Boule


Anki Hamberg 2007-09-16

De som spelade när jag var där är, Mary Viberg, Svea Westin, Aina Hägglund, Jan-Olof Sjölund, Birger Nordlund och Monica Nordlund.
Bild:anki
De som spelade när jag var där är, Mary Viberg, Svea Westin, Aina Hägglund, Jan-Olof Sjölund, Birger Nordlund och Monica Nordlund.

Boule är en populär sport bland våra "äldre" i Ullånger.

Nu har boulebanan som finns på Kinavallen flyttats till framsidan av huvudbyggnaden. Det innebär att det är lättare att ta sig dit för att spela, även om detta bara är en tillfällig lösning, så är den klart bättre. Så småningom kommer det att bli en permanent bana på översidan till alla boulespelares glädje.

 

På Kinavallen finns tre banor att spela på.
På Kinavallen finns tre banor att spela på.

Spel/Sport som spelas genom att stora kulor av stål kastas mot en liten kula som kallas lille. Spelet spelades från början av romerska legionärer i södra Frankrike. Ordet boule är egentligen det franska namnet på kloten. I de flesta andra länder benämns spelet Petanque. Oftast spelar man på hårt grusunderlag. Gräsmattor och sandstränder passar inte för spelet.

Spelet börjar med att man skakar hand med sin motspelare och lottar om vem som ska börja. Det lag som vinner lotten ritar en ring som är max 50 cm och minst 35 cm, ställer sig i den och kastar ut lillen mellan 6 -10 m. Sedan kastar man iväg ett klot mot lillen, därefter kan det andra laget välja mellan att skjuta bort klotet i fall det ligger för nära eller att kasta ett klot som hamnar närmare än motståndarens klot. När lagen har kastat var sitt klot jämför man vilket som ligger närmast lillen. Det lag som ligger längst ifrån får då kasta ett klot igen. En ny jämförelse görs. Så fortsätter det tills att ena laget har slut på klot då är det det andra lagets tur att kasta sina resterande klot. När alla klot är spelade får man poäng för alla klot som ligger närmare än motståndarens närmsta klot.

Spelet sker i form av

Singel (en mot en) tre klot per lag
Dubbel (två personer mot två personer) tre klot per person
Trippel (tre personer mot tre personer) två klot per person

Nu var det överspelat för denna gång.
Nu var det överspelat för denna gång.

Taktiken inom boule handlar ytterst om att använda sin klot på ett optimalt sätt, utifrån spelarnas förmåga och spelets situation. Duktiga spelare på elitnivå skjuter ofta, då deras träffprocent är hög. Ett bra skott kan innebära att man både lägger och skjuter samtidigt, dvs man får en fullständigt elastiskt stöt och byter plats med det liggande klotet, en sk carreau. För sämre spelare lönar det sig ofta bättre att lägga ett klot framför som ligger ivägen, det är bättre än ett missat skot. Ett viktigt inslag i boulespelet är att spela snålt, ofta är det bättre att spela på att förlora en poäng än försöka vinna flera poäng med risk att förlora ett stort antal poäng.

Info. hämtat ur wikipedia.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
1. Ullångers Boule A o Nordquist 2007-09-17


Ett spel för alla åldrar

Årets första boule utomhus i Ullånger

Idag den 27 maj 2020 var det första gången i år det spelades boule utomhus i Ullånger. Vi var nio spelare som samlades på boulebanorna vid Generationernas hus. Det var ganska mycket sol, lagom varmt  och bara svaga...

Läs mer
Gunnel kastar iväg ett klot och försöker komma så nära det lilla vita klotet som möjligt.

Efter 90 kan man imponera i ett bollspel...

Säsongsavslutning för boulespelarna

Onsdag den 11 december 2019 var det säsongsavslutning för dem som spelar boule på Generationernas Hus i Ullånger. Vi var tio spelare som delades upp slumpvis i fyra lag. Grö...

Läs mer
Överlyckliga över genomfört lopp.

Höga Kusten Trail, en verklig utmaning!
 

Höga Kusten Trail  är Sveriges färskaste upplevelselopp och tar dig genom världsarvet Höga Kusten absoluta höjdpunkter. Du har 14 timmar på dig att ta dig 43...

Läs mer

Ett steg närmare en ny linbana

Kvällsvandring till Salumstugan!

Kvällsvandringen gick till Valkallen denna kväll.

« Föreg. Nästa »



Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   Anders Böhlin
Redaktion:   Anders, Eileen, Hans, Ida, Olof