Sydskånska Gymnasieförbundet
Torsdagen den 24 april 2014 - klockan 20:50
Förstasidan
Artiklar

   


"Skolan är till för elevernas bästa, inte tvärtom"


Maria Berg 2008-04-08

Roger Jönsson, lärare i SP arbetslag 1.
Bild:Maria Berg
Roger Jönsson, lärare i SP arbetslag 1.

Vad tycker Österportgymnasiets elever, lärare och rektorer om förslaget till ny gymnasiereform? Österportarens redaktion gav sig ut på skolan för att få reaktioner på förslaget. Det finns delade åsikter bland lärarna om det nya gymnasieförslaget, som verkar ha både för- och nackdelar.

- När jag hörde att lokala kurser och specialutformade program skulle försvinna blev jag förvånad. Man hämmar elevernas frihet om man tar bort de kurserna och om man styr så i detalj. Då blir det att eleverna går program som någon annan valt och tycker är bra. Då är det inte elevdemokrati eller blir som eleverna själva tycker, säger Roger Jönsson, lärare i SP arbetslag 1.

Höj kvaliteten istället
Han tycker också att om de lokala kurserna och specialutformade programmen tas bort på grund av bristande kvalité, borde man istället koncentrera sig på att höja kvalitén på dem istället för att ta bort alla.
Roger tycker att det på ett sätt kan vara bra att man nu istället måste ha godkänt i tolv respektive åtta ämnen istället för tre.

- Det ger mer kunskap och man är mer förberedd när man kommer till gymnasiet. Men det kan också på ett sätt hämma eleverna, om de har väldigt svårt för att klara ett eller två ämnen kan de missa att komma in och så får man inte läsa det man är intresserad av. På Sydskånska gymnasiet ska eleverna få sitt förstahandsval. Så ska det fortsätta att vara.

Kvarsittning?
Han tycker också att Sydskånska gymnasiet är bra vad gäller det Individuella programet, att man får möjlighet att läsa upp de ämnen man fattas betyg i. Om man får gå kvar ett tionde år på grundskolan är det lätt att det blir sett som ett "kvarsittningsår". Eleverna behöver en ny start, menar Roger.

- Det är bra att det blir fler yrkesprogram för då kan man inrikta sig mer. Men det är också fel att begränsa de teoretiska programens delar - eleverna har olika intressen i de teoretiska ämnena också, och de riskerar att inte komma fram.

Mats Björklund är positiv.
Bild:Maria Berg
Mats Björklund är positiv.

"Gymnasiet är faktiskt också utbildning"
Mats Björklund är lärare i idrott och hälsa på medieprogrammet. Han tycker att det är bra att man måste ha godkänt i fler ämnen på grundskolan för att de ger bra signaler på att man faktiskt måste sköta sig på högstadiet också. Grundskolan spelar också roll, menar Mats.

- Om man höjer kraven lyfter man fram fler viktiga ämnen och då blir man mer allmänbildad. Men det kräver också att man får den hjälp och det stöd man behöver i grundskolan. Det är viktigt att hänga med från början.

Viktigt med bra bas
Mats tycker det är bra att de lokala kurserna och de specialutformade programmen fösvinner.

- Det finns möjligheter med inriktningar på den "nya skolan" också. Det är viktigt att få en bra bas på gymnasiet. På de specialutformade programen kan skolan nästan bli det samma som att hålla på med sitt fritidsintresse, det är en för otydlig gräns. Det är bra att det stramas upp, det gör så att man kommer att få mer i bagaget. Om man till exempel vill arbeta inom musik kan man specialisera sig på det efteråt, på högskolan istället för på gymnasiet, säger Mats.

Tydlig struktur
Det är bra att yrkesprogram kommer lyftas fram om förslaget går igenom, tycker Mats. Även om det finns fler yrkesprogram än teoretiska menar han att det ändå inte blir så stor skillnad från nu, eftersom det kommer att finnas inriktningar på de teoretiska programen sen också.

- Det är bara det att det blir en tydligare struktur, avslutar Mats.

Försökte utan framgång
Österportaren försökte få tag i fler lärare som kunde svara i frågan, men de flesta var upptagna med att fylla i omdömen som skulle vara klara imorgon, fredag.

Tipsa en vän     Skriv utUtsparkstider på Österportgymnasiet!

Utsparkstider på Österportgymnasiet!


Studentutspark Österportgymnasiet

Så kom äntligen utsparken av årets studenter. Vi följde händelserna innifrån! Se vår bildkavalakad här!

Läs mer

Tjejjouren - ett ideellt stöd för kvinnan


Det är allmänt känt att det förekommer våld mot kvinnor, både offentligt och bakom låsta dörrar. Det kan vara allt ifrån kränkningar på...

Läs mer

Dags för utspark


Läs mer

Stipendieregn över Sydskånska...

Stipendieutdelning vid Österportgymansiet Ro 2

Sydskånska Gymnasiet väljer traditionsenligt att uppmärksamma alla goda insatser. Stipendierna har framförallt delats ut vid rektorsområdenas avslutningar i aulan under...

Läs mer

...och firandet fortsätter


Läs mer

Dagen S är här - Studenten!

Vi tar studenten! MP3 har anlänt till fotograferingen framför stora porten.

Först var det någon enstaka student som visade sig på skolgården, sen en till, tio till, hundra till...
Nu är årets studentfirande i full gång!

Läs mer

Sommarlovet är här!

Ingen skolavslutning utan Den blomstertid nu kommer.

Bry er inte om att det är regnigt och grått ute, för nu har Österportgymnasiets kör sjungit att den blomstertid har kommit och då är det sommar.

Läs mer

Stipendieutdelning på Parkskolan

Elever och personal på Parkskolan minglar innan stipendieutdelning.

Resurscentrum och 4 nationella programmet (Np) har fått stipendier av Sparbanken Syd på vars 15000 kronor. Innan stipendieutdelningen var det en liten mingelfest, för lärare och...

Läs mer

När tabletter blir vardagsmat

Numera kan man ta ett piller mot det mesta. Men är det så bra alltid?

Ta ett piller och du blir smal, ett piller och du blir inte med barn, ett piller mot alla sorters värk, eller varför inte ta en vitamintablett? Nu mera finns det piller och tabletter mot...

Läs mer

Livet efter skolan

Christoffer Sauer sliter för varenda slant!

Vad händer egentligen efter gymnasiet? Är det lätt att få jobb och hur ser budgeten ut? Österportaren har frågat två före detta studenter om livet efter...

Läs mer

Låt inte extraknäcken knäcka dig

Att jobba och gå i skolan samtidigt kan vara väldigt tidskrävande, och skolarbetet kan bli tyngre.

Att gå i skolan och studera är mycket tidskrävande. Långa dagar, tidiga morgnar och läxor på eftermiddagarna, att kombinera det här med en fritid är inte...

Läs mer

Vad äter vi, egentligen?

I affärernas kyldiskar trängs över 100 olika färdigrätter.

Det pratas mycket om det sedan länge pågående matfusket i den internationella livsmedelsindustrin. Färger, smaker och konsistenser framställs på kemisk väg...

Läs mer

Siesta är ungdomarnas festival

Må bra eller vara välbärgad   - det är frågan!

Här får du tips om hur du gör ett bra projektarbete

Aktivitetsdag med tydligt målfokus på Ro 2

Elever på spännande viltsafari

Stylistettorna får testa Forever Livings produkter

Visa era kunskaper i de nationella proven

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.


RSS

Sydskånska Gymnasiet

Fronter

Dexter

E-post

Googelsök
osterport.se
Ansvarig utgivare:   Thomas Winqvist
Webmaster:   Thomas Winqvist
Redaktion:   Elin Bergengren, Michelle  Carlberg, Elvira  Fagerberg, Robin Gottfridsson, Hanna  Jangård, Nathalie Olin, Monica Otteby, Malin Sandell

Katalog 2010

10 års boken