Malta - en underbar ö i Medelhavet.


Anki Hamberg 2007-05-04

Bild:anki

Malta är en ö med många sevärdheter, trevliga människor och har ett milt och behagligt klimat året runt.

Vi for en gråmulen, blåsig och vårvintertrist helg till denna härliga ö. Malta är en relativt liten ö, vilket gör att det mesta finns inom räckhåll. Det finns fem öar av vilka tre är bebodda med ca 400 000 innevånare. Eftersom ön har varit under brittiskt beskydd, pratar praktiskt taget alla engelska, men även fenicier, kartager, romare, bysantinare, araber, kastilianer, johanniterriddare, fransmän och naturligtvis nordmän har intagit denna lilla ö och alla har lämnar sina spår.
År 1964 blev Malta självständig och utropades till republik 1974.

Vårt hotell var beläget i St Julian som ligger vid en 5 km lång strandpromenad. Här möter man nog fler människor än någon annanstans på ön. Längs den kan man promenera till Sliema som är Maltas största och modernaste stad. Där man kan ta en båt över till Valletta som är öns huvudstad. Det går också bussar till de flesta orter på ön vilket är ett mycket billigt och smidigt färdsätt.

Vi hade som ni förstår inte så många dagar på oss, så det gällde att planera. Vår första dag (kväll) blev bara i St Julian.
Dag 2 valde vi att tillbringa i Valletta, även kallad "palatsens stad". Efter en promenad till Sliema tog vi bussen till huvudstaden. Det är en barockstad som byggdes efter den turkiska belägringen 1565 av en fransk mästare, Jean de la Valette. Här finns Europas djupaste naturhamn och ett rikt arv av arkeologi, historia och arkitektur.

I Valletta.
I Valletta.

Dag 3, som var en lördag, passade vi på att besöka Mdina. Denna vackra stad var Maltas huvudstad under medeltiden. En plats med mycket atmosfär och smala gränder. Mdina kallas också för "den tysta staden" och en del menar att har man inte sett Mdina har man inte varit på Malta. Katedralen i staden, står enligt legenden på den plats där Paulus omvände den romerske guvernören Publius till kristendomen och den hyser ovärdeliga konstskatter. Katedralmuseet som låg mittemot är ett av de främsta religiösa museerna i Europa. I Mdina finns även ett vaxkabinett som visar upp Maltas, många gånger blodiga, historia.
Utanför muren och vallgraven som omgärdar Mdina finns Rabat. De var en gång i tiden en och samma stad men separerades tack vare muren. I Rabat besökte vi St Paul´s kyrka och grotta som ligger bredvid varandra. Enligt traditionen (skrifter av aposteln Lukas) sökte aposteln Paulus skydd i grottan efter att ha lidigt skeppsbrott.
Vi besökte även St. Paulus katakomber som är en underjordisk begravningsplats från 3-400 talet e.Kr.

Mdina med katakomberna i Rabat (till vänster står Carro)
Mdina med katakomberna i Rabat (till vänster står Carro)

Efter besöken i Mdina och Rabat tog vi bussen till Mosta. Där kunde vi se den tredje största kyrkan i världen, enligt de nyvunna vännerna Carro och Johan (ni ser dem på bild lite här och var). Det var en helt fantastisk upplevelse. I ett av rummen fanns en bomb, som kom genom kyrktaket under andra världskriget. Den exploderade aldrig, men bomben sparades. Jag vet inte om den fortfarande är aktiv eller inte, men jag tittade på den iallafall, i och för sig med en viss rysning.

Kyrkan i Mosta, med bomben i det vänstra hörnet..
Kyrkan i Mosta, med bomben i det vänstra hörnet..

Dag 4, söndag och vår sista dag på Malta. Planet skulle gå kl. 21.00, så vi hade gott om tid. Det resulterade i att vi delade taxi med Carro och Johan och for till "Blue Grotto". Det är några grottor som havet skapat på den norra sidan av ön. Vi hyrde en båt som tog oss dit, till detta gnistrande av vattenreflexer, underbara grottor. Vattnet var azurblått och turkos på vissa ställen och vid en del grottor kunde man se hur koraller satt fast vid grottväggarna. Det blev en mäkig avslutning på en intensiv helg.

Blue grotto.
Blue grotto.

Med detta sänder vi en hälsning och tack till Carro och Johan och folket på Malta, för det var de som förhöjde stämningen på vår korta semester.

Här sitter vi och njuter av en sista lunch tillsammans.
Här sitter vi och njuter av en sista lunch tillsammans.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Hans återser lite av 'sitt' Italien

Från norditalienska sjöar och egna vandringar i bergen rapporterar här Hans Jonsson



Bild: Hans Jonsson

Bild: Hans Jonsson

Bild: Hans Jonsson

Bild: Hans Jonsson



Bild: Hans Jonsson
Bild: Hans Jonsson


Bild: Hans Jonsson

Bild: Hans Jonsson



Bild: Hans Jonsson

Bild: Hans...

Läs mer


Hälsningar från vår Lapplands korrespondent

Min första fjällvandring söndag 23 augusti 2015

Vi körde 800 km för att vandra 80 km. Galet eller vad !!!
Vi (fyra STF medlemmar) körde till Kvikkjokk och flög helikopter till Staloluokta,
där vi övernattade på...

Läs mer


Irland!

Den gröna ön!




Vid ett besök nyligen i Irland träffade jag min familj. En härlig kväll på en höst promenad på den 5 km långa stranden vid...

Läs mer

Utflykt med hemligt mål, visade sig vara till konstnärinnan 

Tiina Ojastes pastorala idyll, mitt i skogen

I Ndola, när planet med Dag Hammarsjöld störtade

Helen Sjöholms, Kaj Gullmars och Kjell Lönnås stad

« Föreg. Nästa »



Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   Anders Böhlin
Redaktion:   Anders, Eileen, Hans, Ida, Olof