Folknykterhetens Dag för 50 år sen


Folke Bohman 2007-05-17

Bilkortege på Folknykterhetens Dag våren 1957
Bild:Folke B
Bilkortege på Folknykterhetens Dag våren 1957

Idag, Kristi Himmelsfärds Dag, har det också varit Folknykterhetens Dag.

För 50 år sen firades den här dagen också i Ullånger, främst av medlemmarna i lokalföreningen av MHF, Motorförarnas Helnykterhets Förbund. Ofta anordnades en bilkortege, som startade i samhället, Sundbron, och sedan åkte en runda på vägarna i närområdet. Vissa år gick färden till Kramfors där det hade ordnats ett gemensamt arrangemang för de olika lokalklubbarna.

Just den här dagen, då vädret tydligen var ganska likt det vi haft idag, klättrade jag upp på ett s.k. mjölkbord i Håll för att få en bra kameravinkel när bilarna kom norrifrån på kustlandsvägen. Den kallades en tid för Riks - 13, men jag tror att det namnet kom något senare. Idag heter vägen som bekant E4, Europaväg 4, och den har nästan exakt samma sträckning idag som på kortet för 50 år sen.
Fotot är taget i riktning norrut.

Ledarbilen har en affisch på kylaren, och där syns MHF - emblemet uppe till höger, och tvärsöver nertill står det Folknykterhetens Dag. Om jag inte tar helt fel är det en Buick som leder kortegen (möjligen kan det vara en Oldsmobile), men vem som sitter vid ratten kan jag inte se.
Några av bilarna längre bak i kön har små flaggor vid backspeglarna.

Annars vet jag att flera på den tiden kända Ullångersbor säkert fanns med, Olle Westlund, John Sundlöf, Kalle "Kondis" Westin, Leander Näslund för att nämna några av dem. På bilden kan jag räkna till 14 bilar innan sluttningen mot norr skymmer sikten. I bildens högra kant har idag konstären Thor Eliasson sin ateljé. Lägg förresten märke till telefonstolparna utefter vägens högra sida.

Idag kom jag på, att jag nånstans borde ha ett foto av en bilkortege på landsvägen i Håll, och efter en del letande i mina gamla negativ lyckades jag hitta detta. Det här fotot hasr aldrig varit kopierat tidigare, så jag har skannat in negativet och lagt in det i datorn. Här är resultatet.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Kulturfabriken i Mjällom

Utställning och försäljning av konst och hantverk.


Säsongen, 2013, startar med Vernissage lördagen den 29 juni då de flesta utställarna är på plats. Öppet varje dag, 11.00 till 17.00, från den...

Läs mer

fotoutställning på Nordbo Gård

Bilden visar Anki Hamberg samtalar med några av besökarna

Söndagen den 26 juni, var det en fotoutställning på Nordbo Gård i Ullånger. Det var Anki Hamberg som visade sina foton från Höga Kusten och det var mycket fina...

Läs mer
Utterligare ett djur....

Rökstastrand

Utter <br />Strandskator

Ovanliga besökare på och under bryggan vid sommarstugan i
Röksta


I söndagskväll, 23 maj såg vi det vi trodde var en säl utanför bryggan i Röksta....

Läs mer

Nordbo Gård

Bäverns framfart

Besök hos Nong och hans fru Buaphum i Thailand

« Föreg. Nästa »



Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   Anders Böhlin
Redaktion:   Anders, Eileen, Hans, Ida, Olof