Soppa med bröd


Anki Hamberg 2004-12-27

Trattkantarellsoppa med gorgonzola

4 personer

1 l svamp
2 msk smör
1 l höns- eller grönsaksbuljong
1 dl grädde
2 – 3 msk vetemjöl
citronsaft eller vin till smaksättning

Fräs den hackade svampen i smör. Tillsätt vetemjöl och rör väl, häll över buljong och grädde. Koka 5 – 10 minuter. Smaksätt med citronsaft, vitt vin, madeira eller sherry och låt slutligen en bit gorgonzola smälta i soppan.


Focaccia med feta

1 Långpanna

50 g jäst
7 dl vatten
2 tsk salt
½ dl olivolja
rivet skal av en stor citron
3 dl durumvete
ca 1 liter vetemjöl (special)
2 msk olivolja till pensling
150 g fetaost
2 msk grovhackad färsk rosmarin
1½ tsk gourmetsalt

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37º. Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, ½ dl olivolja och mjöl. Arbeta degen tills den känns smidig men fortfarande ganska lös. Låt den jäsa i ca 30 minuter.
Häll upp degen i en långpanna med bakplåtspapper. Tryck ut degen med mjölad hand. Pensla med olivolja, strö över smulad fetaost, rosmarin och salt. Tryck försiktigt ner det i degen. Låt jäsa under duk i ca 15 minuter.
Sätt ugnen på 225º. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Låt brödet svalna på galler. Skär eventuellt brödet i fyrkanter och servera det till soppan.

Smaklig måltid!

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






En spännande historieskildring och en bakbok att inspireras av...

Tunnbrödets hjärta finns i Ångermanland


Ingrid Ölund, Skogs-Hilda i Ullånger, i full färd med att baka barkbröd. Arkivbild. FOTO: ROBBIN NORGREN
En gång var tunnbrödet basföda i det svenska hushållet. I dag är tunnbröd en delikatess som...

Läs mer

Chiligryta med sötsur sås

Sötsur-sås.

Vitlök 
2.0 klyftor 
Ingefära 
1.0 cm 
Jordnötsolja 
1.0 msk 

Ketchup 
2.0 msk 
Aprikossylt 
2.0 msk 
Worcestershiresås 
1.5 msk 
Tabascosås 
1.0 tsk 
Ättikssprit (12%) 
2.0 tsk 
Vatten 
1.0 dl 
Salt & peppar 


Ger 2,5 msk sås/portion 
Ingredienser (4 port.)




Instruktioner
1. Skala och finhacka lök och ingefära.
2. Bryn hacket med lite olja i en kastrull på medelhög värme i cirka 3 minuter.
3. Tillsätt ketchup och övriga såsingredienser.
Låt det småkoka i 15 min tills det tjocknat något. Sila såsen genom ett såll.

Efter att jag gått en ABF-kurs i matlagning har jag många fina recept att förmedla


söndag den 3 februari 2008 Chiligryta med karré (4 port) 500 g benfritt karré kött 2 msk flytande...

Läs mer

Appropå korv.


Enklare kan det inte gå ?


Enkel korv¬gryta Portioner: 2 Tid: 20 minuter Ingredienser: 300 g falukorv eller skinka 2 små gula lökar 1 vitlöksklyfta 2 dl oxbuljong eller köttbuljong...

Läs mer

Mathörnan

Kall hjortronpudding

Tjälknöl av älg

« Föreg. Nästa »



Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   Anders Böhlin
Redaktion:   Anders, Eileen, Hans, Ida, Olof