Mathörnan

Gratinerad färs med potatismos


Anki Hamberg 2005-01-03

4 portioner
500 g köttfärs
1 msk matfett
1 lök
1 squash
½ dl chilisås
2 msk worcestersås
4 portioner potatismos

Fräs färsen smulig i matfett. Hacka löken. Strimla
squashen fint. Låt lök och squash fräsa med färsen.
Tillsätt chili- och worcestersås och koka ihop i 3
min. Häll det i en form. Spritsa moset runt kanten.
Gratinera i 225º, 10 min.

Potatismos
4 portioner
Ca 800 g potatis (10-12 st)
vatten i höjd med potatisen
2 tsk salt per l vatten
2-2½ dl varm mjölk

Skala och skölj potatisen. Koka den mjuk. Häll av
vattnet och ånga av potatisen. Pressa den genom
purépress eller mosa den med potatisstöt eller gaffel.
Tillsätt den varma mjölken lite i sänder under kraftig
omrörning och låt moset koka upp. Krydda och
smaka av. Tillsätt ev. smör.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






En spännande historieskildring och en bakbok att inspireras av...

Tunnbrödets hjärta finns i Ångermanland


Ingrid Ölund, Skogs-Hilda i Ullånger, i full färd med att baka barkbröd. Arkivbild. FOTO: ROBBIN NORGREN
En gång var tunnbrödet basföda i det svenska hushållet. I dag är tunnbröd en delikatess som...

Läs mer

Chiligryta med sötsur sås

Sötsur-sås.

Vitlök 
2.0 klyftor 
Ingefära 
1.0 cm 
Jordnötsolja 
1.0 msk 

Ketchup 
2.0 msk 
Aprikossylt 
2.0 msk 
Worcestershiresås 
1.5 msk 
Tabascosås 
1.0 tsk 
Ättikssprit (12%) 
2.0 tsk 
Vatten 
1.0 dl 
Salt & peppar 


Ger 2,5 msk sås/portion 
Ingredienser (4 port.)




Instruktioner
1. Skala och finhacka lök och ingefära.
2. Bryn hacket med lite olja i en kastrull på medelhög värme i cirka 3 minuter.
3. Tillsätt ketchup och övriga såsingredienser.
Låt det småkoka i 15 min tills det tjocknat något. Sila såsen genom ett såll.

Efter att jag gått en ABF-kurs i matlagning har jag många fina recept att förmedla


söndag den 3 februari 2008 Chiligryta med karré (4 port) 500 g benfritt karré kött 2 msk flytande...

Läs mer

Appropå korv.


Enklare kan det inte gå ?


Enkel korv¬gryta Portioner: 2 Tid: 20 minuter Ingredienser: 300 g falukorv eller skinka 2 små gula lökar 1 vitlöksklyfta 2 dl oxbuljong eller köttbuljong...

Läs mer

Mathörnan

Kall hjortronpudding

Tjälknöl av älg

« Föreg. Nästa »



Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   Anders Böhlin
Redaktion:   Anders, Eileen, Hans, Ida, Olof