Jägareförbundet Mitt Norrland, Sollefteå 2010-02-17

Pressmeddelande!
Första bekräftade mårdhunden i Västernorrlands län.


J Westin 2010-02-18

Bild:Jägareförbundet Mitt Norrland

På måndagsmorgonen 15 februari fångades och avlivades en mårdhund i Mjällom, Västernorrlands län. Djuret var en hane på 3,7 kg som var kraftigt avmagrad, saknade en stor del av svansen och var i allmänt dålig kondition. Det är den hittills sydligaste bekräftade förekomsten av mårdhund i Sverige.

Texten är hämtad från den pressrelease som skickats ut.
Mårdhunden är en främmande art som kan orsaka stor skada på det inhemska fågellivet om den etablerar sig i Sverige. Dessutom kan den sprida allmänfarliga sjukdomar som rabies, bandmask och den ostliga varianten av borrelia, som har betydligt allvarligare symptom än den borrelia som förekommer i landet idag.

 Mårdhunden härstammar ursprungligen från sydost Asien, men planterades för skinnets skull ut under 1920-30 talet i det forna sovjet unionen. Därifrån har den sedan spridit sig via Finland och nu till Sverige.
I Norrbotten har ett antal föryngringar av mårdhund kunnat konstateras och ca 80 mårdhundar har hittills avlivats i Norrbotten. I höstas fälldes en mårdhund strax norr om Umeå, som då var den hittills sydligaste bekräftade förekomsten av mårdhund i landet.
Mårdhund kan vandra långa sträckor och den fällda mårdhunden hade förslitningsskador på trampdynorna. Den avlivade mårdhunden kommer att skickas till SVA där den obduceras för parasitologiska undersökningar efter bandmask och virologiska undersökningar efter rabies. Även DNA-prov kommer att tas för att försöka utröna om den härstammar från mårdhundar i Tornedalen eller om den kan ha tagit sig över isen från Finland.
Eftersom mårdhund ställer till med stor skada på den inhemska faunan och kan fungera som spridningsvektor för allvarliga sjukdomar försöker vi förhindra att arten etablerar sig i Sverige.

Projekt Mårdhund är ett samarbete....

Bild:Jägareförbundet Mitt Norrland

..... mellan Sveriges Lantbruksuniversitet, Naturvårdsverket, Svenska Jägareförbundet och Länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Skåne län, vars syfte i första hand är att förhindra en etablering av mårdhund i Sverige.
Mårdhunden kan lätt blandas ihop med flera andra djur, exempelvis grävling. Page 2 Svenska Jägareförbundet och Länsstyrelsen Västernorrlands län uppmanar jägare och allmänhet att vara uppmärksam på om de observerar mårdhund eller spår av mårdhund i området och genast anmäla detta till Jägareförbundet Mitt Norrland 0620-173 20 eller till Länsstyrelsen Västernorrland 0611-34 91 51, 34 91 52, eller 073-274 13 78. Tips och frågor om mårdhund i övriga Sverige hänvisas till Jägareförbundets kontor i Norrbotten (0920-231800), Västerbotten (090-144300), Västernorrland (0620-173 20). Mera information finns på: http://www.mardhund.se För mer information kontakta: Christer Zakrisson, Jaktvårdskonsulent, Jägareförbundet Mitt Norrland, 070-33 00 648 Fredrik Dahl, Projektledare, Mårdhundsprojektet, 070-323 09 04. Karin Saltin, Länsstyrelsen Västernorrlands län, 0611-34 91 52
Svenska Jägareförbundet är en folkrörelse med cirka 200 000 medlemmar. Förbundet bildades 1830 i syfte att rädda viltstammarna samt att främja en långsiktigt hållbar jakt. Svenska Jägareförbundet har även ett allmänt uppdrag av regeringen att leda den praktiska jakten och viltvården i Sverige.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Domarträff i Kramfors-Härnösand



Domarträff i Kramfors-Härnösand.

Den 18 augusti hade zonen Kramfors-Härnösand samlats till en domarträff i skogarna utanför Ullånger. En dispens från länsstyrelsen hade godkänt ett förtida...

Läs mer

Metartävlingen vid Almsjöbadet!


Ett antal intresserade kom till Almsjöbadet och tävlade om vem som kunde meta upp den högsta vikten på småfisk sammanlagt under tre timmar.

Läs mer

Metartävling vid Sör-Almsjön!

Bilden är från 2011 års mete vid Sör-Almsjön

På lördag den 28:e är det dax för den årliga metartävlingen vid Almsjöbadet.


Startskottet går klockan 12 och metet avslutas klockan 15. Föreningen...

Läs mer

Lyckat pimpelfiske!

Länets främsta jakthund

Årets Björnjakt

« Föreg. Nästa »



Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   Anders Böhlin
Redaktion:   Anders, Eileen, Hans, Ida, Olof