Onsdagen den 21 april 2021 - klockan 12:50
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »


School´s out – En episk tradition i Söderhamn


Nils Hägglund 2020-03-27

Schools out lockar en stor publik
Bild:Tilde Granrud
Schools out lockar en stor publik

Schools out är en årlig tradition i den livliga småstaden Söderhamn. den brukar ofta kallas för Gävleborgs största endagsfestival och det kommer ungefär 15000 – 20000 besökare, stora som små varje år. 

Schools out är ett nyktert arrangemang vilket innebär att det varken får tas med alkohol på festivalområdet eller förtäras alkohol innan man går dit.

I år så sammanträffar även Söderhamns fyrahundra års jubileum. Detta har resulterat i att schools out kommer att vara en tvådagarsfestival för att hylla Söderhamns födelsedag. Massor av aktiviteter, liveakter, karuseller och foodtrucks kommer att finnas på plats för att göra dessa två dagar fantastiska.

”Det är väldigt kul att vi har ett sådant här event i lilla Söderhamn. Det sätter oss på kartan och det gläder mig stort att vi har denna chans att visa vad vi går för.” säger en anonym schools out älskare.

Schools out började redan 2007 och har därav samlat på sig ett stort gäng kända artister genom åren såsom Eric Saade, Danny Saucedo, Darin, Petter, Vigiland och Kapten röd. Arrangemanget finansieras helt genom lokala företags bidrag och sponsring. Därav går det att hålla i endagsfestivalen utan att behöva ta betalt för biljetter.

Som sagt så är ju schools out ett nyktert event men olyckligtvis så förekommer det ändå alkoholkonsumtion och berusning under kvällen bland vissa, oftast unga besökare. På plats finns det gott om väktare och annan personal som försöker bekämpa detta dock.

”Det är ju riktigt roligt att vi har sådant här i Söderhamn men det är ju tråkigt att ungdomar ska hålla på och dricka när det faktiskt är ett nyktert event” Säger en annan anonym.

På grund av den rådande situationen med viruset Covid-19 så har man beslutat att flytta fram Schools out 12–13 juni till 4–7 september. 4–7 september är även då de fyra kalasdagarna inträffar. Det var redan planerat sedan innan att dessa fyra dagar skulle bjuda på musik och uppträdanden av både rikskända artister och lokala talanger men nu med även Schools out på schemat så kommer dessa dagar vara riktigt maxade.

Schools out är alltså en stor del av Söderhamns traditioner och sommarliv, Med status likt strömmingsleken. Därför tycker jag att alla borde besöka årets schools out.


Tipsa en vän     Skriv utFrån folktro till creepypasta

Folktrons betydelse för samhället har varit att ge människor en förståelse för livet här och nu samt skapa mening och sammanhang i livet.

Folktro är ett namn på en tro eller uppfattning som hålls inom en viss etnicitet eller geografiskt område. Det kan variera mellan att tron på olika sorters ö...

Läs mer

Att läsa en bok får oss att utvecklas!

Gabriella Bild Jensen-Sondrup är skolbibliotekarie på staffangymnasiet.

I varje skola är det ett krav att ha ett skolbibliotek. Man menar att det är nö...

Läs mer

School´s out – En episk tradition i Söderhamn

Schools out är en årlig tradition i den livliga småstaden Söderhamn. den...

Läs mer
Från dansakademins träning

”Jag mår skit”

”Jag mår skit” är ett uttryck som många kan relatera till, i alla fall...

Läs mer

Royals dansade sig in i talang-finalen

Hösten närmar sig - Vad är det bästa med hösten?

Teknikfest 2018

Esteterna satsar på filmmusik

Sömn och drömmar - Så fungerar det

Schools Out 2017

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn