanns i Visby domkyrka före 1800-talet då den byggdes om kraftigt. Originaldelar har bevarats i form av ett ryggpositiv på kyrkans vind och pipor som återfanns i Lau kyrkas orgel samt på Gotlands Museum. Orgeln har visat sig unik på många vis och är av betydelse för musikhistorien i Sverige men även ute i Europa”. Till detta kan tillföras att denna restaurering är av globalt orgelintresse. Kunskapen kring hur man trakterar denna typ av instrument är en stor sak vid akademier runt om i världen.

Grönlunds orgelbyggeri under ledning av Catarina Grönlund och med Mads Kjersgaard som ansvarig för bland annat intonationen svarar för detta stora arbete.

Orgelsällskapet arrangerar under årsmötesdagarna detta år masterclass med professor Bine Bryndorf, Köpenhamn och orgelutfärder med konserter på intressanta instrument med skickliga solister som lyfter fram de olika instrumentens karaktärer.

Vi kommer under årsmötesdagarna att försöka ha bevakning på sociala medier så att de som inte kan vara fysiskt närvarande på Gotland ändå kan följa vårt orgeläventyr.

Vi hoppas att vi med denna mediebevakning skapar ett större intresse för orgelkonsten och lockar nya orgelintresserade till denna mångfasetterade och fascinerande klangvärld.

Jan Cedmark

Ordförande


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändareSvenska Orgelsällskapet
Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders Gustavsson