ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Onsdagen den 18 oktober 2017 - klockan 03:46
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Redaktören har ordet


2017-06-24


(Ur Orgelforum 2/2017)
 

Välkomna till ett nytt nummer av Orgelforum!

 

I de senaste numren har vi uppmärksammat Visby och Gotlandsorgel, en festival som nu ägt rum och som här presenteras såväl i ordförandespalten som i Curt Carlssons artikel. 1599 års orgel i Visby domkyrka, trakterad av Bine Bryndorf, gav ett lysande exempel på hur organist, orgel och musik kan samverka på ett förnämligt sätt.

 

Här och nu tillkännages också Svenska Orgelsällskapets Nationella Orgeltävling för unga organister, som kommer att äga rum i Jönköping i samband med årsmötesdagarna och festivalen Vätterorgel 2018. Det är första gången på mycket lång tid som en orgeltävling anordnas i Sverige.

 

Omslaget pryds denna gång av den nya orgeln i Svenska Margaretakyrkan i Oslo, som också presenteras med en artikel i detta nummer. Det är glädjande att en SKUT-kyrka gjort denna stora och intressanta orgelsatsning.

 

Förutom porträtten av svenska orgelbyggare inleds nu en serie porträtt av andra kända svenska orgelpersonligheter. Den som först porträtteras är Stig Gustav Schönberg, en av vårt lands mest namnkunniga nu levande orgeltonsättare. I artikelserien om nu levande äldre svenska orgelbyggare har nu turen kommit till Göran Mårtensson.

 

Sedvanligt uppmärksammar vi också jubilarer. Gustaf Hägg, som i år skulle ha blivit 150 år presenteras här i form av en essä av Michael Waldenby.

 

Vidare fortsätter Axel Unnerbäcks artikelserie om svenska 1700-talsorgelbyggare där turen kommit till Olof Schwan.

 

Tidskriften Orgelforums existens bygger på att Svenska Orgelsällskapet fortsätter hålla uppe sitt medlemsantal. Därför är det viktigt att Orgelforum sprids och att nya medlemmar värvas. Vi vill understryka att en medlem inte nödvändigtvis behöver vara en privatperson. Svenska Orgelsällskapet har ett antal viktiga ”medlemmar” i form av bibliotek och skolor, där Orgelforum finns tillgänglig. Den kategorin medlemmar skulle vi gärna vilja utökades till exempelvis församlingar, olika typer av arbetsplatser och företag. På orgelkonserter utgörs publiken i första hand av lekmän. Att vår läsekrets utgörs av såväl yrkesmän som lekmän är något vi värderar högt.

 

Med önskan om trevlig läsning!

 

Marcus Torén, redaktör


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändareSvenska Orgelsällskapet
Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders