Surströmmingspremiär.


Anki Hamberg 2005-08-18

Bild:anki hamberg

Surströmming, en svensk specialitet.

Surströmming var från början billig vardagsmat som främst spisades i husen längst norrlandskusten. Surströmming, som är en svensk specialitet, är känd ända sedan 1500-talet. I och med att förpackningarna där surströmmingen förvarades blev förbättrade, kunde försäljningen spridas söderut. Under 1800-talet hade den speciella rätten letat sig in i samhällets alla sociala skikt och helt plötsligt blev surströmmingen festmat.

Detta skrevs den 20 augusti 1998.

Bild:anki hamberg

Strid om premiärdatum för surströmming
LULEÅ. Torsdagens surströmmingspremiär kan vara den sista gemensamma för landets olika salterier.
Livsmedelsverket vill slopa lagstiftningen om första försäljningsdag för den norrländska delikatessen, och branschen fruktar för surströmmingens framtid.
-Vi är rädda för att det ska bli som med kräftorna, som har gått tillbaka sedan premiärdatumet togs bort. Utan premiärdatum orkar kanske inte livsmedelshandlarna lyfta fram surströmmingen på samma sätt som i dag, säger Mikael Kemi, vd för BD-fisk i Luleå.
Tillsammans med Intresseföreningen för Norrlands salterier har han skrivit brev till Livsmedelsverket för att få behålla den gemensamma premiärdagen.
-Surströmmingen behöver det tryck som skapas inför en premiär. Nu är det nästan så att för varje strömmingsätare som försvinner, minskar marknaden, säger han.

Inget hygieniskt motiv
Livsmedelsverket vill ersätta Fiskekungörelsen från 1979, som stadgade att surströmmingen fick börja säljas först tredje torsdagen i augusti.
-Det finns inget livsmedelshygieniskt motiv för en sådan bestämmelse. Strömmingen blir lekmogen vid olika tider längs Norrlandskusten, och inläggningen blir därför klar vid olika tider, säger statsinspektör Hans Brådenmark vid Livsmedelsverket.
Förslaget att slopa premiärdatumet är ute på remiss just nu och flera kommuner, liksom en grossistkedja, har inget emot slopat förbud. Men det finns alltså också motståndare mot förslaget.

Enas för strömmingens skull
Om Livsmedelsverket tar bort premiärdagen finns det en möjlighet kvar - att branschen kommer överens om ett gemensamt premiärdatum.
-Det måste diskuteras, och jag tycker att vi måste försöka bli eniga, både intresseföreningen och de som står utanför den. Men de som har det kärvt kanske väljer att stå utanför, och så börjar de knapra på premiären. Och då är det snart borta för de andra också, säger Mikael Kemi.
-Sunt förnuft säger att vi borde enas, för surströmmingens framtid, men verkligheten brukar inte alltid följa förnuftet, säger han.

Hur blev det?

Bild:anki hamberg

Jo, vi öppnar fortfarande årets burkar den tredje torsdagen i augusti

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Från konfirmandgruppen 1955 syns i främre raden:fr.v. Vivi Forsgren, Sigrid Renlund, Anna Söderström, Gerd Forsgren, Anna Viborg. Bakre raden fr.v. Ingrid Råborg, Irén Sundelius, Bert Höglund, Åke Sundin, Ulf Mellberg och Bert Nilsson
Från konfirmandgruppen 1955 syns i främre raden:fr.v. Vivi Forsgren, Sigrid Renlund, Anna Söderström, Gerd Forsgren, Anna Viborg. Bakre raden fr.v. Ingrid Råborg, Irén Sundelius, Bert Höglund, Åke Sundin, Ulf Mellberg och Bert Nilsson

Konfirmationskamrater-55

Gjorde jubiléumsresa till Marviksgrunnan

Den årligt återkommande båtresan med M/S Rånö till "Grunnan" brukar ha en känd agenda med gudstjänst och sång av Carina Näsholm samt avslutning utomhus, med 'härlig är jorden*.  Extra...

Läs mer

Adventstid!


Tiden går fort och vi har redan passerat tredje söndagen i advent. Advent kommer av latinets adventus (Domini) som betyder (Herrens) ankomst, även om en vanlig missuppfattning,...

Läs mer

GOD JUL, GOD JUL!!

Läs mer

GLAD MIDSOMMAR

Koutsläpp i Viksäter.

De nya ägarna av Kustladan stöder också Ullånger-Vibyggeråkörens nationadagsfirande

« Föreg. Nästa »



Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   Anders Böhlin
Redaktion:   Anders, Eileen, Hans, Ida, Olof