Ingela och Karl-Erik i Övraby


Elin, Wille, Marie 2008-03-30

Jag och två klasskompisar gick och intervjuade ett par som är höns och spannmålsbönder. Dom heter Ingela och Karl-Erik Övgård och dom bor i Övraby som ligger i Söderåkra. Ingela är hönsbonde medan Karl-Erik är spannmålsbonde.

Ingelas vardag består av att hon först har sovmorgon för hon har två anställda. Sen äter hon frukost för att sedan åka ut till sina höns som är i hönshuset. Ingela bor på en fin lagom stor gård i Övraby och hon har ett jättestort höns hus bakom gården en liten bit bort. Hon jobbar med att hönsen ska värpa ägg för att äggen sedan ska levereras vidare. Dom föds upp i äggkläckningsmaskiner på ett annat ställe där dom får växa upp och bli vuxna höns för att sedan gå till slakt. Hon städar hönshuset, sedan kommer dom med nya höns och så håller det på.

Hönsen tycker inte om röd färg

Ingela har ungefär 32000 hönor och 3000 tuppar. Hon tycker att höns och tuppar är trevliga djur att sköta. Varje gång hon ska gå in till hönsen och plocka ut döda höns eller kolla något annat så knackar hon först på dörren så dom vet att hon kommer. Hönsen tycker inte om röd färg för då blir dom skrämda. Avföringen som kommer från hönsen sprider dom över åkrarna så det ska bli bättre skörd. Dom delar upp det i fast och flytande. Det flytande har dom i en tank som är kopplad till en traktor som dom sedan sprider över åkrarna. Det tar ungefär 24 dagar för en höna att värpa ett ägg tills det kläcks. För att kunna få det till ekologisk produktion så får man inte ha en massa kemiska bekämpningsmedel utan allt ska vara neutralt och göras på det naturliga sättet.

Han hjälper andra bönder med skörden

Karl-Erik har hand om säden och det på gården. Dom tar hand om gödsel från hönsen och sprider det på åkrarna. Dom har två stycken olika sorters gödsel: flytande och torr. Han har en massa maskiner till hjälp när han ska skörda och också så all säd. En maskin är en skördetröska som det kallas. Den skördar säden och gör allt jobb åt människan. Han hjälper även andra bönder med skörden. Dom har ett par silos där säden lagras och många traktorer som dom kör släp och andra maskiner med. Dom odlar råg, vete, korn, raps och havre. Råg, vete, korn och havre är dom 4 vanligaste populäraste sädesslagen.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus