ORGELFORUM - Sveriges enda orgeltidskrift!
Tisdagen den 23 maj 2017 - klockan 12:43
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »


Redaktören har ordet


2017-03-21


(Ur Orgelforum 1/2017)
 

Välkomna till en ny årgång av Orgelforum!

 

Omslaget på årets första nummer pryds av 1599 års orgel i Visby domkyrka och detta intressanta projekt presenteras här med en artikel. Många gläder sig åt att få höra det färdiga resultatet av instrumentet i samband med årsmötesdagarna och Gotlandsorgel 2017, som kommer att refereras i nästa nummer av Orgelforum.

 

Glädjande är när vi får en rapport från musikhögskolestudenter. Denna gång är det en reseberättelse om Malmöstudenternas upplevelser i samband med en studieresa till Berlin.

 

Flera viktiga restaureringsprojekt har nyligen blivit realiserade. Det handlar nu om den betydelsefulla Lundénorgeln i Lysekils kyrka, orgel i Lannaskede gamla kyrka med rötter från 1600-talet och Pehr Gullbergsons orgel i Lillkyrka kyrka i Uppland. Alla dessa presenteras i detta nummer.

 

Vi fortsätter med artiklar om olika jubilarer. En av årets jubilarer är Niels W Gade, som tillsammans med J P E Hartmann representerar det som kallas Den danska guldåldern och som utgör underlaget för en stor artikel i detta nummer.

 

Artikelserien med porträtt av nu levande äldre svenska orgelbyggare återupptas nu med en artikel om Jan Straubel.

 

I nästa nummer av Orgelforum fortsätter Axel Unnerbäcks artikelserie om svenska 1700-talsorgelbyggare, vilket mot slutet av detta år kommer att övergå i ett temanummer om svenskt 1800-talsorgelbyggeri.

 

Vi som arbetar med Orgelforum har ambitionen att hålla en hög kvalité på tidningen. Därför vill jag informera lite om hur den intressanta och omfattande processen inför varje färdigt nummer går till. I ett första led korrekturläses allt material av redaktionskommitténs medlemmar innan det går till layout. När detta är klart går materialet till tryckeriet Åtta.45 i Järfälla, där Ulf Hellerström till vår belåtenhet sedan nr 1-2015 stått för layouten av våra nummer. Efter att jag fått korrektur på layouten går det ut till såväl redaktionskommittén som externa skribenter för korrekturläsning. Det blir sedan ett par vändor med tryckeriet innan det är dags för slutkorrektur. Från det att jag godkänt slutkorrekturet tar det cirka två veckor innan tidningen når brevlådorna.

 

Med önskan om trevlig läsning!

 

Marcus Torén, redaktör


Tipsa en vän     Skriv utSök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändareSvenska Orgelsällskapet
Textalk

Det danske orgelselskab

Svenska Orgelsällskapets hemsida
Ansvarig utgivare:   Jan Cedmark
Webmaster:   Anders Gustavsson
Redaktion:   Anders Gustavsson