Information och nyheter från Pappers avd 143
Förstasidan
Artiklar

   


Rättshjälp vid arbetsskada eller arbetssjukdom


Mia Gidlöf 2004-06-16

Om du blir drabbad av en arbetsskada eller arbetssjukdom kan du, om du behöver, få hjälp av förbundet med rättprocessen kring arbetsskadan eller arbetssjukdomen. Att bli beviljad rättshjälp grundar sig från stadgarnas § 11 mom.1. Där står att läsa, rättshjälp kan av förbundsstyrelsen ges till medlem som på grund av sin anställning eller sitt medlemskap utsätts för händelse som medför en rättslig tvist. Rättshjälp kan även för samma ändamål ges till medlems rättsinnehavare, om medlemmen inte själv kan föra sin talan. Detta gäller även dödsbo efter medlem.
Hur gör man då? Steg 1 :Så fort du får ett beslut, oftast från Afa eller försäkringskassan, som du är missnöjd med, skall du kontakta din lokala avdelning. De skall i sin tur göra en första bedömning om din sak är möjlig att driva vidare till rättslig prövning. O.B.S Viktigt! I det här läget är det viktigt att hålla koll på överklagningstiden, normalt är denna 2 månader, men avvikelser kan förekomma. Det är medlemmens skyldighet att begära anstånd hos beslutande instans inför ett eventuellt överklagande. Hur överklagandet går till skall stå i det beslutsmeddelande man får hemskickat. Medlemmen kan i sin tur begära hjälp av den lokala avdelningen med detta (normalt brukar man begära anstånd i 2 månader extra).
Steg 2: Om avdelningen bedömmer att frågan bör drivas vidare så skall de lämna över ärendet till förbundet för prövning om rättshjälp kan beviljas. O.B.S. att Alla handlingar i ärendet bör kopieras och skickas över till förbundet för att rätt bedömning skall kunna utföras. Rättshjälp i detta skede bedöms av en förbundsombudsman som i sin tur kan ta hjälp av jurister på LO-TCO Rättskydd AB.
Steg 3 : Om ärendet bedöms att kunna drivas vidare tar förbundet över ärendet och överlåter åt LO-TCO Rättskydd AB att driva ärendet till ett avgörande i högre instans. Detta under förutsättning att överklagningstiden inte passerat, därför är det viktigt att begära anstånd i första läget. Om förbundet skulle avvisa en vidare prövning bör medlemmen ändå skicka in ett överklagande i ärendet. Förbundets prövning grundar sig till största del utifrån det medicinska underlaget som finns att tillgå. Medlemmen kan i vissa fall ha egen information utifrån egen upplevd situation som inte går att beskriva i andra termer än en muntlig bevisning i den högre instansens dit ärendet överklagas. Här kanske någon i avdelningen kan vara behjälplig i överklagandet, var inte rädd att fråga.

Tipsa en vn Skriv ut




Kalender
Tipsa redaktionen

--------------------------------------

KONTAKT




--------------------------------------


Facebook

--------------------------------------




--------------------------------------


Medlemsshop

Renta


--------------------------------------
Mest lästa
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Pappers avdelning 143
Ansvarig utgivare:   Kristina Sjöblom
Webmaster:   Kristina Sjöblom
Redaktion:   Erik, Ulf, PA, Kristina
Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 01:51