Jaktmässa i Örnsköldsvik.


J Westin 2008-04-08

Bild:Arrangör

För första gången ordnas en jaktmässa i Örnsköldsvik. Den vänder sig inte bara till jägare utan alla är välkomna - vuxna som barn. Därför är det gratis entré.

Det blir inte bara en mässa utan samtidigt med en utställning löper ett antal föreläsningar om björnjakt, skogsfågel, rävlock mm. Inte minst intressant kan det vara att lyssna på en forskare från Norge där man undersökt hur nära en människa kan komma en björn innan den drar sig undan. Några av föreläsningarna kommer att vara avgiftsbelagda. Första föreläsningen börjar redan kl. 09.30 så det blir ingen sovmorgon för intresserade.

Intresset för björn och björnjakt har ökat väsentligt i regionen under senaste två åren. Det hänger säkert ihop med den snabbt ökande björnstammen. På mässan kan man se den björn som attackerade en hundförare i Pengsjö för några år sedan. Björnen fälldes i självförsvar. Polismyndigheten i Örnsköldsvik har ansökt hos Naturvårdsverket om att få den varg som sköts förra året när den attackerade en hund i trakten av Solberg. Länsstyrelsen kommer att redogöra för hur man tänkt sig en lokal rovdjursförvaltning. Värdet av älgjakten blir också belyst relativt de betesskador älgen förorsakar markägarna. Föreläsningarna avslutas med en debatt om aktuella jaktfrågor i Västernorrland.

Björnen får sällskap av några andra vilda djur som kan vara av intresse inte minst för de riktigt små mässbesökarna. För dem kommer även att finnas ett ”barnbord/naturstig”. Något äldre kan prova att skjuta med hjälp av en skjutsimulator och få hjälp av en instruktör. Både gevärs och hagelskytte kan provas. Naturbruksgymnasiet deltar med en annan simulator men nu kan besökarna prova skogsavverkning.

Utomhus ordnas en förevisning av olika jakthundar och tillfälle ges att prata med företrädare för olika hundraser. Många olika föreningar och polisens vapenavdelning finns representerade på mässan för att kunna svara på besökarnas frågor.

Arrangörerna hoppas att Jaktmässan skall kunna utvecklas till att bli ett forum där aktuella frågor inom jakt, fiske och natur kan belysas och diskuteras. Blir den uppskattad finns det säkert energi för att göra om det. Men lite nervöst känns det eftersom det är första gången detta arrangeras i Ö-vik säger …



Arrangörer; Studiefrämjandet, Älghundsklubben, Ö-viks Jaktvårdskrets, Ö-viks Norra Jaktvårdskrets m.fl

Bild:Arrangör


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Domarträff i Kramfors-Härnösand



Domarträff i Kramfors-Härnösand.

Den 18 augusti hade zonen Kramfors-Härnösand samlats till en domarträff i skogarna utanför Ullånger. En dispens från länsstyrelsen hade godkänt ett förtida...

Läs mer

Metartävlingen vid Almsjöbadet!


Ett antal intresserade kom till Almsjöbadet och tävlade om vem som kunde meta upp den högsta vikten på småfisk sammanlagt under tre timmar.

Läs mer

Metartävling vid Sör-Almsjön!

Bilden är från 2011 års mete vid Sör-Almsjön

På lördag den 28:e är det dax för den årliga metartävlingen vid Almsjöbadet.


Startskottet går klockan 12 och metet avslutas klockan 15. Föreningen...

Läs mer

Lyckat pimpelfiske!

Länets främsta jakthund

Årets Björnjakt

« Föreg. Nästa »



Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   Anders Böhlin
Redaktion:   Anders, Eileen, Hans, Ida, Olof