En gripande film


Lisa 2007-09-09

American history X är en film som handlar om hur nazister uppför sig och hur de vill att allt ska vara. Det är om vad vita tycker mot svarta och om vad svarta tycker om vita. Derek som är en av huvudpersonerna dras in i en nazistisk grupp har också en bror som heter Danny. Danny strävar efter att vara som sin bror och gör allt för att vara det. Danny gör därför allt för att göra Derek stolt genom att följa hans spår in i gruppen. Derek hamnar i fängelse och där ändrar han sina åsikter om nazismen och bestämmer därför sig för att hoppa av gruppen. Samtidigt som han ändrar sina åsikter kommer Danny mer och mer in i gruppen och följer alla råd som han får av nazistledaren.

Scener som berörde mig mest

Den första scenen som berörde mig mycket var i början när några försökte stjäla saker ur Dereks bil och Danny ser det och säger det till sin bror. Därför blir Derek upprörd och tycker därför att han ska få göra vad han vill med de svarta.
Han skjuter därför två stycken av dem och ber en av männen lägga sig ner med käken mot trottoarkanten och sedan säger han ”hej då” och stampar honom hårt i nacken. När polisen kommer säger han inget, utan bara går bakåt och tittar på sitt offer. Det var så hemskt att se när han bara stampade honom i nacken, att han kunde vara så grym… det är ofattbart!

En annan scen som berörde mig mycket är när Derek är i fängelset och duschar. När han står i duschen kommer några  fångar och trycker honom mot väggen och våldtar honom. Sedan låter de honom ligga på marken och blöda.
En annan sak i samma scen är en vakt som ser allt. Han tittar vad de gör sen stänger han dörren och ger inte ett uttryck. Denna scen var svår att titta på utan att bli rädd och upprörd. Jag fattar inte hur vakten tänkte i detta ögonblick, att han kan vara så känslokall och bara stänga igen dörren utan en enda min. Fattar inte!

En tredje sen som berörde mig mycket var när några ur nazistgruppen springer in i en affär som ägs av svarta. Dom skjuter folk och förstör mycket i affären.
De häller även saker på en kvinna som stod i kassan. De häller allt möjligt över henne och säger att ”nu ska han bli vit”. Kvinnan blir så rädd att hon kissar på sig och bara faller ihop. När de sprang in i affären hade de inte någon som helst respekt för de som jobbade där, de bara rusade in och tycke att de hade rätt till att göra som de ville. Hur tänker man nu när man gör så här? Att se denna scen var mycket obehagligt, man fick verkligen se så hemska saker så man blev bara så himla arg, att de kan göra så mot helt oskyldiga människor.

Mina tankar och åsikter om filmen

Jag tycker att filmen var jättebra och lärorik. För jag tror inte folk förstår hur allvarligt nazismen är. Att folk kan vilja utrota ett slag människor för att de inte är vita/svarta. Jag tycker även att filmen tog upp mycket man undrat om och som man ville fatta. Man insåg hur stort problem detta är, att det måste stoppas. Jag tycker att man ska visa denna film för alla ungdomar så de får se hur världen ser ut. Filmen var väldigt gripande och jag ville så gärna gå in i filmen och berätta för dem hur jag kände och hur jag tyckte. Jag ville bara visa, så de skulle inse vilka stora misstag de begår. Det som jag annars ville ha med i filmen var mer om Dereks uppväxt, hur den såg ut. Annars var den riktigt bra.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus