ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Fredagen den 19 april 2024 - klockan 12:59
Förstasidan
Artiklar

   


Redaktören har ordet


2016-09-29


(Ur Orgelforum 3/2016)


Välkomna till ett nytt nummer av Orgelforum!

 

För första gången sedan Orgelforum bytte format till A4 år 1999 pryds nu omslaget av något annat än en orgelfasad, nämligen ett urval fransyskor som betytt mycket för orgelkonsten.

 

Givetvis finns det och har funnits framstående kvinnliga organister och tonsättare också i andra länder, men det är just i Frankrike som det finns så många som placerat sig i toppen.

 

När jag studerade vid Pariskonservatoriet var det många här i Sverige som fällde kommentaren ”Jaså, du studerar orgel i Paris. Då går du givetvis och studerar för den där kvinnan, vad hon nu heter…” (underförstått Marie-Claire Alain). ”Hon spelar i högklackat…” Kommentaren vittnade dels glädjande om att Marie-Claire Alain var känd långt utanför orgelvärlden, men också felaktigt om att hon skulle vara den enda kvinnan som spelade orgel och dessutom den enda organist som man kunde studera för i Paris.

 

Det är med stor beundran för vad fransyskorna betytt för orgelkonsten som den första av två artiklar med kvinnliga franska organister och orgeltonsättare publiceras i detta nummer.

 

I år är det hundra år sedan Max Reger avled. Med anledning av det publiceras i detta nummer en stor artikel om denne gigant, som haft så stor betydelse för orgelkonsten. Under lång tid har hans musik haft en stark ställning också Sverige, även i de tidevarv då den romantiska musiken var satt på undantag. Sedvanligt varierar vi innehållet i varje nummer så att vi också i detta nummer har artiklar om orgelprojekt. Likaså har vi en artikel om sällskapets egen verksamhet i form av reportaget från sommarens resa till Norge.

 

Med önskan om trevlig läsning!

Marcus Torén

redaktör


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Svenska Orgelsällskapet




Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders, Marcus