Ön i Fågelgatan


Jacob 2010-06-06

Boken handlade om elvaårige Alek under andra världskriget. Alek lever i gettot i Warszawa med sin pappa, hans mamma hade blivit bortförd under dom första utrensningarna.

Alek viste inte varför hans mamma blev bortförd. Hans pappa tvingades jobba i en repfabrik. Det fanns inga barn i gettot, dom hade försvunnit ungefär samtidigt som hans mamma. Alek hade klarat sig genom att gömma sig i deras hemmagjorda bunker. Alek var aldrig ensam, han hade en vit tam råtta som han lärde olika trick. Tyskarna fick tag på Alek och hans pappa. Dom kom på en plan hur dom skulle smita. Alek skulle gömma sig i ett raserat hus vid namn 78 där skulle han vänta på sin pappa. Här ifrån får man uppleva alla äventyr som Alek fick uppleva på ön i fågelgatan.

Huvudpersonen i den här berättelsen är Alek. Man får följa honom under dom dagarna och månaderna av ockuperingen.

En av min favoritscen är när Alek sitter i källaren och lyssnar på tyskarna som letar efter överlevande.

Uri Orlev föddes i Warszawa år 1931 hans föräldrar var välutbildade. Som barn tänkte han inte så mycket på att han var jude men det ändrades när kriget började trycktes han in med en halv miljon människor i gettot i Warszawa. Hans pappa togs till fånga av ryssarna och hans mor mördades av nazisterna. Uri överlevde mirakulöst i koncentrationslägret Bergen-Belsen i Tyskland. 1945 flydde Uri till Palestina, då var han 14 år.


Jag har också läst på flykt av Uri Orlev som också är en bra bok men Ön i Fågelgatan är den första som handlar hur det var i getton. Jag rekommenderar båda böckerna. Bökerna är lättlästa men värda att läsa ändå.



Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus