Södrasnack, i vy från planen del 4


Daniel "dAsT" Ståhl 2010-12-13

Bild:Arkiv: Niklas Ingvarsson

I de första delarna av Södrasnack har fokus varit på säsongen 2010 från ett supporterperspektiv, i de följande skiftar fokus till spelarperspektiv. Hur deras tankar är kring resultatet, säsongen och publikstödet.

Denna del handlar mycket om hur säsongen 2010 har varit. Vad de tycker om resultatet, om något kunnats göra eller förbättras under säsongen och inför nästa säsong.

Som stöd i de följande delarna finns intervjuer och diskussioner med fyra spelare: Dennis Östlundh, Tomas Backman, Tommy Thelin och Christer Persson. Ett stort tack riktas till dessa fyra spelare: för hjälpen, tålamodet och de trevliga samtalen.

Fotboll som företeelse
Inför säsongen 2010 fanns ingen tanke att säsongen skulle sluta som den gjorde, att sammanfatta säsongen med andra ord än besvikelse är svårt. När nu allt är över är känslan av lättnad stor, över att vi klarade nytt Superettankontrakt och kan bygga vidare för framtiden. Kapaciteten som finns i laget är så pass stor att förutsättningarna för en högre placering var riktigt goda och det finns ett stort missnöje över resultatet i laget.

En lärdom att ta med sig till nästa år är att få en jämnhet i spelet, där vårens dåliga spel utvecklades sig till att bli betydligt bättre under hösten. Det måste finnas ett tålamod för det egna spelet, där matcher inte behöver avgöras redan i femte matchminuten, utan ett segermål är lika mycket värt senare i matchen. När det inte blev mål skapade detta en frustration hos spelarna som mynnade ut i antiklimax. Där viljan att prestera gjorde att spelet till slut blev krampaktigt, för trots en förlustfri svit på nio matcher i rad, var de flesta av dessa oavgjorda. Vissa matcher har prestationen har varit riktigt bra och samtidigt som insatsen var alldeles för dålig i andra.

Med det dåliga resultatet har en positiv sidoeffekt skapats, där laget har en inomboende känsla och kunskap av att kunna klara av och hantera tunga motgångar. Den känslan tillsammans med en vinnarmentalitet kommer skapa ett vinnande lag för Superettan i framtiden och ett lag för Allsvenskan.

Årets upplaga av Superettan har verkligen visat på hur stora skillnader små marginaler kan göra, där skillnaden mellan lagen som är ligger i topp och i botten är att topplagen skapar sin egen tur. Medan bottenlagen får kämpa mot oturen, där ordet om blir en återkommande ursäkt för misslyckanden. Tyvärr är ordet om inget som avgör fotboll, ordet är i fotbollssammanhang synonymt med otur. Där om och otur är en del av spelet och vinnande lag behöver sällan oroa sig över otur och om, det är en del av charmen med fotboll.

Den processen som startades i vintras av föreningen är en orsak till säsongens resultat, en process som tar tid och kräver stort tålamod. Vad som är viktigt för framtiden är att arbetet genomförs och lärdomar dras från året som varit. Året har blottlagt flera brister i organisationen kring laget som kan vara viktiga att arbeta med för framtiden: vikten av en tydlig målsättning; praktiskt stöd för nyanlända spelare; tydlighet och klara besked för kontinuiteten; vikten av den assisterande tränaren; kunskap om spelare i närområdet.

För en utomstående kan dessa te sig omotiverade, men faktum är, finns det ingen tydlig och klar målsättning för en grupp att följa, är risken stor att det blir splittringar och de olika individerna drar åt olika håll. Finns det då en tydlig och gemensam målbild att jobba med blir det lättare att skapa en grupp som jobbar tillsammans. Södra har en klar målsättning i sin vision, att nå Allsvenskan 2012. Det som kan behövas är tydligare delmål på vägen, där exempelvis ett visst antal poäng ska nåts vid ett visst antal matcher eller en viss tabellplacering.

När nya spelare kommer till laget kan de behöva hjälp med att fixa praktiska saker, som till exempel hjälp med att hitta lägenhet, var banken finns och andra praktiska bekymmer som uppkommer i vardagen.

Tyvärr ville sig omständigheterna inte med den assisterande tränare i år, orsaker som vi inte känner till bidrog till att föreningen och laget förlorade en viktig person i tränarstaben. Det arbetet som assisterande tränare gör är oerhört mycket mer än vad åtminstone jag kunde tro. Mycket handlar om att vårda relationer, att se till spelarnas behov och förmågor, vara ett stöd för fotbollsspelarna. Någon som de kan prata med och få råd av, vad de ska tänka på för att kunna prestera och nå den åtråvärda platsen i startelvan. Andratränarens roll handlar mycket om att se till de små detaljerna, medan huvudtränaren sköter de övergripande och detaljerna kring matchandet och träningar. Ett arbete som Kjetil gjorde riktigt bra.

Ska Södra bli det Allsvenska lag som eftersträvas behövs en stor kunskap om lokala spelare, det räcker inte med att föreningen känner till dessa spelare och vilken potential de har. Dessa spelare behöver själva veta att de har blivit sedda, ge dessa talanger chansen möjlighet till att få den feedbacken de behöver genom en inbjudan till föreningen. Där de antingen får möjligheten att visa upp sig under en träningsmatch eller bara få feedback för det spel de haft under året. Detta ger känslan av att blivit sedd och den energi som kan behövas för att satsa uppåt.

Ett återkommande ord genom diskussionerna har varit kontinuitet och hur viktigt det är med kontinuitet. Oturligt för Södras del där ett par viktiga faktorer gjort att kontinuitet har saknats, bland annat som tidigare nämnts, i både backlinje och i rollen som assisterande tränare.

Inskolning till framtiden
Den process som nu pågår är viktig i skapandet av vinnande lag och tyvärr var det svårare än väntat. För att underlätta formandet av en gemensam gruppkultur finns flera verktyg, gruppövningar och träffar, både på och utanför fotbollsplanen, där gruppen lär sig att hantera olika individer som ingår i en grupp och tillsammans kan skapa en gruppsamhörighet och en vinnarmentalitet. Ett annat sätt är att ge en ökad självkännedom om hur individen som person reagerar i olika situationer, att lära sig fokusera på rätt tankar och kunna använda det till sin egen fördel, saker som kan göras med hjälp av mental coachning. Något som gärna får pågå under säsongens gång, där spelarna får prata av sig med någon utomstående eller få tips för bryta dåliga mönster. Förutom det är spelarna överens om att de saker som kunde göras från föreningens sida gjordes.

I den utveckling som nu pågår inom Södra krävdes många förändringar, med många nya spelare som kan spela den typ av fotboll som önskas av föreningen. Om det var rätt val får framtiden avgöra, att det varit en tuff resa under året är vi alla överens om, en resa där förändringarna behövdes för att skapa ett lag för Allsvenskan. Ska målet med Allsvenskan infrias krävs kontinuitet i arbetet, där en stomme i laget behålls för att tillsammans i lugn och ro bygga för framtiden.

En annan sak som är viktigt för laget att ta med sig till nästa säsong är att kunna maximera individernas prestationer under matchtid. Vetskapen och känslan av att kunna slå alla lagen i Superettan finns, vad som behöver utvecklas är insikten av offerviljan till att göra det som krävs för seger. Kompetensen i laget finns, det som behövs är modet till att vinna.

Ljuset i mörkret
Trots säsongens mediokra resultat finns flera saker värda att lyfta fram. Även om spelet har haft sina brister under året, har vissa matcher ändå visat på en positiv fotboll. Där det har funnits en intention till att vara ett spelförande lag, försökt spela längs marken, ett passningsspel som tidigare saknats och ett betydligt bättre hemmaspel än vad som tidigare varit.

Inför nästa säsong finns en bra känsla att bygga vidare på, en känsla som kommer underlätta de tråkiga månaderna under vintern. För vetskapen finns i laget med ett avklarat kval, vinnande känsla i Svenska cupen och med Cederqvist livsfarliga målskytte och stenhårda skott kan det bara sluta bra nästa år.

För att kunna bli ett topplag nästa år krävs en liten sak, vinna fler matcher, men för att det ska vara möjligt behöver gruppen och laget utvecklas mer i sin gruppsamhörighet. Få gruppen att förstå och tro på spelsystemet, bland annat med en spelarbok: ett kompendium där olika rörelsemönster finns illustrerat. En spelarbok som underlättar för den specifika spelaren att veta hur de ska röra sig i förhållande till varandra i olika situationer. Detta skapar en kontinuitet och en vetskap inom laget, där olika kombinationer skapar ett mer svårläst lag för motståndarlaget.

När gruppdynamiken får chans att utvecklas skapas en större trygghet i förhållande till varandra, en trygghet där spelarna vet hur de andra agerar och reagerar i olika situationer. När den tryggheten finns i laget skapas möjligheter till att gasa på, att våga gå för seger i matcher som står och väger. Det skapar även den viktiga vinnarmentalitet och stabilitet som krävs för att vinna matcher, även under dåliga dagar och undvika de svackor som skapar onödiga poängförluster.

Övriga artiklar i den här serien:


Södrasnack från en supporters soffa, del 3
Södrasnack från en supporters soffa, del 2
Södrasnack, en förälskelse, en fotbollsplan

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
4. Bra skrivet Zeke 2010-12-17
3. Mycket text, men samma innebörd? Grön 2010-12-15
2. Tack själv dAsT 2010-12-14
1. Tack! Snygga Sam 2010-12-14


tillsammans

---------------------------------
J-SÖDRA I SUPERETTAN
2006 - 2013
Här hittar du all fakta kring J-Södras säsonger i Superettan.

MÅLSKYTTARNA
SPELARNA
MATCHERNA
PUBLIKSIFFROR
DOMARNA
MOTSTÅNDARMÅLEN

vadret


Södrasajten.se on Facebook
chatten2

twitterlayout2

ÅRETSSPELARE


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

SÖDRASAJTEN.SE
Oberoende opinion © 2007- 2015
Ansvarig utgivare: Jimmy Höglund