Ordet - sex och samhälsroller


Nathalie 8A 2012-06-04

Vi borde prata mer om sex och jämställdhet, både i skolan och i hemmet för det är viktiga frågor.



Manne Forssberg var på torsdagen v. 18 på Torskolans högstadium och pratade för årskurs 8 och 9 om sex och samlevnad. Frågorna både väcktes och växte.

Sex kommer alltid vara ett mycket omtalat och aktuellt ämne för var man än vänder sig på ett högstadium pratas det om sex. Könsord som omvandlas till skällsord och folk som jämför hur många sexpartners de har haft. Men är det inte lite överskattat? Inte sex, men att prata om det hela tiden. Men att prata är viktigt ju. Att prata om det man inte vågar!? Det är så mycket som är svårt att ta ställning till med det mesta fick man besvarat på Mannes föreläsning.

Det var bland det bästa jag har lyssnat på och folk slappnade av. Där satt vi, fem klasser i en biosalong och lyssnade på en man som stod och använde kuk och fitta som alldagliga ord och folk kunde slappna av. Man skrattade åt vissa saker och var allvarlig åt andra. Det var det jag älskade mest, att han hade humor i allt han sa om sex och samhällsroller.

Jämställdheten är jobbig att få fram på lektionstid och det förkastas väldigt mycket mer än vad som är nyttigt. Vi behöver prata om det, ofta! Vi behöver prata om att killar kan (gärna ska) ligga runt hur mycket som helst, och då är de legender. Riktiga kvinnotjusare, fastän att det finns undersökningar på att medelåldern i Sverige för sexdebuten på killar är 17 år, medan tjejer inte ens kan få ha sex med sin pojkvän utan att kallas för hora, slampa och andra skällsord.

Så mitt slutord för idag – efter mycket tänkande och jämförande är att man borde prata mer. Mer om sex och mer om jämställdhet, både i skolan och i hemmet för det är viktiga frågor.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus