Husvagnsriket
Tenhultsbornas egen hemsida
Söndagen den 17 december 2017 - klockan 03:23


Förstasidan
« Föreg. Nästa »


Just nu är det

som besöker Tenhult.nu

Länka


"Klubben" - En 100-årig återblick


Tage Sundqvist 2013-09-12


Runt sekelskiftet 1900 fanns en mycket aktiv diskussions- och föreläsningsförening i Tenhult.
Den har nu väckts till liv i form av en teaterpjäs som framförs av Rogberga Hembygdsförenings teatergrupp. Premiär på Tillandzgården 11 sept 2013.

Föreningen var aktiv under åren 1898 - 1926 och gick allmänt under namnet "Klubben". För att bli medlem i föreningen krävdes att man var "ogift, man, boende i Rogberga pastorat och känd för en anständig vandel".
Vid klubbens sammankomster fördes noggranna protokoll, som nu finns arkiverade i Hembygdsföreningens arkiv. Med dessa protokoll som grund har manus till teaterstycket skrivits.
Alla ämnen som tas upp i pjäsen är autentiska. Här behandlas t.ex militärväsendet, kvinnans ställning och betydelse, samhällets utveckling o.s.v.

I nedanstående video får vi träffa en del av "Klubbens" medlemmar.
(Klicka på bilden för att starta filmen så presenterar medlemmarna sig själva)Ni har nu fått tillfälle att bekanta er med några av huvudpersonerna. Vill ni se mer av vad som avhandlades på mötena, så har ni möjlighet att se hela föreställingen på söndagen 15 september kl 17 i Kyrkans hus i Tenhult. Intresset var stort vid premiären, så det skulle inte förvåna om sällskapet dyker upp i ytterligare något sammanhang.

Är ni intresserade att veta mer om "Klubben" rekommenderas en artikel skriven av Eva Skaar i Rogbergaboken utgiven av Hembygdsföreningen 2005. Boken finns att låna på Tenhults bibliotek. Vill ni ha ett eget exemplar finns fortfarande möjlighet att köpa hos Hembygdsföreningen.Klubben var en ren herr-klubb, men kvinnan var ett ämne som ofta diskuterades i olika aspekter - och så var hon ju bra att ha när det skulle serveras kaffe.
På bilden ser vi Birgitta Gundenäs som skolfröken och systrarna Alva och Emy Stahl som servetriser. Det är Birgitta och Emy som stått för manus och regi.

Tipsa en vän     Skriv utEnglish
Sök Sökhjälp


Aktuell temperatur i Tenhult
Temperatur nu
Vad händer i Tenhult? (Klicka för mer information)

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

SeniorskytteBouleTipsa Tenhult.nu

Företagrna

Acrobat Reader