Old School: Göran Lindblad


Rune Sterner 2011-11-07


1932 föddes en blivande vänsterinner i den lilla småländska orten Vrigstad som 24 år senare inte endast skulle göra sig känd för sin bollbehandling och spelintelligens utan även för sin ärlighet. Göran debuterade som 16 åring i Vrigstads A lag och spelade där under de kommande 8 åren. Görans framgångar på planen uppmärksammades 1956 av en lokalkonkurrent, Waggeryd, som strax efter denna värvning skulle göra sig ett namn i hela fotbolls Sverige. Vilken fotbollsintresserad har inte hört talas om Gliet, Göran samt Lennart "Jöns" Nilsson? Pepi Stroh (varit tränare hos Di Gröne) samt Putte Kock hade definitivt gjort det och trion fick plats i A-landslaget 1956 samma år mot Danmark på Råsunda och plötsligt var inte Göran bara känd i Vrigstad, Waggeryd och Jönköping utan i hela Sverige på grund av sitt fotbollskunnande. Efter landskampen var han dessutom känd i hela fotbollsvärlden men då på grund av sin ärlighet.

En landskamp med 3 debutanter från Waggeryd inklusive 2 andra debutanter med div. 2 spelare var väl inte den ultimata situationen i en landskamp mot Danmark så matchen gick väl sisådär. Det stod 0-1 och Pepi samt Putte ville väl göra en förändring men på den tiden var spelarna väldigt statiskt placerade på sina positioner och man fick inte då byta ut en spelare om denne inte var skadad. Inte ens i vänskapsmatcher som denna. Alltså kallades Göran som råkade ha den vänsterinnerposition där man ville göra bytet till sidolinjen där ledarna konstaterade för Göran att han hade väldigt ont i sitt knä och snart var han tvungen att haltande gå av planen vilket han gjorde mycket förbryllad. Han ville ju fortsätta spela. Det är ju inte varje grabb förunnat att spela landslagsfotboll. Nåväl. Göran hade inte bara genom sin uttagning sparkat Gunnar Gren till B-landslaget utan snart även genom sin ärlighet sparkat Putte Kock efter denna internationella fotbollsskandal som följde därefter genom att Göran på journalisternas frågor ärligt svarade att han visst inte var skadad utan väldigt gärna velat fortsätta på planen. Efter denna händelse blev Göran även känd som var den spelare som var anledning till att denna regel om byte av spelare blev ändrad och Göran blev även efter denna match även erbjuden kontrakt med Skellefteå samt jobb som bilförsäljare där. Reklamen skulle bli i likhet med att av denne ärlige man vågar du köpa en begagnad bil. Göran har även fått en pokal med inskriften som påminner om hans ärlighet från okända personer som på pokalen gjort inskriften. " Från hedersälskande fotbollsvänner i Jönköping". Vilken idrottsman kan visa upp en sådan?

Göran blev dock Småland trogen men tyvärr aldrig allsvensk spelare även om det kunnat bli så. 1959 inför säsongen 1960 fanns visst intresse för Di Gröne att ta del av Görans fotbollskunnande men det blev inte så förrän efter den alltför korta sejouren i allsvenskan. Undrar om det slutat annorlunda med Göran i laget? 1961 debuterade Göran som sagt i Södra. Göran gjorde visserligen 5 mål den säsongen (spelade endast höstsängen) men tyvärr kände Göran att även om han trivdes i laget så började motivationen och hungrigheten att jaga bollen avta och han tycker själv att säsongen gick si sådär. Det var även meningen att Göran skulle spela med Di Gröne även under 1962 men då blev det tyvärr endast några matcher. Om Göran deltog då eller inte är lite oklart men Göran finns med i matchprogram de fyra första matcherna. I matchresultat står dock att han tyvärr inte kunde delta i den fjärde matchen för året men varför är lite oklart och därefter var det med all säkerhet slutspelat hos Södra. Ironiskt nog (med tanke på landskampen) så började en knäskada göra sig påmind vilket innebar att Göran gick tillbaka till sin moderklubb 1963 och avslutade sin trots allt händelserika och inflytelserika karriär med några enstaka matcher 1964. En karriär som sagt började i Vrigstad där Göran även ägnade sig lite åt friidrott under en tid då fotbollen låg nere där. Att Göran var en snabb spelare visar dessa resultat på. Det står 11,4 i resultatlistan det i resultatlistan men eftersom ju Göran är en ärlig person så påpekar han felet. Det skall endast vara 11,6. Rätt skall vara rätt. Att Göran kunde nicka visar ju hans höjdresultat på och där instämmer han med resultatet 1.80 och då i kalifornisk stil påpekar han. När vi pratar om en match i Växjö 2010 där Göran såg matchen mot J-Södra (undrar om han tyckte det var bättre förr?) påminner han sig att det var just mot Öster han gjorde en av sina första matcher för Waggeryd. Ja säger jag, du gjorde 4 mål då (dm-match). Göran påminner sig även den fantastiska matchen i Göteborg 1956 där de vann med 4-0. En knall inför fler än 25.000 åskådare. Returen var inte mindre fantastisk. 10.500-12.000 (olika uppgifter). Gunnar Gren och Agne Simonsson deltog och firade stora triumfer. Tyvärr vann då ÖIS med 6-1. Helt rättvist säger han ärligt.

Avslutningsvis kan ju nämnas att Görans bror även han spelat fotboll i Jönköpings Södra. Allsvensk fotboll. Nämligen Olle Lindblad. De har en brorson som spelat i Myresjö under 70 0ch 80 talet så fotbolls generna finns ju där i överflöd.

Artikelförfattaren och Göran (tv)
Artikelförfattaren och Göran (tv)


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






tillsammans

---------------------------------
J-SÖDRA I SUPERETTAN
2006 - 2013
Här hittar du all fakta kring J-Södras säsonger i Superettan.

MÅLSKYTTARNA
SPELARNA
MATCHERNA
PUBLIKSIFFROR
DOMARNA
MOTSTÅNDARMÅLEN

vadret


Södrasajten.se on Facebook
chatten2

twitterlayout2

ÅRETSSPELARE


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

SÖDRASAJTEN.SE
Oberoende opinion © 2007- 2015
Ansvarig utgivare: Jimmy Höglund