ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Torsdagen den 28 mars 2024 - klockan 11:37
Förstasidan
Artiklar

   


Redaktören har ordet


Marcus Torén 2015-07-28


(Ur Orgelforum 2 - 2015)

 

Redaktören har ordet

 

Vi har nu glädjen att presentera ett nytt variationsrikt nummer av Orgelforum. Nummer 2-2015 innehåller ett antal artiklar om nyligen realiserade orgelprojekt varvat med artiklar omtonsättare,musik ochandra intressantaämnen med orgelanknytning.

 

De intresseområden som orgelforum bevakar spänner över en tidsrymd på flera sekler. Våra artiklar handlar därmed om såväl dåtid som nutid och framtid.

 

Dåtiden representeras bland annat i form av artiklar om de många kulturhistoriskt intressanta historiska instrument vi har att glädja oss åt. Likaså publicerar vi artiklar som belyser orgelkonsten ur ett musikhistoriskt perspektiv. I detta nummer publiceras exempelvis en svensk översättning av en engelsk artikel som skrevs 1928.

 

Nutiden representeras av färdigställda och pågående orgelprojekt som orgelforum bevakar. Dessahandlar om såväl nybyggnation som ombyggnation av orglar. Flera betydelsefulla orgelprojekt presenterades i förra numret och följs alltså av ytterligare i detta nummer. Svenska orgelsällskapets nyligen avgjorda kompositionstävling visar på ett annat plan att det finns en imponerande kreativitet i orgelhänseende.

 

Framtiden är något som vi också ser som viktig. Vi har tidigare haft artiklar som handlat om pågående projekt med fokus på att rekrytera återväxten av utövande musiker och själva intresset för orgel. I detta nummer kommer en intressant artikel som vidare belyser detta ämne.

 

Vår artikelserie med porträtt av äldre nu levande svenska orgelbyggare fortsätter. Ett stort antal andra artiklar av olika kategorier är planerade att publiceras framöver. Nästa nummer (3-2015) blir ett temanummer kring jubilaren Pehr Schiörlin och den stora betydelse han har haft för orgelkonsten.

 

Med önskan om en trevlig läsning!

 

Marcus Torén, redaktör


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Svenska Orgelsällskapet




Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders, Marcus