LRF:s Strutsmeny


Anders Böhlin 2005-04-10

!. Entré:Gravad struts i enbär och brännvin. 2. Huvudrätt:Örtrullad strutsfilé med rödvinssås med ingefära och rotfruktspytt 3. Dessert: Strutsparfait med saffran

1. Gravad struts i enbär och brännvin.
200-300 g strutsfilé
1 tsk grovstött vitpeppar
1/3 dl enbär krossade
4 cl brännvin special
2 msk salt
2 msk socker
Blanda samman alla ingredienser och gnid in köttet med gravningslagen.
Lägg allt i påse eller linda in köttet i plastfilm. Låt gravas i 2 dagar.
Vänd på köttet några gånger under gravningsprocessen.
Ta sedan bort laken annars blir strutsen för salt.
Frys sedan köttet och skiva det tunt.
Serveras med creme fraiche och avocado. Dekoreras med en kvist slätbladig persilja och citronskiva.


Örtrullad strutsfilé:
600-800 g strutsfilé
smör att bryna i
kryddblandning som krossas:
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
salt och peppar
Salta och peppra filén. Bryn den i smör. Rulla den i kryddblandningen och svep in i folie. Sätt i köttermometer. Låt eftersteka i ugn till max 63(C innertemperatur. (Ugnstemperatur 140(C). Ta ut ur ugnen. Låt vila 10-15 min innan man skär upp den.
Rödvinssås med ingefära:
1 msk smör/margarin
1 charlottenlök
1 liten morot
1 bit färsk ingefära
1 2/3 dl rödvin eller matlagningsvin
11/2-2 dl buljong eller vatten eller steksky
salt och svartpeppar
ev. 2 msk konc kalvfond från Knorr
1/2 tsk maizena
Beredning av sås:Fräs lök och morot i smör/margarin tills det fått färg. Tillsätt rödvin och låt koka ihop. Tillsätt buljong/vatten/steksky riv ner ingefära. Smaka av med svartpeppar och ev salt. Låt sjuda i 5-10 min för att locka fram smakerna. Red av med maizena. Sila såsen. Smaka ev av med vin och en klick smör.
Rotsakspytt:
4 st medelstora potatisar
1 bit rotselleri
1 st palsternacka
1 st gul lök
1 bit kålrot
2 st morötter
salt o peppar
vitt vin
smör till stekning
Skala och tärna rotsakerna fint. Fräs i smör. Tillsätt lite vitt vin för att koka igenom pytten. Smaka av med salt och peppar. Rotsakerna är klara innan de är helt mjuka.
Saffransparfait:
5 dl vispgrädde
2 dl strutsäggula eller 5 äggulor från hönsägg
100 g socker
saffran efter smak
2 cl Amaretto likör
eller annan likör
Så här gör du: Vispa grädden lätt och ställ den åt sidan.
Vispa äggulor och socker vitt
På med saffran och likör.
Vänd ner den vispade grädden.
Frys i form i minst 3 timmar

Annika, Siw och Ove kunde med lite tillsats av amarettolikör få ner strutsparfaiten med saffran
Annika, Siw och Ove kunde med lite tillsats av amarettolikör få ner strutsparfaiten med saffran


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Herrarnas kulinariska afton...

Började med Guérards favorit som förrätt

Med färdiga smördegsplattor kan denna rätt snabbt tillagas

Men allra först hälsades LRF-damerna välkomna från bastun, med välkomstdrink Chappel Hill + snittar: olika sorters kex, ost, oliver och dadlar.
Till Guérards favorit: Mariestads Prima Lager (nr 1389)

Läs mer

Rödbetsbiffar och pepparrotsyoghurt


Fredagsgott


Rödbetsbiffar och pepparrotsyoghurt Rödbetor är trevliga, fredagar är speciellt trevliga. Vilken bra kombination. Nytta med nöje. Några av betorna hamnar tillsammans med potatisen i ugnen....

Läs mer
Mathörnan

Lyxig strömmingslåda med skaldjur.



6 portioner 1 kg strömmingsfilé en klick smör 6-8 ansjovisfiléer 200g scampi- eller kräftstjärtar 1 dl Crème Fraiche 1 dl grädde 2 msk ströbröd salt, peppar Sätt ugnen på 200°. Smörj en...

Läs mer

En god efterrätt.

Räkpanna

Semlor

« Föreg. Nästa »



Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   Anders Böhlin
Redaktion:   Anders, Eileen, Hans, Ida, Olof