Enkla maskiner - förenklar arbetet


Hanna Röstin 2011-03-24

Välförtjänt rast efter hårt slit.
Bild:Charlotte Nordberg
Välförtjänt rast efter hårt slit.

Nu håller årskurs 6 på med enkla maskiner på NO:n som gör jobbet lite lättare. Onsdagen den 23 mars testade vi tre av dem i verkligheten.

Den första kallas hävstång, man placerar en stång under föremålet sätter en fastpunkt under stången och trycker sedan ner stången för att lyfta föremålet. Den andra vi testade var blocket, du knyter fast föremålet i repet, repet är virat runt hjulet med skåran som sitter en bit upp i luften. När du drar i ena änden av repet åker föremålet upp i andra änden. Den sista vi prövade var lutande plan, du drar föremålet upp för en lutande bräda så blir det lättare. Det var kul att äntligen göra något annat på lektionerna än att bara sitta i klassrummet.

Det finns något som kallas mekanikens gyllene regel den säger att det man vinner i kraft förlorar man i väg. Om du tänker efter stämmer det ganska bra med de här enkla maskinerna, det är en längre väg att trycka ner hävstången än att bara lyfta föremålet, men det är lättare. Du får dra repet längre, men det är inte lika mycket ansträngning än att lyfta föremålet. När det lutar går det bättre för att få upp föremålet fast det är längre att gå. Oftast stämmer det här fast även fast det stämmer kan det i vissa fall vara bättre att ta den kortare vägen om det inte är så stor skillnad på ansträngning.

Det var skönt att äntligen få vara ute efter att ha varit inne så länge under skoldagarna. Det verkade som om det uppskattades av eleverna, även fast det kanske inte var lika lätt att koncentrera sig ute på skolgården när många andra blev intresserade.

Hävstång löser problemet.
Bild:Charlotte Nordberg
Hävstång löser problemet.


Julia testar blocket.
Bild:Charlotte Nordberg
Julia testar blocket.


Vilda Vilma testar lutande planet.
Bild:Charlotte Nordberg
Vilda Vilma testar lutande planet.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan