Överkonsumtion


Paulina Thuresson 2011-11-20

Jorden är vårt hem och vi måste ta hand om den.
Bild:http://4.bp.blogspot.com/_PIbydEugx2E/TIA3743-ZKI/
Jorden är vårt hem och vi måste ta hand om den.

När det gäller all produktion är det vi konsumenter som har makten. Föra bara några decennier sedan trodde man inte att människa, som är en så liten del av universum, kunde göra så stor skada. Men idag ser vi konsekvenserna. I tidningar och på tv så ser vi isarna smälta i norr och hur det är torka i syd.

När det gäller all produktion är det vi konsumenter som har makten. Föra bara några decennier sedan trodde man inte att människa, som är en så liten del av universum, kunde göra så stor skada. Men idag ser vi konsekvenserna. I tidningar och på tv så ser vi isarna smälta i norr och hur det är torka i syd.

Vi överkonsumerar jordens resurser och om vi fortsätter så kommer allt ta slut. Idag konsumerar vi mer än 20 procent över jordens resurser. Med överkonsumtion följer även ökade avfall, avfall från våra sopor och gaser som hjälper till att öka växthuseffekten. Vi köper mobiltelefoner lika ofta som modet förändras likaså med kläder, skor och annan teknologi. Det senaste århundradet har människans framsteg ökat och ökat, de som för några hundra år sedan tog hundra år att förstå, tar idag en vecka. Varje dag stöter vi på något nytt och vi vill ha det. Men det är bara i vissa delar, det är mest i Europa och Nordamerika som vi överkonsumerar. Men nu växer välståndet i Asien och västvärldens vanor sprider sig till några av jordens mest överbefolkade områden. Om alla människor på jorden skulle konsumera som vi gör här i Sverige skulle det gå åt tre stycken jordglober, men det har vi inte, vi har en och den måste vi vara rädd om!

Ett annat problem som jag bara ska nämna är överbefolkningen som gör att vi inte bara konsumerar för mycket per person utan vi även är för många som konsumerar. Överbefolkningen beror på ökad hygien, bättre sjukvård och minskad spädbarnsdöd.

Vi måste minska vår mat produktion och elkonsumtion m.m. Listan kan göras oändlig. Men det är inte bara att sluta producera, för då kommer företag att gå i konkurs och vi kommer att möta ännu en ekonomikris, utan man måste hitta alternativ. Det är detta som är vår utmaning för det nästa decennierna, att hitta miljövänliga alternativ till levnadsstandarden vi har i dag. Men hur mycket vi än försöker kan vi inte slänga så mycket mat vi gör idag, köra lika mycket med bil eller använda så mycket elektronik som i dag. Tyvärr eftersom vi har låtit det stiga till den grad att det är akut så har vi inte möjligheten att avvänja oss vår livsstil steg för steg utan vi måste handla drastiskt. Detta är ett faktum. Vi producerar mer mat än vad vi äter i väst och låter resten av världen svälta. Vi tar för mycket av jordens resurser, även om vi minskar vår produktion behöver inte det betyda att vi behöver gå hungrig. Vi tar bara inte lika mycket mat på tallriken och sedan slänger häften. Om en person gör detta kommer vi inte se någon skillnad men om alla hjälper till kommer vi snabbt se resultat.

Våra beslut som vi tar idag påverkar så mycket, p.g.a. vår produktion och konsumtion så släpper vi ut växthusgaser som skyndar upp processen med växthuseffekten. Detta leder till ökad medeltemperatur. För detta kommer både djur och människor lida, djurens ekosystem rubbas och djuren dör ut. Fler och fler naturkatastrofer kommer att härja och massförstörelse utav bebodda områden, är och kommer att bli vår vardag.

Folk säger att vi sitter säkert här i Sverige därför att det inte finns risk för en tsunami eller jordbävning, men det tror jag inte ett dugg på, vi sitter inte säkra här och även om vi gjorde det kan vi inte sitta på första raden och kolla på hur resten av världen förstörs.

Det drabbar oss här i Sverige också, våra sjöar försuras och övergöds och allt beror på medlen vi använder för att få vår vardag att bli effektivare, allt ska gå snabbt. Vi förstör våra sjöar så att fisken dör ut. Ett annat tecken på vårt samhälle är det att vi redan nu börjar fiska ur sjöarna eftersom vi fiskar så mycket åt gången, allt tack vare den stora efterfrågan i världen. Man har försökt att förbjuda fiskare att fiska på vatten som tillhör rika länder men allt de gör är att förflytta sig, förflytta sig till länder där man inte har råd eller bryr sig att hålla koll på dem.

Vi har så många miljöutmaningar framför oss men allt utgår från samma sak, dagens levnadsvillkor och våran överkonsumtion. Som konsument har vi makt att få affärerna att ändra sortiment. Köp ekologiska eller rättvisemärkta varor, köp begagnade kläder, återvinn, panta, ta hand om trasig elektronik, cykla eller åk kommunalt, köp inte mer mat än ni behöver, släng inte skräp i naturen, skövla inte skogar, använd solenergi, lämna djuren ifred, använd inga kemikalier i hemmet, jag kan fortsätta, listan kan göras oändlig. Om efterfrågan blir större så kommer till slut sortimenten i butikerna att ändras, så våga fråga efter kläder gjorda av ekologisk bomull. Våga chansa på en investering där du köper solceller som du använder som energikälla och sedan byta ut din bil som går på fossila bränslen mot en elbil. Våga stå ut med din mobil tills den går sönder och inte tills modet förändras. Gå inte på de olika reklamerna som endast har ett syfte, att få dig att konsumera.

Tänk på att även om du får ge upp vissa bekvämligheter så har människan överlevt i flera tusen år utan dessa saker. Du kommer ändå få ha ett hus som är varmt, du behöver inte gå en mil i snöstorm till huset och det kommer fortfarande att finnas sjukvård. Allt du behöver göra är att tänka till innan du plockar fram plånboken nästa gång, bara för ett impulsköp.

Källor: Puls KEMI för grundskolans senare del. Berth Andreason, Kent Boström, Eva Holmberg och Lars Bondeson.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus