Dagens GRATTIS!

 


 


Karin Eliasson 2005-10-25



I ULLÅNGER FIRAR VI IDAG 27 Juni




Jörgen Törnqvist

Lena Nilsson



Grattis på födelsedagen!




---------------------------------------------------------------------------------------------


Dagens namnsdag  27 Juni
  

 


 

 

Selma

var från början ett keltiskt ortnamn, Shelma, som betyder vacker utsikt. Namnet är med i Macphersons ”Ossians sånger” som skrevs på 1760-talet. I Sverige började namnet användas som dopnamn i slutet av 1700-talet efter att Frans Michael Franzén gjort det populärt genom romantiska dikter om en kvinna vid namn Selma. En tidig namnbärare var Nobelpristagaren i litteratur, Selma Lagerlöf. Genom hennes popularitet fick namnet ett stort uppsving vid slutet av 1800-talet - även i Tyskland. En mindre populär Selma var Lilla Fridolfs ragata till fru. År 1901 kom namnet in i almanackan. Antalet namnbärare är runt 3 500, omkring 2 000 har det som tilltalsnamn.

Fingal

är ett keltiskt namn vars ursprung är Fionngall och som troligen betyder vit eller främling, kanske för att skilja de ljushudade och ljushåriga nordborna från de något mer mörkhudade invånarna i England och Irland. Namnet kom till oss från England genom Macphersons diktverk ”Ossians sånger” i början av 1800-talet (se Selma ovan!). Till en början var det sällsynt som dopnamn, men på 1920-talet blev Fingal uppmärksammat genom att hjälten i en tidningsföljetong hette Fingal. Och hur många minns inte ”Knäpp upp”-sketchen med Martin Ljung. ”Är det inte Fingal Olsson som sitter därborta?”. Fingal har funnits i almanackan sedan 1901 och antalet namnbärare är knappt 400. Bara ett femtiotal har det som tilltalsnamn.

 



----------------------------------------------------------------------------------------------




I backspegeln


 

För 90 år sedan…

Den 26 juni 1922 inviger den engelske kungen Wimbledon-turneringen på dess nya plats vid Queen’s Road.

För 5 år sedan…

Den 26 juni 2007 släpps FN:s kärnvapeninspektörer in i Nordkorea för första gången sedan 2002.


Andra händelser den 26 juni


1809 tar amerikanen W K Clarkson Jr från New York patent på cykeln.

1901 opponerar sig yrkeschaufförerna i Paris mot ett förslag om förbud att bära mustasch i tjänsten.

1906 hålls det första Grand Prix-loppet på en 104 kilometer lång sträcka nära Le Mans.

1917 landar de första amerikanska trupperna i St. Nazaire i Frankrike. I och med amerikanarnas deltagande i världskriget vägs vågskålen nu definitivt över till ententens fördel.

1918 beskjuter den tyska kanonen, den så kallade ”Pariskanonen” eller ”Kaiser Wilhelm kanonen” (ty. ”Paris-Geschütz” alt. ”Kaiser Wilhelm-Geschütz”) Paris. Denna kanon vilken hade en räckvidd på hela 130 km, har ibland förväxlats med haubitsen ”Tjocka Bertha” som bara användes i början av första världskriget och inte alls hade samma räckvidd.

1941 godkänner den svenska regeringen tyskarnas transitering av division Engelbrecht från det ockuperade Norge till fronten i öster.

1945 antas FN:s stadga i San Francisco, den skall träda i kraft den 24 oktober 1945. Därmed är Förenta Nationerna instiftat. 51 medlemsländer är med från början. Det var framför allt den i april samma år avlidne amerikanske Roosevelt som nu efter kriget var angelägen om att skapa en effektivare internationell fredsorganisation än föregångaren Nationernas förbund.

1959 besegrar den 27-årige Ingemar Johansson sensationellt världsmästaren Floyd Patterson i en VM match i tungviktsboxning i Yankee Stadium i New York. ”Ingo” knockar Floyd med en rak höger i tredje ronden. Det här är första gången en svensk boxare vunnit titeln i tungviktsboxning. ”Ingo” blir en ny folkhjälte.

1960 blir Somalia och Madagaskar självständiga stater.

1963 anländer president Kennedy till Berlin, där han bland annat håller ett tal inför 400 000 berlinare som han avslutar med ”Ich bin ein Berliner”. Entusiasmen inför denna lojalitetsförklaring vet inga gränser.

1964 släpper The Rolling Stones singeln ”It’s All Over Now” i England. Den blev senare deras första listetta i hemlandet.

1965 ligger The Byrds överst på den amerikanska Billboardlistan med Bob Dylans ”Mr Tambourine Man”.

1969 har den amerikanska filmen ”Easy Rider” i Dennis Hoppers regi svensk premiär. Förutom Hopper ses även Peter Fonda och Jack Nicholson i rollerna.

1976 splittras engelska Roxy Music när Bryan Ferry slutar i gruppen. Den kom dock att återförenas senare.

1977 ger Elvis en konsert, i Marquet Square Arena i Indianapolis. Den skulle visa sig bli hans sista.

1979 berättar den 37-årige tungviktsmästaren Muhammad Ali att han tänker dra sig tillbaka. Vid presskonferensen säger han ”Everything gets old, and you can’t go on like years ago”. ”Dansa som en fjäril, sticka som ett bi”-epoken är nu definitivt över.

1986 ger en insamling i Danmark 117 250 namnunderskrifter med krav på att kärnkraftverket i Barsebäck i Skåne skall stängas.

1990, under sitt succéartade besök i USA, talar ANC-ledaren Nelson Mandela i den amerikanska kongressen. Han är den första privatperson efter Lech Walesa som inbjudits att tala där. Samma dag säger statsminister Ingvar Carlsson, vid ett möte med utrikesnämnden, att Sverige tidigast 1993 kommer ansöka om ett svenskt EG-medlemskap. Och 1994 gick vi med i den europeiska unionen!

 

-----------------------------------------------------------------------------




Kändisar som fyller år denna dag!


 

Hans Wahlgren

föddes 1937 som Hans Carl Gustav Wahlgren och är en skådespelare som bland annat har varit med i ett flertal av Hagges revyer. 1959 blev han och Christina Schollin något av tonårsidoler på grund av kalkonfilmen ”Raggare” som de båda hade huvudrollerna i tillsammans med Ernst-Hugo Järegård. Wallgren och Schollin gifte sig senare och fick barnen Pernilla och Nicklas som även de blev tonårsidoler, men inom musikbranschen. Wahlgren har bland annat medverkat i många av Hagge Geigerts revyer och uppträtt på de flesta privatteatrarna och varit en av våra mest anlitade speakers och dubbare. I dag är han textförfattare och sångare och har sin egen produktionsbyrå Beta Telenordia. Gratulerar på 75-årsdagen!

Mick Jones

föddes 1955 som Michael Geoffrey Jones och är en engelsk sångare, gitarrist och låtskrivare som var med och bildade The Clash 1976. År 1982 lämnade han gruppen och bildade BAD, en förkortning för Big Audio Dynamite, som nu heter BAD II. Med The Clash hade Jones hits som “White Riot” (1977),”London Calling” (1979) ”Should I Stay Or Should I Go” och ”Rock The Casbah” (båda 1982). Jones har under de senaste åren gjort sig känd som producent åt bland andra The Libertines och Babyshambles och även spelat tillsammans med Gorillaz..

Pearl Buck

föddes 1892 som Pearl Sydenstricker, dog 1973 och var en amerikansk författare, nobelpristagare 1938. Som dotter till ett missionärspar tillbringade Buck sin barndom i Kina. Sin förtrogenhet med dess folk och seder utnyttjade hon i sina romaner, av vilka ”Den goda jorden” (1931, sv 1932), som inledde en trilogi om en kinesisk bondesläkt, blev en stor succé. Bland övriga romaner med motiv från Kina märks ”Du stora hjärta” (1938, sv samma år), ”Kvinnopaviljongen” (1946, sv 1947) och ”Pion” (1948, sv samma år).

Martin Andersen Nexø

föddes 1869, dog 1954 och var en dansk internationellt känd författare, Danmarks främsta proletärförfattare! Han skrev bland annat den på senare tid filmatiserade ”Pelle Erövraren” och romanen ”Ditte menneskebarn”.

Chris Isaak

föddes 1956 och är en amerikansk sångare, textförfattare och gitarrist från Kalifornien, tidigare har han bland annat varit boxare. Efter att under lång tid spelat både punk- och countryinspirerad musik fick Isaak ett mindre genombrott med plattan ”Chris Isaak” och singeln ”Blue Hotel” (1987). Det stora genombrottet kom dock med plattan ”Heart Shaped World” och singeln ”Wicked Games” 1989. Den sistnämnda var ledmotivet till David Lynchs ”Wild At Heart”. Isaaks senaste platta Beyond the Sun” kom förra året.

Terri Nunn

föddes 1961 och var sångerska i amerikanska gruppen Berlin fram till 1987. Berlin hade under Nunns tid i gruppen bland annat monsterhiten ”Take My Breath Away” (1986) som var ledmotivet till Tom Cruise-filmen ”Top Gun”.

 

.


--------------------------------------------------------------------------------------------------



Månaden Juni

Månaden juni är uppkallad efter den romerska gudinnan Juno. Juno, himladrottningen var gift med Jupiter. Hon gav goda råd till mödrar och barnaföderskor. Enligt gammal svensk benämning är denna månad sen sommarmånad. Junis månadssten är Pärla eller månsten som betyder välstånd.

6/6: Sveriges nationaldag
Svenska flaggans dag har firats sedan 1916. Sedan 1983 är denna dag också vår nationaldag. Den svenska flaggans färger härstammar dels från kung Magnus Ladulås kungavapen och dels från riksvapnet med de tre gyllene kronor på blå botten som introducerades av kung Albrekt av Mecklenburg 1364. År 1448 kombinerades dessa färger till ett nytt riksvapen som anses vara ursprunget till vår svenska flagga. Vår vackra nationalsång, Du gamla Du Fria, borde sjungas oftare tycker jag.

Skolavslutning
Ungefär en vecka in i juni är det dags för en härlig dag, elever runt om i landet får nu äntligen sommarlov. Favoritvisorna denna dag måste vara Den blomstertid nu kommer och Idas sommarvisa.

(24/6) Midsommar
Midsommar firas det veckoslut som infaller närmast den "riktiga" midsommardagen (24/6). Midsommar är en fest till Johannes döpares ära. Enligt gammal tro ansåg man att midsommar var laddad med kraftfull magi. Allt i naturen hade då övernaturlig kraft. Om man band en blomsterkrans av midsommarens många blommor kunde man ha mycket nytta av den framöver. Om man blev sjuk tände man eld på kransen och ställde sig i röken - det påstods fungera perfekt. Man kunde också spara kransen och lägga den i badvattnet till jul för att ge nya krafter till den vintertrötta kroppen. Även daggen ansågs vara magisk, bönderna slog det daggiga gräset som kraftfoder åt djuren, detta skulle skydda dem från att rivas av vargar eller skadas av sjukdomar och häxor. Man kunde även spara daggen i en liten flaska och använda när man bakade bröd som blev extra stora och goda. På midsommarnatten sägs det även vara nyttigt att ta ett nattbad och att rulla naken på ängen. Den vanligaste sägnen är väl att man ska plocka sju (eller nio) olika sorters blommor och lägga under huvudkudden för att på natten kunna drömma om sin tillkommande.

Midsommarstången är en tradition som troligen kommer från Tyskland någon gång i slutet av medeltiden. Nuförtiden klär vi stången med löv och de blommor som finns tillgängliga. Därefter dansar både unga som gamla runt stången och sjunger.

Midsommardagen är allmän flaggdag
Denna dag brukar vi gå med farmor till Lidens gamla kyrka och sjunga vackra sommarpsalmer

Sommarsolståndet,
Den tidpunkt då solen antar sin största deklination. Det inträffar omkring den 22 juni (astronomisk midsommar).

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
21. GRATTIS reso 2011-08-29
20. Dagens GRATTIS reso 2010-08-29
19. Fars Dag Agneta 2010-03-19
18. Trettondagen i Italien Agneta 2010-01-06
17. geografi ? Hans Menzel 2008-01-25
16. Tystnaden Hasse Menzel 2008-01-14
15. Söralmsjön Hans Menzel 2007-09-28
14. Namnsdag Hans Menzel 2007-08-29
13. Stromboli Hasse Menzel 2007-01-25
12. La Befana i Italien den 6 Jan. Agneta 2007-01-05
11. Verner Vögeli Hasse Menzel 2007-01-02
10. karl Birger Blomdahl Hasse Menzel 2006-12-14
9. Sporten Hasse Menzel 2006-08-31
8. Fel dag? Agneta 2006-08-30
7. Naimaka Hasse Menzel 2006-08-30
6. namnsdag Hasse Menzel 2006-08-29
5. Åldern? Hasse Menzel 2006-06-16
4. Stenmark Hasse Menzel 2006-03-21
3. Dagens namn Hasse Menzel,som sagt i sydtyskland! 2006-02-21
2. Den dagliga informationen Agneta i Italien 2006-01-13
1. Namnsdag Hasse Menzel,som sagt i sydtyskland! 2006-01-11


Skidsta fäbodar 3/8 2022
Skidsta fäbodar 3/8 2022

Vädret

.Förslag på webbplatser


2023-03-23
Sundbron: Molnig  snöig
 Onsdagsmorgon.    Kl. 06:30 Temp -0,0.0°C

 

 

 

 

 

 

 

 

...

Läs mer


Lyckad Motionsdans...

Fernandoz dansband lockade >200 motionsdansare, till Ramviks Folkets Hus

Fernandoz 

Läs mer
What happen to Lottoland sverige?

Lottoland Customer service can't help a player to bet in roulette or lotto!

It takes weeks, no one seems worry 


It takes weeks, no one seems worry

Läs mer
Premiär för vigslar i Generationernas Hus

Alina Larionova och Marcel Ciortan, med Ida Stafrin, som vigselförrättare, blev de första

De som kommer från Moldavien, med ortodoxa erfarenheter, kan då vigas av någon, godkänd av Kommunen

Läs mer

Anrik järnhandel

Läs mer
Fartyg kunde heta Ullånger, Salsåker ett fartyg som hamnade norrut, bytte namn från Väja till Vaja

Båtar för sand, passagerare mm. Jan Häggström, från Dynäs II vet var de tar vägen...

Jan Häggström håller koll på fartyg som fortfarande är i drift och de som skrotats

I Genertionernas Hus, hade samlats ett 40-tal åhörare som fick ta del den dokumentation som Jan samanställt i en bok. Vi  fick ta del av utvalda bilder på  kända...

Läs mer
SPF-arna fick pröva på lite 'nyttiga' moment, som ingår för att behålla sina förmågor så länge som  möjligt. 

Kan hända något för Österåsen...

SPFarna fick grundlig genomgång i hälsoförbättring, av Markus Lindberg

Även om man är motiverad för att klara av sina nödvändiga göromål kan det inte skada att tillsammans med andra, få en strukturerad syn på nö...

Läs mer


Där fanns hästskor och blad till slåttermaskinen!...

Väl funnen Artikel, från Nordsverige

Läs mer
Som det står överst på uppgiften, skulle en positiv utveckling av egen placering, påverka premiepensionen en lögn, när jag dör tillfaller pengarna andra pensionärer gemensamt

Nu är det dags att pensionsfonderna ökar i värde

Här föreslås att pensionsgruppens privata telefonnummer och adresser offentliggörs

Tydligt har varje år pensionsfonderna legat ett steg efter penningvärdesförsämringen, så att på tio år, minskar summan som pensionären får, är...

Läs mer


2024 åts julklapp el. present?

Minnen från Salsåkers byskola

”Minnen från Salsåkers byskola. Livet i en sågverksby i Nordingrå”Hans Jonsson och Eileen Hedström är glada att kunna berätta att vår bok ska...

Läs mer
Till Mannen längst t.h. i orkesten JIVE framförde jag en idé som jag tänkt på länge:att vid en övning diskutera att utan att verka beskäftig, vid någon damernas och herrarnas dans föreslå, att dansa med någon Ni inte har dansat med förut. Då det som regel inte finns herrar, kan de uppbjudna herrarna, se vilka som står och ska bjuda upp på herrarnas dans...

Använda oskrivna 'regler' vid motionsdanser...

Hur kan en afton med motionsdans, upplevas trevligare, med överskottet av damer

Lite persoliga reflexioner på utformningen av motionsdanserna:
Arrangören.Smörgås, Kaffebröd vid Fikat. Belysning, så man kan se den man tänker dansa med.

Läs mer
Ett ombud 'Kivra' man inte bett om...

Avsändaren visas i KIVRA, Kriminellt förfarande, försenad kallelse

På ej mottagen kallelse från Region Västernorrland skulle jag ha infunnit mej till röntgen 24/11.
Minst tre meddelanden via Kivra har 'dykt' upp på den mailadress, jag...

Läs mer


Mobil lösning, kanske en möjlighet?

Folktandvården avvecklas men John är hoppfull

Regionfullmäktige har fattat beslut om att Höga kusten-kliniken i Ullånger ska avvecklas. Bakgrunden är att Folktandvården har haft svårt att bemanna kliniken med...

Läs mer


Vad betyder Ullångersbladet som Webbtidning?

Tidningen är lokalt unik startade före Facebook, det är inte utseendet, utan innehållet som spelar roll

Snart 20 år har gått, sedan webbtidningen Ullångersbladet publicerades. Med olika artikelförfattare har utvecklingen i Ullånger speglats. Antalet besökare toppades...

Läs mer
Mona i Mona Lisa betyder: Min Älskade. Leonardo Da Vincis målning av henne, värderas nu till 7 miljarder och när 'hantverket' examinerats, har läpparna förbättrats ett 30-tal gånger av Leonardo.

'Överraskande' besök, skulle lockat fler..

Bertil Lundin valde Mona Lisa med Riley som avslutning, på en rad inspelningar, bl.a. med Lars Kåge, Monica Z, Anita Lindblom, Sven Arefelt med Hjärtats Saga

Läs mer
Som ett resultat återfick de hörselskärpa som i 20-25 års åldern....

En Svensk professors banbrytande behandling

En Svensk professors banbrytande behandling    Hörapparaternas tid är över! En svensk professors banbrytande behandling återställer hörseln naturligt...

Läs mer
Traditionell Gudtjänst på Hembygdsgården på midsommardagen

Annika Stockberg framförde 'På Gärdet'  ledmotivet ur Änglagård

Mindre 'hemvändare' än vanligt, besökte i år Midsommardagens gudstjänst på hembygdsgården
På Gärdet med en inte bärbar kyrkorgel!

Läs mer
Annonser i http://webnews.textalk.com/ullangersbladet var med från början 2004

Med Över 19 miljoner träffar har de första annonserna visats över hela världen

http://webnews.textalk.com/ullangersbladet en webbtidning som startades, som sagt 2004 på förslag av Jan Åke Westin, hade en gynnsam kostnadsbild för en förening På...

Läs mer
Hälsan framför allt

SPF medvekar i Folkhälsovecka

Läs mer
Ligger trea av kommunerna i Västernorrland.

FÖRETAGSKLIMATET I KRAMFORS KOMMUN FORTSÄTTER ATT FÖRBÄTTRAS



Företagsklimatet fortsätter att förbättras. När Svenskt Näringsliv presenterar betygssnittet för årets ranking – vars resultat redovisas i september...

Läs mer
Prenumeranters önskemål kommer i andrahand

Expressens erbjudande om papperstidningen 'varje dag, hem sju dagar i veckan', bluff eller?

Plötsligt delas tidningen Expressen ut samtidigt som den lokala tidningen, tre gånger i veckan, utan föregående information. Beroende på var kunder bor kunde ö...

Läs mer
Årets Valborgfirande

Majbrasan vid Kyrkan, kunde tändas utan risk, i år också

Mats Hallin kunde hälsa en ansenlig skara välkomna till Kyrkan, där programmet startade, med välljudande sånger av Ullånger-Vibyggeråkören.

Läs mer
Bara nya frågor...

Livet värt? Kan sorgen delas? Om man är för liten för att förstå?

Simons olycka, har väckt förstämning i hela Ullångersbygden, bland unga och gamla.
Ingenting kan ju göras ogjort och vi får bara hoppas att den äkta känslan...

Läs mer


Ideella krafter är det som håller vår bygd igång...

Årets Ullångersbor Torsten Östman och Lennart Nyberg

Årets Ullångersbor blev i år två stycken nämligen Torsten Östman och Lennart Nyberg! Ideella krafter är det som håller vår bygd igång och...

Läs mer


Invigningen av utställningen skedde, lite i det tysta, den 14 maj förra året.

ETT MUSIKMUSEUM I KRAMFORS – UNDER SAMMA TAK SOM EN DÄCKVERKSTAD

Under samma tak som Torgnys Däckservice i Kramfors stad finns en kulturoas.

En smakfull utställning av instrument, fotografier och föremål där dragspel utgör basen.

Läs mer
Lena Stompers populära tradjazz med en del låtar som var lika gamla som Borgen

Hipp hipp hurra!

100-ÅRINGEN SOM VILLE BLI HYLLAD

Tvärtemot en annan, berömd 100-åring rymde inte Borgen från sitt firande utan uppskattade den festliga miljön med alla trevliga inslag.

Läs mer
   



Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   Anders Böhlin
Redaktion:   Anders, Eileen, Hans, Ida, Olof