Information och nyheter från Pappers avd 143
Förstasidan
Artiklar

   


Ny avtalsförsäkring ska ge full lön vid arbetsskada



Pappers avd 143 2011-11-29

LO:s styrelse har godkänt överenskommelsen med Svenskt Näringsliv om nytt försäkringsavtal. Rätt till 100 procent av lönen från första dagen vid arbetsskada är en av delarna i överenskommelsen, som också öppnar upp för diskussioner om turordningsreglerna.


LO-förbunden har tidigare satt som villkor att förändringarna i avtalsförsäkringarna ska vara klara innan man skriver på nytt kollektivavtal. LO och Svenskt Näringsliv har nu nått en överenskommelse, som LO-styrelsen godkände under måndagen.
- Vi har lagt den första grundstenen för den avtalsrörelse vi nu är inne i, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.
Överenskommelsen innebär bland annat förbättringar i arbetsskadeförsäkringen. Den som skadar sig i arbetet ska få 100 procent av lönen från dag ett, istället för 80 procent de första 14 sjukskrivningsdagarna som det ser ut i dag. Försäkringen ska också täcka kostnaderna för att behandla arbetsskadan. Självrisken på 500 kronor samt kravet på att kostnaderna måste uppgå till 100 kronor för att få ersättning tas bort.
En annan ändring gäller graviditetsersättningen för de kvinnor som inte kan arbeta fram till förlossningen. Enligt den nya överenskommelsen ska den som får sådan ersättning också få avsättningar till sin pension under perioden.
- Det är viktigt för de kvinnor som jobbar i tunga arbeten, säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh.
Taket på gruppsjukförsäkringen tas också bort, den försäkring som kompletterar Försäkringskassans ersättning vid sjukersättning (tidigare förtidspension). De som har en inkomst på mellan 7,5 och 20 basbelopp kommer att ersättas med 65 procent, och de som har en inkomst på 20-30 basbelopp med 32,5 procent.
Man har inte nått någon överenskommelse om att införa månadsinbetalningar till AFA istället för de årsvisa betalningar som nu görs. Men frågan ska utredas fram till januari 2014 då de nuvarande pensionsupphandlingarna slutar att gälla.
- Nu har LO-styrelsen sagt sitt. Svenskt Näringsliv har ännu inte godkänt överenskommelsen, så det är viktigt att poängtera att den inte är definitiv, säger Per Bardh.
I överenskommelsen finns också en avsiktsförklaring om att försöka hitta former för "en mer dynamisk arbetsmarknad". LO och Svenskt Näringsliv inleder ett gemensamt arbete under första kvartalet nästa år då man ska diskutera bland annat kompetensutveckling och återrehabilitering till arbete efter sjukdom, men också Svenskt Näringslivs krav på att slopa turordningsreglerna.
- För att vi ska kunna diskutera våra frågor måste också arbetsgivarna få komma till tals. Men det är inte så att vi kastar turordningsreglerna över bord, säger Per Bardh.
Anna De Lima Fagerlind
af@dagensarbete.se Publicerad: 2011-11-28

Tipsa en vn Skriv ut




Kalender
Tipsa redaktionen

--------------------------------------

KONTAKT




--------------------------------------


Facebook

--------------------------------------




--------------------------------------


Medlemsshop

Renta


--------------------------------------
Mest lästa
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Pappers avdelning 143
Ansvarig utgivare:   Kristina Sjöblom
Webmaster:   Kristina Sjöblom
Redaktion:   Erik, Ulf, PA, Kristina
Tisdagen den 19 mars 2024 - klockan 03:16