Old School: Christer Johansson


Jimmy Höglund 2011-11-02


"Old School" serien går vidare med ett tvättäkta stockholmare som värvades till Södra inför säsongen 76. Två säsonger skulle det bli och framförallt den första säsongen blev lyckosam åtminstone målmässigt. 27 mål på 51 seriematcher talar sitt tydliga språk!

Fullständigt namn: Bengt Christer Johansson
Smeknamn: Chrille Johan.
Född: 3 juli 1953 i Solna.
Bott: Solna (1953-76), Jönköping (1976-77), Viksjö (1978-90), Skarpnäck (1990-92), Solna (1992-94), Stockholm (Upplandsgatan, 1994-).
Seriedebuten i J-Södra: På Örjansvall mot Halmia. Målskytt i 2-2 matchen.
Seriematcher för J-Södra: 51
Seriemål för J-Södra: 27

Christer var en AIK:are in i själen och J-Södra var hans första klubb utanför Solna. Johansson debuterade i allsvenskan för AIK redan säsongen 1973 då han var 19 år. Debuten skedde hemma på Råsunda och motståndet hette Östers IF. Han fick göra ett inhopp i den 58:e minuten och kvarten senare hade han gjort sitt första allsvenska mål.

1976 vände J-Södra blickarna åter åt Stockholm och åt AIK. Två säsonger innan hade man hämtat Dag Szepanski och Tommy Kastman men båda dessa herrar hade nu avslutat sina fotbollskarriärer. Christer hade haft det motigt sedan den nya tränaren Keith Spurgeon tog över AIK och talangen fick mest nöta bänk. Efter ett moget övervägande beslutade Christer på att nappa på budet från J-södra.
- Det blev fotbollsmässigt två mycket bra år, med bland annat 30 mål i dåvarande division 2 (serien under Allsvenskan). Jag fick självförtroende, det hade jag aldrig riktigt i AIK.

Debutsäsongen i Södra blev mer än lyckad. På de tre inledande matcherna i division II södra gjorde Christer fyra mål. Totalt skulle det bli hela 18 stycken från en mittfältsposition och med det var han i särklass i den interna skytteligan, 13 mål före Uffe Lantz och Bosse Andersson. I serien hade han bara en viss Torbjörn Nilsson och Halmia Karl-Erik Stridh före sig. För lagets del blev det en tredjeplats i serien men man var aldrig i närheten av den slutliga seriesuveränen IFK Göteborg.

Säsongen 1977 skulle bli Christers sista i Södratröjan. Det här året spelade han samtliga 26 matcher men han kunde inte upprepa fjolårets succé när det gäller mål. Nio stycken skulle det i alla fall bli och det var bara det isländska nyförvärvet Teitur Thordarsson som gjorde fler, ett ynka. Säsongen 77 blev en missräkning för Södra och säsongen präglades av interna stridigheter som till slut ledde till att tränaren Maz Möller tvingades avgå.

Efter de två säsongerna i Jönköping blev det åter spel i AIK för Christers del. Trots anbud ftån Öster blev det moderklubben AIK och två år i allsvenskan. Totalt skulle det bli 68 allsvenska matcher och sju mål, samtliga i AIK-tröjan. 1980 gick han vidare till BP och karriären avslutades med två säsong i Enebybergs IF (82-83).

Fotnot: Viss information är hämtad från AIK:s "500 AIK:are". Även publicerad i Södratider #8.



Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






tillsammans

---------------------------------
J-SÖDRA I SUPERETTAN
2006 - 2013
Här hittar du all fakta kring J-Södras säsonger i Superettan.

MÅLSKYTTARNA
SPELARNA
MATCHERNA
PUBLIKSIFFROR
DOMARNA
MOTSTÅNDARMÅLEN

vadret


Södrasajten.se on Facebook
chatten2

twitterlayout2

ÅRETSSPELARE


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

SÖDRASAJTEN.SE
Oberoende opinion © 2007- 2015
Ansvarig utgivare: Jimmy Höglund