Söndagen den 31 maj 2020 - klockan 14:47
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »


Junis - En organisation där barnen får vara med och bestämma


Eyla Bozan 2018-04-12


Nykterhet, demokrati och solidaritet är de tre grundsatserna inom IOGT-NTO:s junisförbund. Dessa grundsatser följs varje gång junis utför någon aktivitet – På junis i Söderhamn finns det inga som helst problem med att följa dem. 


IOGT-NTO:s Junisförbund eller bara junis som många kallar det är en barnorganisation som låter barn vara barn. Pär Forsström är en utav de 17 ledare som hjälper till och gör det möjligt för barnen att umgås och arrangerar aktiviteter.

-Innan junis vart junis var det en vuxenförening, den kom till Sverige 1879 och den kom till Söderhamn tre år senare. 13 år senare skapades den förening som vi har i dag men den gick vid namnet Barn loungen. År 1970 bytte man namn på organisationen till IOGT-NTO:s junisförbund, berättar Pär.

Med föreningar runt om i hela landet har junis ungefär 12 000 medlemmar, det finns ca 200 olika föreningar runt om i Sverige och junis är en utav dem. Här i Söderhamn har man kring 150 medlemmar.

-Det är svårt att vara så många på ett ställe så i Söderhamn har vi verksamhet på två olika ställen, ena gruppen träffas på onsdagar i Stugsund och den andra träffas i IOGT-NTO:s lokaler på torsdagar, säger Pär.

Man brukar säga att medlemmarna i junis är mellan 7–15 år gamla men i självaverket finns det ingen minimal åldersgräns utan man får i princip vara med från födsel.

-Oftast är det ledarna i junis som tar med sina småbarn som sedan blir medlemmar, säger Pär.

På junis i Söderhamn får barnen alltid vara med och bestämma. Man frågar alltid barnen vad de vill utföra för aktiviteter. Eftersom en utav de tre grundsatserna inom junis är demokrati vill man att alla barn ska få chansen att säga något. Det föregår många aktiviteter och film, dans, innebandy, pyssel, bakning, teater, cirkus och discon är några utav grejerna som man får göra. Inte nog med detta så brukar junis arrangera massor med läger där tusentals med barn från olika IOGT-NTO organisationer runt om i landet deltar varje år.

-Ibland får vi ledare bestämma vad som är lämpligt att göra. Man kanske inte kan åka pulka på sommaren eller man kanske inte kan åka till månen eller ta hela föreningen till Göteborg. Man måste liksom välja bland barnens idéer, dessa idéer kommer med i vårt halvterminsprogram, berättar Pär.

Efter att man lyssnat på vad barnen har ledarna på junis ett styrelsemöte för att besluta vad som ska göras och vilka aktiviteter som kommer med. Ordförande i styrelsen är dessutom en 14 årig flicka.

Under somrarna arrangerar junis så att barnen får gå på sommarläger under en vecka där varje dag är fylld med aktiviteter, detta läger befinner sig i Laviken utanför Bollnäs.

-Det som blivit mer aktivt under senaste tiden då det finns många från andra länder som inte får sova borta är dagsläger där man slipper sova borta och utför aktiviteter under dagarna, säger Pär.  

Junis tre grundsatser är grunden till alla aktiviteter som de gör. Dessa grundsatser måste följas om man vill vara medlem i IOGT-NTO:s Junisförbund. Den första grundsatsen är nykterhet och den går ut på att man som både barn och ledare ska välja bort alkohol och andra droger, junis ska vara en trygg miljö för alla där fokusen ligger på att man ska ha riktigt roligt.

-Nykterhet är inte ett stort problem alls inom en så ung åldersgrupp, man vill snarare upplysa barnen om att det finns alkohol och droger där ute som inte är bra för en och att man hellre ska välja ett sunt liv, säger Pär.

Den andra grundsatsen är demokrati, med denna grundsats menar man att alla ska få vara med och bestämma. I föreningarnas styrelse sitter både barn och ledare tillsammans och varje år har Junisföreningen ett årsmöte där alla medlemmar får rösta. Med detta menar man att en verksamhet där barnen själva kan vara med och påverka blir både roligare och mer engagerade.

Sist men inte minst är den tredje grundsatsen solidaritet. Man vill att junis ska vara ett ställe där man trivs och mår bra. Junis stöttar fler barnverksamheter runt om i världen. I junisförbundet talar man också om barns olika situationer i andra länder är lever under svårare omständigheter. Målet med denna grundsats är att man vill att alla barn ska ha rätt till en säker och trygg uppväxt vart man än i världen bor.

Man väver in och pratar mycket med barnen om nykterhet, demokrati och solidaritet för att upplysa dem. Man försöker prata mycket om demokrati till exempel om man hade haft en träff i Afrika, hur mycket fika skulle alla barn fått då eller att man exempelvis plockar skräp när vi är ute på någon aktivitet i skogen för att tänka att det är solidariskt med miljön, att se till att det är rent och fint, säger Pär.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Sara Sandberg går Hotell-och turismprogrammet
Sara Sandberg går Hotell-och turismprogrammet

Är du nöjd med ditt val av gymnasieprogram?

 

Under vårterminen ska 9:orna välja vilket program och vilken gymnasieskola de ska gå på de kommande tre åren. För många är det en ångest att...

Läs mer

Ensam som utbytesstudent i USA

Erik Bernhardsson från Söderhamn var utbytesstudent i USA

Att åka till ett annat land för att vara en student med helt annat språk och...

Läs mer
Privat bild

Vardagslivet idag och förr

Jag har ofta hört olika historier om vad mamma och pappa gjorde som liten men inte riktigt...

Läs mer

Att byta yrke fick Magnus att hitta hem

Magnus Sandberg, lärare på Staffangymnasiet i Samhällskunskap och svenska.

Klockan är åtta en tisdagsmorgon. Kylan har börjat att lägga sig över...

Läs mer

Gustavs farligaste dykupplevelser

"Vad skulle jag annars göra om jag inte var frisör?"

"Det bästa med att vara idrottslärare är att du får leka på jobbet"

Kalifornien runt på 13 dagar

Inför Alquistiska

Elda inte upp smådjuren på Valborg!

Instagram18
Mobilannons
Staffangymnasiet
Tipsa redaktionen
Skicka insändare
Skicka bildinsändare
Scroll
Ansvarig utgivare:   Marie Näslund
Webmaster:   Marie Näslund
Redaktion:   Anna, Alva, Ellen, Saga, Tilde, Cecilia, Joar, Nils, Matilda, Vilma, Linus, Julia, Agnes, Linn, Amanda, Tanya, Klara, Emma, Linn