Old School: Ivar Eidefjäll


Jörgen Sperens 2011-05-26


Med anledning av Ivar Eidefjälls bortgång publicerar vi Jörgen Sperens artikel om Ivar som tidigare också har publicerats här på sajten. Senare kommer också ett minnesporträtt i nya numret av Goran & Gary.

Slitvarg, framspelare, tekniker och målskytt. Ja, superlativerna är många kring södralegendaren Ivar Eidefjäll som inte bara var en av klubbens absolut främsta spelare genom tiderna utan också Smålands första fotbollsproffs.

Fotbollssagan Eidefjäll började i mitten på 30-talet när Ivar, då med efternamnet Augustsson, spelade juniorfotboll i JBK. Den lovande men tunne 15-åringen ville framåt och hörde sig för hos stans vid den tiden bästa klubb Tord. Det blev dock ingen övergång då ”de lila” sade nej. Ett beslut man säkert ångrat mer än en gång.
Ny klubbadress blev istället J-södra som då spelade i motsvarande division 5 men som hade en lovande juniorkull på gång och framförallt en kader av offensivt tänkande ledare.

Snabbt ordinarie
Debut i A-lagssammanhang gjorde Ivar 1936 som 16-åring och det dröjde inte länge förrän han säkrat en ordinarie plats.
Efter en uppbyggnads- och etableringsperiod började en vandring upp genom seriesystemet för J-södra som har få motsvarigheter i den svenska fotbollshistorien.
1943 blev det serieseger i trean och på hösten samma år var det dags för debut i division 2. Debutsäsongen formade sig till en braksuccé och södrakedjan med Ivar, Karl ”Timpa” Simonson, Karl ”Låda” Andersson och Fred Andersson for fram som en virvelvind bland de konfunderade motståndarförsvaren. En framfart som gav eko i hela fotbollssverige och som snabbt gjorde J-södra till pressens favoritlag nummer ett.
Ivar hade nu funnit sin roll som strateg och framspelare till Timpa, Södras stora affischnamn, som med sin fruktade hästspark tog vara på chanserna och fullkomligt öste in mål. Debutåret i tvåan gav en andraplats för J-södra som satte hela 73 mål efter 30 mål av Timpa, 16 av Fred och 11 av Ivar.

Rekord
Så kom då den legendariska säsongen 1944-45 då J-södra noterade flera oslagbara rekord rekord genom att vinna samtliga arton spelade matcher och där Timpa understödd av Ivar slog in fantastiska 50 mål. En säsong som avslutades med stort jubel och allsvenskt avancemang efter 4-0 mot Tidaholm i den avgörande kvalmatchen på Råsunda.
Det allsvenska debutåret blev mycket tufft för J-södra. Premiären skedde hemma mot Halmia och slutade i förlust med 2-3 sedan Ivar svarat för bägge södramålen. Härliga kämpatakter och många fina matcher hjälpte emellertid inte utan det blev tyvärr omgående degradering till tvåan för det unga södralaget.
J-södra hade nu fått ordentlig smak på allsvenskt spel och sprang året efter trots en tveksam inledning hem seriesegern i tvåan och gick via ett dramatiskt kval mot Ludvika åter upp i allsvenskan. Det här året visade Ivar att han också kunde vara en skarpskytt av rang genom att inom loppet av ett par veckor göra fyra mål mot Värnamo och fem mål mot Hammarby.


Smålands första fotbollsproffs
Den allsvenska comebacken blev mycket lyckad och nu följde sju raka säsonger i högsta serien. Den verkliga höjdpunkten kom säsongen 1949-50 då Södra bärgade det stora silvret efter 16 inspelade mål av Timpa och 11 av Ivar.
Det var också 1949 som Ivar gjorde sin enda A-landskamp i 3-3 mötet mot Norge. Ivar svarade även för flera lyckade framträdanden i B-landslaget med 4-1 segern mot Danmark, där han noterades för samtliga svenska mål, som topp.
1949 var även året då proffsflykten till södra Europa inleddes med Gunnar Nordahls övergång från IFK Norrköping till Milan.
Såväl Timpa som Ivar uppvaktades flitigt av proffsagenter. Det blev dock bara Ivar som fick fotbollen som yrke då han som 29-åring skrev kontrakt med den italienska division 2 klubben AC Legnano och blev Smålands förste professionelle fotbollsspelare.
Ivar gjorde med sin arbetskapacitet och kämpaglöd direkt stor succé bland italienarna och bidrog verksamt till att föra Legnano till division 1 genom att premiärsäsongen svara för hela 16 mål. Klubben hade dock inte kapacitet att hänga kvar i ettan utan åkte under några säsonger hiss mellan de två högsta divisionerna. Efter fyra år i Legnano bar det iväg till Novara Calcio där det blev ytterligare två säsonger i högsta serien.
Totalt spelade Ivar 127 matcher i italienska förstaligan och nätade 13 gånger..

Tillbaka på Vallen
1957 var Ivar tillbaka i Sverige och Södra som nu var ett mittenlag i division 2. Det blev 21 matcher och fyra mål för Ivar i comebacken. Sista seriematchen i södratröjan var mot Örgryte den 24 augusti 1958 där han också blev målskytt. Helt slut med fotbollen var det dock inte. Efter ett par säsonger som spelande tränare i division 3 laget Gnosjö avslutade Ivar sin fotbollskarriär med spel i moderklubben JBK där allt en gång började.

Därmed var cirkeln sluten för en fotbollssaga i bästa ”Åshöjdenstil” för en av J-södras mest framgångsrika spelare genom tiderna. En karriär som omfattat en fantastisk och närmast otrolig klättring från lingonserierna till allsvenskt silver, landslagsuppdrag, utlandsturnéer och ett framgångsrikt proffsäventyr. Det var heller inte långt ifrån att Ivar kommit med till VM i Brasilien 1950 men en oturlig skada satte stopp för VM-deltagandet.

Här hälsar den dåvarande kronprinsen Gustaf VI Adolf på Ivar i samband med en landskamp mot Norge 1949.
Här hälsar den dåvarande kronprinsen Gustaf VI Adolf på Ivar i samband med en landskamp mot Norge 1949.
Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


tillsammans

---------------------------------
J-SÖDRA I SUPERETTAN
2006 - 2013
Här hittar du all fakta kring J-Södras säsonger i Superettan.

MÅLSKYTTARNA
SPELARNA
MATCHERNA
PUBLIKSIFFROR
DOMARNA
MOTSTÅNDARMÅLEN

vadret


Södrasajten.se on Facebook
chatten2

twitterlayout2

ÅRETSSPELARE


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

SÖDRASAJTEN.SE
Oberoende opinion © 2007- 2015
Ansvarig utgivare: Jimmy Höglund