Hembygdföreningen saknar...

En fridens man, som bl.a. byggde timmer-hus för boxnings-världsmästaren Ingemar Johansson i Geneve i Schweiz


Anders Böhlin 2015-02-20

Som synes på annonsen, blev det den 20 Februari,  vi fick ta avsked av &Aring;ke och på minnesstunden erinra oss, vilken snäll och hjälpsam man vi fått känna...<br />Och en överraskning för många, var att &Aring;ke varit i Geneve, <span>Schweiz</span> och byggt hus, det var inget han skröt med till var och varannan....
Bild:Tidningen TÅ
Som synes på annonsen, blev det den 20 Februari,  vi fick ta avsked av Åke och på minnesstunden erinra oss, vilken snäll och hjälpsam man vi fått känna...
Och en överraskning för många, var att Åke varit i Geneve, Schweiz och byggt hus, det var inget han skröt med till var och varannan....


&Aring;ke i jobb vid Finnpörtet 2008
Bild:A Böhlin
Åke i jobb vid Finnpörtet 2008

Åke Larssons kunskap om timmer-hus, var också mest vad som gjorde att han kom och bosatte sig i våra trakter. Han deltog i uppbyggnaden av rundlogen som sedermera blev Värdhuset Svanen i Gallsäter. Det var också där som han fann sin Marianne som han gifte sig med...

Trots att Åke härstammade från Lappland blev han en stor entusiast för Ullångers Hembygdsförening, där han gjorde stora insatser i vårdandet av det stora husbestånd som föreningen begåvats med. Dessutom skänkte han ett hus som blev garage för gräsklippare mm.

Lite om Boxningsvärldmästaren Ingemar Johansson och om hans hus i Geneve i Schweiz

Bild:Arkivbild

Du har aldrig brytt dig om vad andra ska tycka. När du flyttar till Genéve1963 låter du fälla 200 träd i Sverige för att bygga en timmerstuga, mitt bland jetsetarnas vräkiga villor.

Boxaren Paolo Roberto blev bekant med Ingemar och
hur Humoristisk han var:

Många personer i ”Ingos” närhet berättar att humorn alltid varit ett stort inslag i Johanssons liv. 
Något som Paolo Roberto också skriver under på. 
- Ett annat minne är när Ingemar kom ner till gymmet där jag tränade. Det var stort för mig att ”The Champ” skulle komma och visa mig några slagserier. 
- Vi ställde upp där och han visade slagserien, men jag var ju vänsterhänt en så kallad southpaw och Ingemar hade haft väldigt svårt att boxas mot vänsterhänta.
- Så efter att Ingemar hade visade serien, så avbröt jag honom och sa: ”Men Ingemar, jag är ju vänsterhänt det kommer inte att funka.” 
- Då gick han i väg och skojade: ”Såna där (southpaws) ska slås ihjäl vid födseln

Kommentarer om och av Ingemar Johansson:

Ingen boxare har under historien haft snyggare fotarbete än du.

Medan Floyd Patterson inför VM-matchen 1959 isolerar sig för att bygga upp en ilska med hjälp av sexuell frustration, njuter du av mamma Ebbas köttbullar, miljonären Max Ackermans lyxvilla samt fästmön Birgit. Sällan har sportvärden skådat en sådan livsnjutare!


Vi gillar dig för att du alltid tagit för dig och redan tidigt ser du till att göra dig ett namn utanför
Sveriges gränser. 1959 gästar du såväl The Steve Allen Show och The Ed Sullivan Show, två av de största talkshowerna i USA under 50-talet.


Under din storhetstid medverkar du även i inte mindre än sju filmer, både svenska och amerikanska. Förutom de filmer där du spelar dig själv har du framträtt som direktör, busschaufför, malaj och amerikansk soldat.


I Koreakrigsfilmen All the Young Men från 1960 sjunger du Och jungfrun gick till källan i lägereldens sken. Inte ett öga är torrt – och de amerikanska tonårsflickorna faller som furor.


Du är alltid noga med ditt yttre. Under träningen är det hoods och t-shirts som gäller, utanför ringen strikt skräddarsytt. Förutom att ständigt bära kostym är du tidig med accessoarer som klockor, ringar och weekendbagar i skinn.


Och med den stilen är det inte konstigt att du gör boxaren till en stjärna. Att sporten i dag drar en mängd kändisar ringside har vi dig att tacka för. Själv hade du ofta Frank Sinatra på första parkett.


Trots att du blir den första och hittills enda svenska världsmästaren i tungvikt, stiger framgången dig aldrig åt huvudet. För vem mer än du tackar nej till segerfestande, för att istället gå till hamburgerhaket intill Yankee Stadium i New York för att äta två munkar och ett glas mjölk med fästmön? Givetvis iklädd skräddarsydd kostym.


Du har alltid unnat dig det bästa. När du vunnit titelmatchen mot Floyd tar du genast flygcertifikat och köper ett eget Cessnaplan för att kunna flyga runt mellan Europas hot spots.


Du tränade ofta i bara boxerkallingar och suspensoar. Respekt.


Få andra kändisar har påverkat läskkonsumtionen som du. Inför returmatchen 1960 släpps läsken Ingo – som efter din förlust görs om till klassikern Zingo.


Efter triumferna i boxningsringen satsar du helhjärtat på ett jetsetliv, och lägger pengarna på kläder, bilar och hus. Dina hemmabaser är främst USA och Schweiz. Givetvis av skattemässiga skäl.


Du har alltid umgåtts med de största. När Frank Sinatra fyller 70 år sänder han sitt privatplan för att hämta upp dig i Florida, så att du kan vara med på firandet i Los Angeles. I övrigt består entouraget av Marlene Dietrich, Charlie Chaplin, Elizabeth Taylor och racerföraren Joakim Bonnier.


Under dina år i USA betalar du aldrig en restaurangnota. Ofta kommer notan in helt blank, med hälsningen att maten är on the house. Stort.


Du har alltid varit cool och gått din egen väg. När du i början av 60-talet flyttade hem från USA retade sig många på att du körde omkring med utländska nummerplåtar på din Chevrolet Corvett, Porche och Jaguar E-type. Själv tyckte du att det var en självklarhet.


Ditt yttre går inte bara hem hos damerna. 1960 utser det prestigefyllda modemagasinet GQ dig till Årets mest välklädda, imponerade av din stilkänsla, charm och skräddarsydda kostymer. Vi kan inte annat än instämma.


Du har aldrig brytt dig om vad andra ska tycka. När du flyttar till Genéve1963 låter du fälla 200 träd i Sverige för att bygga en timmerstuga av, mitt bland jetsetarnas vräkiga villor.


Trots att du slutade boxas 1963 försvinner aldrig kämpaglöden. Arton år senare springer du bland annat Stockholm Marathon, 48 år gammal. Visserligen inte lika smärt som under glansdagarna – men vilken prestation att lägga fyra mil bakom sig med 120 kilo på kroppen!


När du 1981 är tillbaka på Yankee Stadium i New York där titelmatchen hölls, bär du boots, utsvängda jeans och fodrad jeansjacka. Ingen har imiterat en lastbilschaffis snyggare än du.


Du tummar aldrig på stilen. När det svenska klädmärket Ingo Boxers ska lanseras 1996 har du ett enda krav för att tillåta användandet av ditt namn: Kläderna ska vara av god kvalitet


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Julmaten smakade fint
Julmaten smakade fint

Underhållning, titt i backspegeln, julmat och vinstlotter

STF Höga Kusten hade säsongsavslutning i Ullånger 

Tisdag den 3 december samlades ca 40 medlemmar i Svenska Turistföreningens lokalavdelning Höga Kusten. Det var dags för en innehållsrik säsongsavslutning, i år i ett vackert julpyntat Generationernas Hus i Ullå...

Läs mer
Evas Idé med Glassbaronen i Ullånger fungerade...

Eva Bylund, ÅRETS ULLÅNGERSBO

Bild Anders Böhlin

När vi samlades till 'På Kustens' årsmöte, hade på förslag från Bruno Nyhlén, Eva tillfrågats om hon ville sköta om fikat, så inte ont...

Läs mer
Det går la e'nte att flötta ett varv....

Kvinnor, tjejer, väninnor, besök på Skulebergets Restaurang och Dockstavarvet


.Bild:A Böhlin Ett dukat bord väntade vid Skulebergets Restautang och biffen med tillbehör och gräddsås smakade utmärkt och Bertil noterade förtjust att det...

Läs mer

Sommarförberedelser!

Årets (fjolårets) Ullångersbor har satt vår ort på kartan...

Vedklyverier och "utlokalisering" av loppis till Cesars lokaler

« Föreg. Nästa »



Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   Anders Böhlin
Redaktion:   Anders, Eileen, Hans, Ida, Olof