Information och nyheter från Pappers avd 143
Förstasidan
Artiklar

« Föreg. Nästa »

Att tänka när du väljer tandläkarvård

Att tänka när du väljer tandläkarvård


Kristina Sjöblom 2018-01-22

Referenspris på kvittot redogör för hur mycket du får stå för själv, eftersom statligt stöd grundar sig på det. Skillnaden mellan referenspris och vad du egentligen betalar får du inget statligt stöd på.

Statliga tandvårdsstödet

Staten står för en del av din tandvård genom det så kallade statliga tandvårdsstödet.

Tandvårdsstödet består av två delar: ett tandvårdsbidrag, som i första hand är tänkt att användas för undersökningar och förebyggande vård, och ett skydd mot höga kostnader.

Allmänt tandvårdsbidrag

Det allmänna tandvårdsbidraget är ett årligt bidrag för alla vuxna, i form av ett tillgodohavande hos Försäkringskassan. Är du mellan 20 och 29 år eller över 75 år får du 300 kronor om året. Är du mellan 30 och 74 år får du 150 kronor om året. Du kan spara beloppet och få det dubbla året efter.

Tandvårdsersättning – skydd mot höga kostnader

Tandvårdsersättningen skyddar dig mot höga kostnader. Du får 50 procent rabatt på kostnader över 3 000 kronor och 85 procent rabatt på kostnader över 15 000 kronor beräknat på ett referenspris som Försäkringskassan utgår ifrån. Det betyder att det är först när du har nått upp till 3 000 kr eller 15 000 kr enligt referenspriset som rabatten börjar gälla.

Det finns regler som avgör vilken tandvård som omfattas av det statliga tandvårdsstödet. Lagningar, kronor och broar ersätts i begränsad omfattning. Ersättningen baseras på referenspriser, som anger ett slags riktpris för olika behandlingar. Grundläggande tandvård ersätts.


Skriv ut
Kalender
Tipsa redaktionen

--------------------------------------

KONTAKT
--------------------------------------
--------------------------------------


Läkarvårds- resebidragskassa >>


Mest lästa
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Pappers avdelning 143
Ansvarig utgivare:   Pappers avd 143
Webmaster:   Kristina Sjöblom
Redaktion:   Kristina
Söndagen den 24 mars 2019 - klockan 10:57