Torsdagsblandning


Jimmy Höglund 2012-08-29


Känslorna var heta efter måndagens förbannade förlust. Svårt att somna, tankar som flög fram och tillbaka i huvudet, om varför och varför inte. Två dagar senare är det lite lugnare men det finns en hel del att fundera kring. Kontenten av det hela: Är vi nöjda med det här?

Ljungskile, Umeå och Brage. Inga dåliga lag men på dessa tre bortamatcher har vi inkasserat noll (0) poäng. Än värre är att vi på dessa tre matcher gjort noll (0) mål framåt. Då förstår alla att vi inte vinner några matcher. Nio poäng har vi "förlorat" här och då är det inte så konstigt att vi ligger där vi ligger. Bortaspelet överlag har varit på tok för dåligt. Bara två segrar varav den senaste kom i omgång 3. Rejäla floppar som mot Varberg, Ljungskile och Umeå. Man kan gapa om att vi ska komma si och så i tabellen men likväl så agerar vi likadant år ut och år in. Vad är problemet?

Tränare har kommit, sportchefer har kommit och spelare har kommit. Samma visa varje år. Återigen. Varför blir vi inte bättre?

Den frågan måste naturligtvis J-Södra fundera på hela tiden. Vad är det som gör att vi inte blir bättre? Värvar vi fel? Tränar vi fel? Tänker vi fel?

Vi som har följt Södra genom åren har en ganska klar bild över laget, oavsett årgång.

Det här är Södra:

- Möter man ett lag som man rimligtvis ska slå så vinner man inte, åtminstone inte på bortaplan. Lex Qviding, Varberg, Umeå, Brage

Vad handlar det om? Har vi svårt att motivera oss? Varför?

- Gör man en dålig match på bortaplan, tex torskar mot superjumbon, gör man oftast en mycket bra insats på hemmaplan i omgången efter.

Återigen. Varför kan vi inte alltid prestera såhär? Vad är skillnaden?

- Det finns ingen vinnarmentalitet! Alla är nöjda - inga krav från sig själva!?

Ibland kan jag sakna en ordförande eller sportchef som går ut i media och ställer krav. En 1-4 förlust borta mot nykomlingen Varberg är tex inte acceptabel i Jönköpings Södra.

- Man inleder serien bra och ligger typ topp fem efter fem omgångar. Sedan går det bara sämre och sämre.

Man svävar iväg. Man tror att man är bättre än vad man är. Vi måste visa ödmjukhet inför alla uppgifter!

- Man är starka under höstspurten då man plötsligt kommer på att "vi måste nog börja vinna nu".

- Man har uttalar sig ofta om domarinsatsen vid en förlust. Överlag så lägger man alldeles för mycket fokus på domaren. Vad jag vet så är det svårt att ändra domslut efter matcherna.

- Man har en övertro på inlånade spelare. Vad tillför dem? Hur många har varit en succé?

Man skulle värva en ersättare till Hrgota men man tog hit två istället. Varför? Vad har de tillfört?

Tittar vi på årets upplaga så finns det en del punkter jag skulle vilja ta upp närmare.

1: Kaptenen

Mats Gren utsåg Christer Persson till kapten när han tillträdde. Det var helt hans beslut. Jag skulle vilja påstå att Christer är den spelare som fått mest skit av alla spelare i år. Det värsta kom efter Ljungskile matchen borta då hela laget var bedrövliga men det var bara två spelare som fick bära hundhuvudet: Christer och Smylie. Christer ansågs vara en sådan säkerhetsrisk att Gren istället valde mittfältaren Östlundh som ny mittback till matchen mot Umeå. Efter Ljungskilematchen har Christer inte spelat en enda minut och fick inte ens chansen då Zourab blev utvisad senast. Horribelt. Överlag har mittbackscirkusen gått överstyr och nu är det nya par hela tiden. Vem vet vem som spelar mot Varberg...

2: Spela in en elva

Visst, skador och avstängningar kan man inte komma ifrån men det har varit på tok för många ändringar i laget. Ena matchen spelar Jeppe yttermittfältare men nästa match är han på bänken. Ena matchen spelar Smylie centralt men i nästa match är han på bänken. Ena matchen spelar Drott från start men i matchen efter är han inte ens med i truppen. Kontinuitet var ett av Mats ledord innan säsongen men det har vi inte sett mycket av.

Droppen som kunde rinna över var när samtliga nyförvärv sattes på bänken i hemmamötet mot BP. Hade vi inte vunnit den matchen hade Grens uttganingar ifrågsatts. Nu räddades han av ett Östlundhmål.

3: Gnället på domaren

Det är inte bara spelarna som gnäller - hela Södra gnäller. Mats Gren är expert på att gnälla på domarna. Vi kan inte gå in till varje match med taggarna utåt. Det är alldeles för mycket fokus på domarna match efter match. Alla domare kan inte hata oss.

