Alkohol säljs mer under pandemin


Amanda Bruks 2021-05-20

När pandemin slog till blev många drabbade. Jobb och studier blev plötsligt något man gjorde på distans och oron över att alkoholkonsumtionen under pandemin ska ha påverkats är något vi inte kan sticka under stolen. Men hur har det egentligen varit? Ska vi vara oroliga?


 

’’Vi ser inte någon ökad alkoholkonsumtion under coronapandemin jämfört med samma period förra året’’, säger utredaren Björn Trolldal på CAN i ’’Ingen ökad alkoholkonsumtion i Sverige under coronapandemin’’ (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, 2020-06-04).

Enligt artikeln har alkoholförsäljningen faktiskt minskat under pandemin på restauranger samt resandeinförsel, vilket i sig inte är förvånansvärt. Restauranger, barer etc. har blivit avsevärt påverkade under dessa omständigheter och tvingats sluta servera alkoholdrycker efter en viss tid. Konsekvenserna av detta har blivit att många i stället letat alkohol på annat håll. Det är då man har sett en ökad försäljning på Systembolaget i stället. Däremot har alkoholkonsumtionen i stort varken ökat eller minskat. Utan den har legat på samma nivå som den gjorde år 2019. En slutsats kan nog dras om att alkoholen som köps in inte dricks upp och därför syns ingen ökning i konsumtionen. Utan endast en ökning i försäljningen på systemet.

Men hur har alkoholkonsumtionen egentligen varit bland ungdomar som är myndiga men som inte får köpa alkohol på Systembolaget än? För att få reda på detta har jag gjort en enkät som skickades ut till elever som går på Westerlundska Gymnasiet. Något som är avsevärt viktigt att påpeka är att det inte var så stort antal som svarade på enkäten. Därför kan resultatet avvika, om det hade varit en större undersökning hade en större slutsats kunnat dras. Enkäten gick ut på hur ungdomars ställning till alkohol ser och sett ut innan och efter pandemin bröt ut. Samt om deras alkoholkonsumtionen ökat under pandemin. Av de svar enkäten fick in visade att de som hade konsumerat alkohol innan pandemin har även gjort det under pandemins gång. Det har alltså inte skett någon minskning eller ökning gällande att fler personer har börjat dricka alkoholhaltiga drycker. Däremot hade ett fåtal personer fått en ökad alkoholkonsumtion under pandemin. Vilket i sig kanske har en koppling till varför försäljningen ökat på Systembolaget, då föräldrar, syskon och äldre vänner etc. i stället köper ut. När åldersgränsen är satt på 20 år medföljer det risker. Bland annat ökad illegal alkoholförsäljning som i sig leder till en otrygg alkoholkonsumering. Nu när barer och klubbar ändrat sina öppet tider sker i många fall festandet i stället hemifrån.

Vi bör alltså inte oroa oss över en ökad alkoholkonsumtionen i sig. Försäljningen har ökat på Systembolaget, men däremot vägs det upp lite grann då försäljningen har minskat på restauranger, barer etc. Men som sagt har konsumtionen i över lag stannat på samma nivå som år 2019.


Tipsa en vn Skriv ut





Påsken är här!

Slutet av mars är här och påsken har kommit! Påsken firas för att minnas Jesus korsfästelse, död och att han återuppstod. I Sverige har traditionen...

Läs mer


Varför är det inget påskbord i år?

Tidigare år har eleverna på Westerlunska gymnasiet fått påskbord serverat i...

Läs mer


Allsvenska premiären

Efter en lång och kall vinter med lång väntan är det äntligen dags....

Läs mer
TEKNIK PÅ WESTERLUNDSKA

Populäraste teknikprogrammet bland tjejer i Uppsala län

Söktrycket på ingenjörsutbildningar minskar markant men om fler tjejer väljer...

Läs mer

EHF P14 vidare till steg 5

Olika strumpor för allas olikheter

Albin och Noa har chans att få pris 

Gunilla Persson tar sig till lilla Enköping

Bästa UF-skolan i länet, Westerlundska gymnasiet!

Balbiljetterna sålde aldrig slut!

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Fredag 29/3
Påsklovet startar
Lördag 30/3
Studentfesten , Plats Cinema
Tisdag 16/4
50 dagars
Torsdag 25/4
40 dagars
Måndag 6/5
30 dagars
Torsdag 9/5
Informell mösspåtagning på Cinema
Fredag 17/5
Mösspåtagning i skola
Bal på Haga slott
Söndag 26/5
10 dagars
Torsdag 30/5
Studentveckan börjar
Fredag 31/5
Klassens dag
Måndag 3/6
Studentkampen
Onsdag 5/6
STUDENTEN
Söndag 9/6
EU-val

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Filip , Vera, Chris, Chris, Elton