4. Bytena

Jag vet. Man ska inte byta bara för bytenas skull. Men. Ligger man under med 1-0 och det är tio minuter kvar måste man visa att man vill ändra på det. Inte bara visa för spelarna som skall in, visa laget, fansen att vi tänker inte förlora det här. Vi ska göra allt. Borta mot Brage hade vi en av de mest offensiva bänkarna vi haft. Ett byte gjorde vi i minut 80. Hur förklarar man det för spelarna efter matchen? Vad har man att förlora?

5. Passionen

Det här är det roligaste som finns! Det är fotboll, det är världens bästa underhållning! Engagera er, visa glöd och en vinnarinstinkt! Det här gäller båda spelare och ledare. Mats viftar på armarna högst när domaren blåser fel. Visa engemang! Visa passion! Du brinner ju för det här! Visa glädje! Stötta dina spelare! Ge dem självförtroende! Det handlar om att skapa en vinnarmentalitet! Det du visar smittar va sig på dina spelare! Man får berömma en spelare, man får ge dem ett "kom igen".





Lån, lån och åter lån

Det här med att låna spelare har ju blivit Södras melodi. Där har vi också en av förklaringarna till att vi inte kommer någon vart. Vi har ett lag på våren och ett helt annat på hösten. Nya spelare ska spelas in och de som var under våren får bara titta på. Som alltid blir det de yngre som får titta på. Typexempel på det har vi i Jonathan Drott, Robert Gojani och i viss mån Finnur Justinussen. De här killarna är vår framtid. De är ambitiösa och målmedvetna men får stå tillbaka där en gästspelare ska in ett par tre månader. Sedan ställs nya krav på att de minsann måste ta några steg framåt annars är det nog kört men hur lätt är det när man inte får spela?

Ska klubben ta ett kliv uppåt måste man ha en långsiktig plan. Det räcker inte med att höfta till med allsvenskt spel det eller det året.

I år har lånen varit, hur ska jag skriva det, svaga. Mats visade med tydlighet inför hemmamötet mot BP. Då ska man ha klart för sig att Johan Bertilsson inte hade varit ordinarie i Kalmar på två år. Att Dustin Corea inte hade spelat fotboll på två månader typ. Och hur förklarar man att man tackade nej till Kristoffer Fargercrantz? Hur mycket speltid i allsvenskan som helst och kan spela på de positioner som JB kan. Det skulle vara intressant att veta hur de resonerade?

Dustin Corea har varit ute på äventyr, enligt rapporterna mer synlig på stan nattetid än på Odensberg. Oacceptabelt om allt stämmer. Inte riktigt rätt läge att festa och sedan lägga upp det på twitter eller facebook. Petad eller skadad i senaste matchen men tillräckligt frisk att lira med U21 igår. Jag har tappat tron på honom och ser hellre en rejäl satsning på Jonathan Drott. Det går väl att riva kontraktet?

# # # # #

Det kanske är en tuff blandning det här men det är ett jävligt viktigt ämne. Det handlar om Jönköpings Södra. Vi vill ert bästa. Vi kommer fortfarande vara här när ni är någonannanstans.

# # # # #

Ibland tror man inte att det är sant. När J-Södra skulle arrangera sin årliga sponsorgolf så fick inte spelarna vara med. Motiveringen sägs varit något i stil med att "det kan slita på dem". Så de glada (?) sponsorerna som gör så att det här skeppet fortfarande seglar fick spela själva. Då undrar man: Pratar man inte med varandra på kansliet? Det är väl ändå Södra som bestämmer dagen för kalaset. Och knorren på det hela: Vad gör spelarna en ledig dag? Jo spelar golf.

Man tror inte att det är sant.

# # # # #

På måndag är vi där igen. Då vinner vi om jag har rätt.




Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
14. U 21 Torbjörn 2012-09-01
13. Balkan g.g 2012-08-31
12. Kontinuitet II Roy Race 2012-08-31
11. Persson Billy D 2012-08-31
10. Lantz och Lindbom Grön 2012-08-30
9. !! södraföralltid 2012-08-30
8. Kontinutet Mats 2012-08-30
7. Min lösning S G 2012-08-30
6. Riktgit BRA ! Sven 2012-08-30
5. Underbart! Fille 2012-08-30
4. Grym blandning! Månsa 2012-08-30
3. BRA! Gösen 2012-08-30
2. Kom igen Grönt! Björn 2012-08-30
1. 210% Magnus 2012-08-30


tillsammans

---------------------------------
J-SÖDRA I SUPERETTAN
2006 - 2013
Här hittar du all fakta kring J-Södras säsonger i Superettan.

MÅLSKYTTARNA
SPELARNA
MATCHERNA
PUBLIKSIFFROR
DOMARNA
MOTSTÅNDARMÅLEN

vadret


Södrasajten.se on Facebook
chatten2

twitterlayout2

ÅRETSSPELARE


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

SÖDRASAJTEN.SE
Oberoende opinion © 2007- 2015
Ansvarig utgivare: Jimmy Höglund